Καλάβρυτα: Αυτά θα γίνουν στο «Κλήμα Παυσανία»

Το πλήρωμα του χρόνου φαίνεται πως έχει έρθει για την πραγματοποίηση εργασιών στο εντυπωσιακό «Κλήμα Παυσανία», με φορείς, συλλόγους, κατοίκους και επιστήμονες σε συνεργασία για τα όποια εμπόδια.

Κλήμα

Βήματα γοργά μετά από καιρό φαίνεται πως γίνονται το τελευταίο διάστημα για της ήπιας μορφής εργασίες ανάπλασης και καθαρισμού στο εντυπωσιακό «Κλήμα του Παυσανία», στον περίβολο του Αγίου Νικολάου Παγκρατίου Καλαβρύτων, που το 1976  έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Ο ιδιαίτερα δραστήριος Σύλλογος Παγκρατιωτών – Καλαβρυτινών ήρθε σε επαφή με φορείς, όπως ο Δήμος Καλαβρύτων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ώστε να βρεθούν λύσεις στα ζητήματα που καθυστερούσαν τα προηγούμενα χρόνια τις απαραίτητες εργασίες για την ανάδειξη του σπάνιας ομορφιάς και ιστορίας πολιτισμικού μνημείου.

Σε επικοινωνία της «Π» με την γενική γραμματέα του Συλλόγου Παναγιώτα Βλάγκου, εκφράστηκε η αισιοδοξία πως τα έργα θα γίνουν. «Από πάντα αυτό το θέμα απασχολεί τους κατοίκους και όσους αγαπάνε την περιοχή. Η συνάντηση της Τετάρτης έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση του δημάρχου Θ. Παπαδόπουλου πως θα προχωρήσει το έργο. Για πρώτη φορά, συναντήθηκαν δια ζώσης όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως ο Δήμος, η Περιφέρεια, το Δασαρχείο και οι κάτοικοι και η αίσθηση που δόθηκε, αφήνει μεγάλη αισιοδοξία. Είδαμε μεγάλο ενδιαφέρον και μας ενθουσίασε γιατί για εμάς το Κλήμα του Παυσανία είναι μια πονεμένη ιστορία» τόνισε η κ. Βλάγκου.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ζητήσαμε από την κ. Βλάγκου να μας δώσει μια εικόνα για τις εργασίες που χρειάζονται και ζητούν οι κάτοικοι να γίνουν στην περιοχή: «Ολα είναι θέμα συντονισμού για αρχή. Τα χρήματα που απαιτούνται σύμφωνα με εκτίμηση που έκανε στον σύλλογο μηχανικός, είναι περίπου 17 με 18 χιλιάδες ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται στην τιμή τα παγκάκια, οι κάδοι σκουπιδιών και οι υποδομές για ΑμεΑ. Ακόμα δεν είναι δεδομένο ποιος θα αναλάβει την χρηματοδότηση του έργου, αλλά ήταν κοινή παραδοχή όλων πως δεν πρόκειται για μεγάλο ποσό. Επιπλέον, από την Περιφέρεια θα εξεταστεί αν μπορεί να ενταχθεί το έργο σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα».

ΒΗΜΑΤΑ
Ενήμερη σχετικά με το ποια είναι τα επόμενα βήματα εμφανίστηκε η κ. Βλάγκου: «Σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε επαφή με το Δασαρχείο και δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν με την έκδοση αδειών για τις εργασίες καθαρισμού, κάτι που φαίνεται πως απαιτείται» τονίζει η γενική γραμματέας του συλλόγου και συνέχισε: «Από ‘κει και πέρα, οι καθαρισμοί πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου η κ. Αικατερίνη Μπινιάρη έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της, ώστε να μας καθοδηγήσει στο ράντισμα, κλάδεμα και διατήρηση/συντήρηση του κλήματος, ήταν πολύτιμες οι συμβουλές της για να μην γίνουν λάθη».
Επιπλέον, πέρα από τον καθαρισμό του ιστορικού κλήματος, θα χρειαστεί να τοποθετηθούν κρεβατίνες αμπελιού για τη στήριξη, αλλά και περίφραξη στον χώρο ώστε να μην εισέρχονται ζώα και προκαλούν φθορές.

Σε επικοινωνία της «Π» με τη γενική γραμματέα του Συλλόγου Παναγιώτα Βλάγκου, ειπώθηκε από τη γενική γραμματέα του Συλλόγου Παγκρατιωτών-Καλαβρυτινών η σημασία του να προχωρήσουν τα έργα: «Ηρθε η ώρα να αξιοποιηθεί το Κλήμα του Παυσανία. Η ανάδειξη και αξιοποίηση του Κλήματος θα ωφελήσει όλα τα γύρω χωριά. Στην περιοχή μας μπορούν να γίνουν πολλές ενέργειες, όπως να διανοιχθεί το μονοπάτι πεζοπορίας και ποδηλασίας για τις πηγές του Λάδωνα. Το Κλήμα είναι το πρώτο μνημείο στα σύνορα Αχαΐας-Αρκαδίας. Η πύλη του νομού μας. Με ένα ειδικό σχέδιο μπορούν να αναδειχθούν όλες οι γύρω περιοχές».