Ο Αντετοκούνμπο είχε δίκιο για την αποτυχία

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε viral για τον πιο σωστό λόγο.

antetokounmpo-apotixia

Δεν είμαι παιδί του αθλητισμού, εκτός εάν μιλάμε για τη Formula 1, όμως τις προηγούμενες ημέρες ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε viral για τον πιο σωστό λόγο.

Φαντάζομαι το έχει ήδη πάρει το ματάκι σου, βρισκόταν σε μία συνέντευξη Τύπου και δέχτηκε μία ερώτηση για το εάν και κατά πόσο αισθάνεται πως αυτή η σεζόν ήταν «αποτυχία», επειδή η ομάδα του αποκλείστηκε.

Μη με ρωτήσεις να σου αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες για το NBA, θα αρχίσω να σε κοιτάζω σαν χάνος, όμως οριακά χειροκρότησα όταν διάβασα την απάντηση που έδωσε ο αγαπημένος αθλητής.

«Παίρνεις προαγωγή κάθε χρόνο στην δουλειά σου; Οπότε, κάθε χρονιά σου είναι αποτυχημένη; Κάθε χρόνο δουλεύεις προς έναν στόχο: Για να πάρεις προαγωγή, να φροντίσεις την οικογένειά σου, να φροντίσεις το σπίτι σου. Δεν είναι αποτυχία, αλλά ένα βήμα προς την επιτυχία.

Πάντα υπάρχουν βήματα. Ο Μάικλ Τζόρνταν έπαιξε 15 χρόνια και κατέκτησε 6 πρωταθλήματα. Τα άλλα 9 χρόνια απέτυχε; Αυτό μου λες; Γιατί με ρωτάς κάτι τέτοιο; Είναι λάθος ερώτηση.

Δεν υπάρχει αποτυχία στον αθλητισμό. Υπάρχουν καλές και κακές μέρες. Κάποιες φορές είσαι πετυχημένος, κάποιες όχι. Κάποιες φορές είναι η σειρά σου και κάποιες όχι. Αυτό είναι ο αθλητισμός. Δε νικάς πάντα. Φέτος θα νικήσει κάποιος άλλος».

*standing ovation*

via GIPHY

Τι συμβαίνει με την αποτυχία;

Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε μεγαλώσει και έχουμε εκπαιδευτεί, έχει «ποτίσει» το μυαλό μας με την ιδέα της επιτυχίας, με έναν άκρως καπιταλιστικό και αναχρονιστικό πλέον τρόπο, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο προσοχής πρώτον, στην ψυχική υγεία και δεύτερον, στην ουσία της αποτυχίας.

Ξέρεις, η αποτυχία είναι μία μικρή λέξη που έχουμε μάθει να φοβόμαστε υπερβολικά πολύ.

Φοβόμαστε να αποτύχουμε ως κόρες, αδερφές, φίλες, σύντροφοι, σύζυγοι, μητέρες, γιαγιάδες, επαγγελματίες, απλά ως άνθρωποι και τείνουμε να περιστρέφουμε τη ζωή μας γύρω από τον συγκεκριμένο φόβο. Και όταν καθετί στη ζωή του γεννιέται από ένα σημείο φόβου, τότε δεν μπορεί να σε πάει και πάρα πολύ μακριά.

Υποσυνείδητα, είναι σα να σπαταλάμε περισσότερο χρόνο ανησυχώντας για την αποτυχία, αντί να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο ακριβώς αντίθετο, σε αυτό που ορίζουμε σαν επιτυχία.

αποτυχία

Φωτογραφία από Anna Shvets (pexels.com)

Και τι είναι τελικά η επιτυχία;

Θα σου πω πώς ακριβώς βλέπω το όλο ζήτημα εγώ.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο που ορίζεται ως επιτυχία, σύμφωνα με τα δεδομένα παλαιότερων γενιών, με τις τότε συνθήκες, με τις τότε απαιτήσεις, με τα τότε δεδομένα.

Δουλειά, λεφτά, καριέρα, γάμος, οικογένεια, παιδιά.

Πουθενά σε όλο αυτό το κόνσεπτ δεν υπήρχε το να αισθάνεσαι πληρότητα με τον εαυτό σου και να ορίζεις την επιτυχία με το να ξυπνάς νιώθοντας ευγνωμοσύνη για τη ζωή σου. Ακόμα και με τις δυσκολίες της, ακόμα και με τα στραβά της.

