Κι αν δεν είναι όλα στον έλεγχό μας τελικά;

Πέφτουμε στην παγίδα να αγχωνόμαστε για πράγματα που βρίσκονται εκτός του ελέγχου μας.

elegxos Φωτογραφία από MEUM MARE (pexels.com)

Τυχαία σήμερα «έπεσα» πάνω σε μία instagram ανάρτηση του Adam Grant. Είναι καθηγητής στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με ειδίκευση στην οργανωτική ψυχολογία, best-seller συγγραφέας, αλλά και ομιλητής. Τις περισσότερες φορές, εάν όχι όλες, τα όσα μοιράζεται στα social media με βάζουν σε σκέψεις, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Γράφει λοιπόν, ο Adam Grant:

«Υπερβολικά πολλές από τις ανησυχίες μας επικεντρώνονται σε γεγονότα που είναι ασήμαντα ή εκτός ελέγχου. Εάν η απειλή δεν είναι σοβαρή, δεν χρειάζεται κανενός την προσοχή. Εάν δεν είναι μέσα στις δυνάμεις σου να αλλάξεις μία συνθήκη, δεν αξίζει τον χρόνο σου. Η ουσία της ανησυχίας είναι να αποτρέψει προβλήματα, όχι να τα φουσκώσει».

via GIPHY

Και κάπως στάθηκα για μερικά δευτερόλεπτα σε αυτή την ανάρτηση και αναρωτήθηκα πόσο πιο ωφέλιμο θα ήταν για τον εαυτό μας να ξεσκαρτάρουμε καλύτερα όσα μας προκαλούν ανησυχία και εντείνουν τα συμπτώματα του άγχους μας αντί να αγκιστρωνόμαστε σε αυτό το άκαρπο κυνήγι και την εμμονική προσπάθεια να έχουμε τον έλεγχο για τα πάντα.

Πολλές φορές αισθάνομαι, ειδικά για εμάς που μπορεί να υπεραναλύουμε το καθετί, πως παγιδευόμαστε τόσο έντονα σε σενάρια που αφορούν στο μέλλον και δεν έχουν καν συμβεί ακόμα ή σε αναμνήσεις που χαρακτηρίζουν το παρελθόν και σίγουρα πλέον, δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Εν ολίγοις, συγκεντρωνόμαστε υπερβολικά πολύ σε πράγματα που είναι παντελώς, εντελώς, τελείως πέρα από τον έλεγχό μας και η όποια ανησυχία μας μόνο εποικοδομητική δεν είναι.

Αντί αυτού, θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε μία ρεαλιστικότερη θεώρηση του ελέγχου που θέλουμε να έχουμε πάνω σε πράγματα και καταστάσεις.

Κάθε φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρόκληση, θα πρέπει να αναρωτιόμαστε «είναι αυτή μία συνθήκη που μπορώ να αλλάξω; Ή χρειάζεται να αλλάξω το πώς την αντιμετωπίζω;».

Οι προκλήσεις είναι καθημερινές για όλους μας και ενίοτε, πέφτουμε στην παγίδα να αγχωνόμαστε για πράγματα που βρίσκονται εκτός του ελέγχου μας, τα οποία τα φορτώνουμε και αυτά στους ώμους μας και τα κάνουμε δικά μας προβλήματα, που κουβαλάμε καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ εις βάρος της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.

elegxos-agxos

Φωτογραφία από Alp Yıldızlar (pexels.com)

Εάν ένα πρόβλημα που εμφανίζεται μπροστά μας, μπορούμε να το λύσουμε, αυτό και θα πρέπει να κάνουμε, για να γίνει η ζωή μας ευκολότερη. Εάν δεν είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε αυτό το πρόβλημα, απλά θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε το πώς στεκόμαστε απέναντί του, με τι mindset το αντιμετωπίζουμε και κατά πόσο το αφήνουμε να κυριαρχεί πάνω στην καθημερινότητά μας, αλλά και στην εμπειρία ζωής που έχουμε.

Εάν μία συνθήκη δεν είναι στο χέρι μας να την αλλάξουμε, αλλά και πάλι μας προκαλεί άγχος, τότε θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε το μυαλό και τον εαυτό μας σε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης, όπως είναι ο διαλογισμός και η ενασχόληση με ένα χόμπι για παράδειγμα, αλλιώς θα κολλήσουμε σε έναν φαύλο κύκλο που κοστίζει σε ό,τι άλλο όμορφο μπορεί να έχουμε στη ζωή μας.

 

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απρίλιος 2023 του TRIP magazine