«Main character energy»: Το τοξικό παράδειγμα της Carrie Bradshaw – Πώς θα το χρησιμοποιήσεις υπέρ σου
Η Carrie είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του συνδρόμου «main character energy».
Η επιλογή του ονόματος στον τίτλο μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς μπορεί να μεγάλωσα θεωρώντας την Carrie Bradshaw ως έναν από τους εντυπωσιακότερους τηλεοπτικούς χαρακτήρες στην ιστορία του Hollywood, όμως αρκετά χρόνια μετά και παρακολουθώντας ξανά όλες τις σεζόν της θρυλικής σειράς, συνειδητοποίησα πόσο βαθιά τοξική persona ήταν η Carrie και πλέον, σε τίποτα δε θα ήθελα να της μοιάσω, ούτε καν στο fashion sense.
Η Carrie είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του συνδρόμου «main character energy», όταν δηλαδή ένας χαρακτήρας είναι τόσο εγωκεντρικός, που θεωρεί πως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι στη ζωή του είναι απλά υποστηρικτικοί ρόλοι.
Η Carrie ήταν ακριβώς αυτό, ο βασικός, main χαρακτήρας της παρέας της, που πάντα τα δικά της προβλήματα και η δική της ερωτική ζωή έπρεπε να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των υπολοίπων, καθώς έρχονταν πάντα σε προτεραιότητα και αλί εάν κάποια άλλη είχε κάτι να μοιραστεί πριν την Carrie (#sorrynotsorry).
«Η συναισθηματική της εξάρτηση, ο εθισμός με τον εαυτό της, η ανασφάλεια και η ανωριμότητά της είναι όλα ποιότητες που, στον πραγματικό κόσμο, θα την είχαν ορίσει ως ανήμπορη να διατηρήσει τόσο μακροχρόνιες σχέσεις με αυτές τις γυναίκες», είχε γράψει η Hannah-Rose Yee για το Body+Soul (ν’αγιάσει το στόμα της).
Το σύνδρομο λοιπόν, «main character» είναι ουσιαστικά σα να αισθάνεσαι και να αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου ως την πρωταγωνίστρια της ζωής σου και αυτό σίγουρα δεν ακούγεται τόσο κακό, όσο στην περίπτωση της Carrie, όμως το νόμισμα έχει δύο πλευρές και επομένως, το σημαντικό είναι ποια θα διαλέξεις εσύ να χρησιμοποιήσεις.
Είσαι στην κακή πλευρά του «main character energy» εάν:
– Όλα έχουν να κάνουν με σένα και τα δικά σου προβλήματα
– «Στήνεις» την εικόνα και τη ζωή σου, ώστε να φαίνονται όλα τέλεια
– Δεν είσαι καλή στο να δέχεσαι κριτική
– Νιώθεις πως δεν έχεις κανέναν έλεγχο της καθημερινότητάς σου, γι’αυτό προσπαθείς να πάρεις τα ηνία πίσω με το να εκπέμπεις αυτή την ενέργεια
– Δεν εξασκείς και δεν παρουσιάζεις ενσυναίσθηση
– Διατηρείς την πεποίθηση πως «δικαιούσαι» πράγματα a priori
– Δεν είσαι αυθεντικά ο εαυτός σου
Όπως είπα όμως, υπάρχει και η καλή πλευρά του «main character energy», που περισσότερο μεταφράζεται σαν πίστη στον εαυτό σου και αυτοεκτίμηση, παρά σαν αίσθηση εγωπάθειας.
Τι μπορείς να κάνεις, για να εξασφαλίσεις τα οφέλη του λεγόμενου συνδρόμου «main character»:
1. Ζήσε χωρίς κοινό
Αυτού του είδους η συμπεριφορά τείνει να αποδεικνύει μία τάση εξωτερικής επιβεβαίωσης, ειδικότερα στην εποχή των social media. Εάν αφαιρέσεις όμως, αυτή την ανάγκη για επιβεβαίωση από τον περίγυρο –διαδικτυακό ή πραγματικό– τότε απλά η ενέργεια «main character» θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στο να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και πίστη σε σένα. Χωρίς να σημαίνει πως δε μπορείς να ποστάρεις online, το ζήτημα είναι να μην εθίζεσαι στη ντοπαμίνη των likes και των σχολίων, να μην «κρέμεται» από εκείνα η αυτοεκτίμησή σου.
2. Αναγνώρισε πότε λειτουργείς ως guest star
Στις πραγματικές σχέσεις, σε εκείνες που έχουν ουσία, η ισορροπία είναι key point. Η δική σου ιστορία έχει ακριβώς την ίδια αξία με της κολλητής σου και θα έπρεπε όλοι να αναγνωρίζουμε πότε είναι η δική μας στιγμή και πότε των αγαπημένων μας προσώπων, ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε την περίπτωση που θα πρέπει να βρεθούμε στο περιθώριο για λίγο, χωρίς αυτό να κάνει κακό στην ψυχική μας υγεία. Είναι σα να πηγαίνεις στο γενέθλιο πάρτι της κολλητής σου και να «κλέβεις» τα φώτα της προσοχής από εκείνη. Not cool!
3. Μην προσπαθείς να ελέγξεις την ιστορία
Μόλις συνειδητοποιήσεις πως δε μπορείς να ελέγξεις το πώς σε αντιμετωπίζει και σε «βλέπει» ο κόσμος εκεί έξω, θα απελευθερωθείς από αυτή την εικόνα της ενοχλητικής τελειότητας στην οποία έχεις παγιδευτεί, ηθελημένα ή ασυνείδητα. Το μόνο που βρίσκεται στον έλεγχό μας είναι πώς επιλέγουμε να αντιδράσουμε σε ό,τι ρίχνει η ζωή στον δρόμο μας και η απογοήτευση είναι μέσα στο παιχνίδι. Το σημαντικό είναι πώς θα τη χειριστείς, πώς θα μεγαλώσεις μέσα από αυτήν και όχι πώς θα καμουφλάρεις την πραγματικότητά σου για μία ψεύτικη εικόνα στα social media.
4. Η πρόθεση έχει σημασία
Εάν χρησιμοποιείς την «main character» ενέργειά σου, για να κυνηγήσεις και να πετύχεις τους στόχους σου, τότε οι ειδικοί τάσσονται με το μέρος σου, γιατί φαίνεται πως δίνεις αξία σε ό,τι ονειρεύεσαι. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά εάν θεωρείς πως κάποιος σου «χρωστά» για παράδειγμα, μία καλή θέση στην επιχείρησή του, χωρίς εσύ να θες να κάνεις τη δουλειά που έρχεται πακέτο με αυτήν. Επομένως, το σκεπτικό πίσω από την ενέργεια είναι αυτό που μετρά. Και να θυμάσαι πως οι φιλοδοξίες σου είναι εκεί είτε υπάρχει κοινό να σε χειροκροτήσει, είτε όχι.
Με πληροφορίες από womenshealthmagazine.com και insider.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News