Πουθενά σε όλο αυτό το κόνσεπτ δεν αναφερόταν η ψυχική υγεία, η τοξικότητα των ανθρώπινων σχέσεων, η εξουθένωση να φτάσεις ένα συγκεκριμένο σημείο της καριέρας σου, μόνο και μόνο, για να καταλάβεις πόσο μάταιο ήταν, πόσο άδεια αισθανόσουν ακόμα και εάν φούσκωνε ο τραπεζικός σου λογαριασμός.

Λεφτά, οικογένεια, παιδιά. Σωστά; Χμ…

Οπότε πού καταλήγω; Μη φοβάσαι την αποτυχία και μη σταματάς να κυνηγάς την επιτυχία, όπως τις ορίζεις εσύ όμως.

Υπάρχουν οφέλη στην αποτυχία;

Ναι! Προφανώς και υπάρχουν, αλλιώς ποιος ο λόγος να γράψω αυτές τις γραμμές?!

1. Η αποτυχία είναι μάθημα

Ξέρω, ακούγεται σαν κλισέ μότο πάνω σε κούπα για πρωινό καφέ, είναι όμως η πραγματικότητα. Η αποτυχία μπορεί να λειτουργήσει σα δάσκαλος, ενίοτε δύσκολος, όμως σίγουρα κάτι έχει να σου προσφέρει. Όταν μαθαίνεις τι ΔΕΝ πετυχαίνει και τι ΔΕΝ λειτουργεί για σένα, μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα τι να κάνεις από’δω και ύστερα.

2. Η αποτυχία σε κρατά ταπεινή

Η επιτυχία έρχεται πολλές φορές ταυτόχρονα με την έπαρση και εάν κάτι σιχαίνομαι στους ανθρώπους, είναι η έπαρση. Για αυτό και θαυμάζω τόσο τα πετυχημένα άτομα που καταφέρνουν να διατηρήσουν την ταπεινότητά τους. Ξέρουν τι αξίζουν, γνωρίζουν τι έχουν πετύχει, και πάλι κρατούν πως αυτό δεν είναι το πάν.

3. Η αποτυχία σε βοηθά να ξεπερνάς τον φόβο σου

Πολλά τα παραδείγματα, όπου ο φόβος μπορεί να μας περιορίζει, να μας κρατά δέσμιες σε μία κατάσταση τοξική, να μην μας αφήνει να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτό που έχουμε να προσφέρουμε στον κόσμο. Και συνήθως αυτός ο φόβος είναι φόβος αποτυχίας, όμως εάν το γυρίσεις ανάποδα (και τι έγινε δηλαδή αν αποτύχεις;), πόσο πιο απελευθερωμένη θα κυνηγήσεις όσα αγαπάς και θες;

4. Η αποτυχία σε κάνει πιο δημιουργική

Όταν ένας τρόπος σε κάτι δε λειτουργεί, καλείσαι να βρεις άλλους πέντε, επομένως ναι, μπορεί θεωρητικά να έχεις «αποτύχει», αλλά στην ουσία έχεις οδηγηθεί στο να κινηθείς περισσότερο δημιουργικά και να ψάξεις να βρεις άλλους τρόπους, άλλες λύσεις, για να πετύχεις αυτό που θες.

5. Η αποτυχία ενισχύει το support system

Όταν «αποτυγχάνουμε» ή τουλάχιστον, έτσι το βλέπουμε εμείς, οι άνθρωποι γύρω μας (οι φίλοι μας, η οικογένειά μας, ακόμα και οι συνεργάτες μας) εάν βρίσκονται δίπλα μας και θέλουν έμπρακτα να μας στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν, τότε αυτό σημαίνει πως το support system στη ζωή μας δυναμώνει όλο και περισσότερο. Η «αποτυχία» μην ξεχνάς, κάνει από μόνη της ένα γερό ξεσκαρτάρισμα στο ποιος αξίζει να παραμείνει στη ζωή μας και ποιος όχι.

Και εάν όλα αυτά δε σε έπεισαν και τόσο, σκέψου πως με το να αποτυγχάνεις, αυτό σημαίνει πως αποκτάς την εμπειρία να βοηθήσεις άλλους ανθρώπους να αποφύγουν τα δικά σου λάθη. Και στα δικά μου μάτια, αυτό είναι αρκετός λόγος.

Εξάλλου, στο τέλος της ημέρας, καμία αποτυχία δεν ορίζει αυτό που είσαι! Kind reminder to yourself!

 

Με πληροφορίες από wisebread.com και linkedin.com/pulse