Πάτρα: Με έναν γιατρό οι 320 θαλασσαιμικοί – Οριακή η κατάσταση στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του ΠΓΝΠ

Στον μόνιμο εφιάλτη της έλλειψης αίματος προστέθηκε πριν από λίγο καιρό και αυτός της έλλειψης γιατρών για τους 320 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, που αντιμετωπίζονται στην εξειδικευμένη μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Επειτα από συνταξιοδοτήσεις ιατρικού προσωπικού έχει απομείνει μόλις ένας μόνιμος γιατρός για να καλύψει τους εκατοντάδες ασθενείς

Πάτρα,θαλασσαιμικοί,γιατρό,ΠΓΝΠ

«Για εμάς τους πάσχοντες η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας είναι το δεύτερο σπίτι μας. Ολοι οι ασθενείς που πάνε σε ένα νοσοκομείο κάποια στιγμή πέρνουν εξιτήριο και πιθανόν να μην ξαναεπιστρέψουν ποτέ. Εμείς όμως τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα είμαστε εκεί για όλη μας τη ζωή. Επομένως είναι σημαντικό να έχουμε μόνιμο χώρο και μόνιμους θεραπευτές. Δεν μπορούν να καλυφθούν 300 και πλέον ασθενείς από έναν μόνιμο γιατρό. Τίθεται σε κίνδυνο η ζωή μας».

Ο πρόεδρος του Αχαϊκού Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Χάρης Πύργας μιλάει στην «Π», με αφορμή την πρόσφατη επανεκλογή του στη διοίκηση του Αχαϊκού Συλλόγου Πασχόντων που συνέπεσε με την ιατρική αποψίλωση της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, όπου παρακολουθούνται και μεταγγίζονται περίπου 320 πάσχοντες. Η μη ιατρική κάλυψή τους είναι ο νέος εφιάλτης που έχει προστεθεί στη ζωή των πασχόντων.

ΕΝΑΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

«Η πορεία της ζωής μας είναι σχεδόν ταυτισμένοι με την ύπαρξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Είμαστε ασθενείς της Μονάδας από τότε που δημιουργήθηκε και θα είμαστε μέχρι το τέλος μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει αυτή η Μονάδα να μείνει ζωντανή και να οργανωθεί περαιτέρω. Η ασθένειά μας απαιτεί να υπάρχει μία σταθερή βάση φροντίδας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας μόνιμος γιατρός. Η κ. Κουράκλη η οποία όλα αυτά τα χρόνια είχε αναλάβει τη φροντίδα μας συνταξιοδοτείται. Τι θα γίνει με όλους εμάς πίσω;».

Είναι το ερώτημα που θέτει ο κ. Πύργας, προσθέτοντας ότι «για την περίθαλψή μας απαιτούνται τρεις μόνιμοι γιατροί για τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας. Στη Μονάδα παρακολουθούνται πλέον των 300 ασθενών μεταξύ των οποίων πολυμεταγγιζόμενοι, οι οποίοι δύο φορές τον μήνα υποβάλλονται σε μετάγγιση αίματος. Εχουμε μία δέσμευση από τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε έναν επιπλέον μόνιμο γιατρό. Αυτό όμως δεν αρκεί. Η Μονάδα πρέπει να στελεχωθεί πλήρως και με μόνιμο προσωπικό. Εμείς λόγω της τακτικής και συχνής επίσκεψής μας στο νοσοκομείο πρέπει να έχουμε σταθερή ιατρική αναφορά. Πρέπει να έχουμε τον γιατρό μας στον οποίο και θα ανατρέξουμε όταν μας προκύψει το έκτακτο πρόβλημα. Ο γιατρός είναι κομμάτι της ζωής μας».

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Ο άλλος ανίκητος προς το παρόν εφιάλτης που ταλαιπωρεί τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία είναι αυτός της έλλειψης αίματος.

«Πολύ συχνά αναβάλλεται η βασική μας θεραπεία που είναι η μετάγγιση λόγω έλλειψης αίματος. Είναι μόνιμος εφιάλτης για όλους εμάς. Τώρα πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα και σίγουρα θα προκύψει πρόβλημα, καθώς αρκετοί από τους αιμοδότες θα απουσιάσουν λόγω διακοπών. Εχει βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά απομένουν να γίνουν πολλά βήματα ακόμα. Κι εδώ ως Σύλλογος θα προχωρήσουμε σε μία πιο οργανωμένη καμπάνια, προσεγγίζοντας χώρους στους οποίους καθημερινά δραστηριοποιούνται πολλά άτομα, ώστε να τους ενημερώσουμε, με σκοπό να μεριμνήσουν και να προγραμματίσουν τακτικές αιμοδοσίες».

Μάλιστα, ο κ. Πύργας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών. «Ο Σύλλογος αιμοδοτών του Πανεπιστημίου ”Φλέβα Ζωής” προσφέρει μεγάλη βοήθεια. Με τις οργανωμένες αιμοδοσίες και την ενημέρωση που κάνει σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει καταφέρει σε τακτική βάση να συγκεντρώνει πολλές μονάδες αίματος. Αυτό πρέπει να επεκταθεί οργανωμένα και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους».

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Ενα άλλο ζήτημα που θέτει ο κ. Πύργας και αποτελεί προτεραιότητα για τον Σύλλογο είναι η δημιουργία ενός ιατρικού δικτύου που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις ιατρικές ειδικότητες που απαιτούνται για την παρακολούθηση του πάσχοντα από Μεσογειακή Αναιμία. «Δεν μπορεί να ψάχνει για παράδειγμα ο ασθενής να βρει καρδιολόγο. Θα πρέπει στο πλαίσιο της Μονάδας να υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα που θα μας παρακολουθεί όταν προκύπτει συγκεκριμένο πρόβλημα. Και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μέριμνα από πλευράς νοσοκομείου. Οπως και η διασφάλιση του χώρου που θα φιλοξενεί τη Μονάδα» σημειώνει ο κ. Πύργας και καταλήγει:

«Ολα τα παραπάνω δεν αποτελούν παράλογες απαιτήσεις όλων εμάς των πασχόντων. Αλλά είναι προϋποθέσεις για να κρατηθούμε στη ζωή».

Διαβάστε επίσης

Πάτρα: Ελλείψεις αίματος και φέτος στο ΠΓΝΠ – Ανησυχούν οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία

Πάτρα: Επιστολή Πελετίδη σε Πλεύρη – Ζητείται άμεση προκήρυξη θέσεων μόνιμων γιατρών στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας στο ΠΓΝΠ

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