Πάτρα: Εντός Οκτωβρίου ολοκληρώνονται οι εργασίες στο πρώην Αρσάκειο

Εντός Οκτωβρίου εκτιμούν στον Δήμο Πατρέων πως θα ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του πρώην Αρσακείου.

Πάτρα

Η ώρα που το κτίριο του πρώην Αρσακείου Πατρών θα αποκτήσει ξανά ζωή με τη μεταφορά των υπηρεσιών του Δήμου είναι κοντά, αφού τον Οκτώβριο αναμένεται να παραδοθεί το έργο που εκτελείται τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα ξεκινήσει η μετακόμιση για τη στέγαση του νέου Δημαρχείου.

Την είδηση έδωσε στην «Π» ο αντιδήμαρχος Εργων του Δήμου Πατρέων Χρήστος Κορδάς, ο οποίος σε πρόσφατη επικοινωνία με την εφημερίδα είπε:

«Το κτίριο θα τελειώσει στις αρχές Οκτωβρίου, αν φυσικά δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και θα απομένει μόνο ο προαύλιος χώρος. Μία από τις τελευταίες εκκρεμότητες που υπήρχαν ήταν η μελέτη για τον χώρο πολλαπλών χρήσεων, όπου περιγράφονται μια σειρά από δρώμενα και εκθέσεις που θα μπορούν να λαμβάνουν χώρα εκεί. Η ανακαίνιση του κτιρίου του πρώην Αρσακείου είναι ένα ιστορικό έργο, αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε εκεί μια υποδομή που δεν θα είναι μια απλή δημόσια υπηρεσία, αλλά θα χαίρονται οι δημότες και οι επισκέπτες να περνούν το κατώφλι της».

ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στο κτίριο θα λειτουργήσουν υπηρεσίες του Δήμου, που σήμερα λειτουργούν στο ακίνητο της Μαιζώνος, μεταξύ Παντανάσσης και Βότση.
Οπως είχε παρουσιάσει στο πρόσφατο παρελθόν με ρεπορτάζ της η «Π», εντός του κυρίως κτιρίου έχουν τοποθετηθεί παράθυρα και συστήματα κλιματισμού, έχουν μπει τα ασανσέρ, έχουν ολοκληρωθεί οι τουαλέτες και τα υδραυλικά συστήματα και έχουν διαμορφωθεί τα γραφεία.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που έχει συνταχθεί από τις δημοτικές υπηρεσίες, στο Αρσάκειο αναμένεται να μεταφερθούν οι εξής υπηρεσίες:

Ημιυπόγειο: Το αρχείο της πολεοδομίας, η αίθουσα συνεδριάσεων και η διεύθυνση Προσόδων.

Ισόγειο: Η Διεύθυνση Εργων με τις τεχνικές υπηρεσίες.

Πρώτος όροφος: Η διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, αίθουσα εκδηλώσεων.

Δεύτερος όροφος: Η διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, Διοίκησης, Προμηθειών.

Στο δώμα του κτιρίου που καταλήγουν οι σκάλες, η μελέτη του Δήμου έχει προτείνει να διαμορφωθεί κατάλληλα και να φιλοξενήσει ένα καπνιστήριο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά την αποκατάστασή του θα διατηρηθούν όλα τα χαρακτηριστικά της τυπολογίας και του περιβλήματος του κτιρίου (κουφώματα, δάπεδα, πόρτες, σκάλες, κιγκλιδώματα), καθώς το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ

Ενα από τα σημεία που θα αποτελέσουν τη «βιτρίνα» του νέου Δημαρχείου θα είναι και ο αύλειος χώρος των παλαιών Αρσακείων, ο οποίος είναι διατηρητέος και επομένως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εκεί πολλές παρεμβάσεις. Εχει προταθεί να εμπλουτιστεί το πράσινο και να τοποθετηθούν παγκάκια για τους επισκέπτες των υπηρεσιών. «Ο προαύλιος χώρος όταν θα γίνουν οι εργασίες θα είναι υπέροχος και θα μπορεί να αξιοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες για εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, μουσικές βραδιές και άλλα πολλά» τόνισε στην «Π» ο Χρ. Κορδάς.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ

Στην εξέλιξη του έργου παρουσιάστηκαν σημαντικές καθυστερήσεις. «Είναι αλήθεια, αφού και σε αυτό το έργο ο εργολάβος είχε δώσει έκπτωση άνω του 50%. Ακόμα και τώρα υπάρχουν μικρές δυσκολίες αλλά ξεπερνιούνται και αυτό έχει σημασία» είπε ο κ. Κορδάς.

Για την αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού κτιρίου πρώην Αρσακείου Πατρών ο εργολάβος έχει αναδειχθεί από το 2018 και ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν τέσσερα εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ, ενώ η χρηματοδότηση γίνεται από το ΕΣΠΑ. Στην αρχή αναμενόταν το έργο να είχε παραδοθεί εντός 18 μηνών, δηλαδή μέσα στον Δεκέμβριο του 2020, αλλά μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 είχε αποπερατωθεί περίπου το 80% των εργασιών. Εκτοτε ο εργολάβος αντιμετώπισε τις δυσκολίες που έφερε ο κορονοϊός, αλλά και τις ανατιμήσεις των υλικών με αποτέλεσμα να ζητηθούν παρατάσεις για την ολοκλήρωση του έργου. Η ουσία είναι πως πλέον εκφράζεται αισιοδοξία ότι τον Οκτώβριο θα παραδοθεί το έργο.

ΠΟΤΕ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΑΡΧΙΚΑ

Την άνοιξη τού 1933, με προσπάθειες τού τότε Δημάρχου Ι. Βλάχου, αγοράσθηκε οικόπεδο μεταξύ των οδών Μαιζώνος και Κορίνθου, στο οποίο ο Δήμος Πατρέων έκτισε νέο σχολικό κτίριο σε σχέδια τού αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά. Οι εργασίες ανέγερσης του κτιρίου κράτησαν 7 χρόνια και στις 21 Οκτωβρίου 1940, επτά ημέρες πριν από την έναρξη τής επίθεσης των Ιταλών, το σχολείο μεταφέρθηκε στο νέο κτίριο, όπου και λειτούργησε επί 64 χρόνια μέχρι το 2004.