Ρωσία: Χωρίς αμερικανικά πυρηνικά καύσιμα θα λειτουργεί το συντομότερο ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης – που κατασκευάστηκε κυρίως κατά τη σοβιετική εποχή, χρησιμοποιούσε αρχικά ρωσικά πυρηνικά καύσιμα, αλλά η Ουκρανία σταδιακά στράφηκε σε εισαγωγές από το Westinghouse μετά την πρώτη σύγκρουση με τη Ρωσία το 2014.

Ρωσία: Χωρίς αμερικανικά πυρηνικά καύσιμα θα λειτουργεί το συντομότερο ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια

Ο πυρηνικός σταθμός στο Zaporozhye, στη νότια Ουκρανία, που κατέλαβε η Ρωσία τους πρώτους μήνες της εισβολής, θα σταματήσει να χρησιμοποιεί πυρηνικά καύσιμα που παράγονται στις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Πέμπτη, επικαλούμενο Ρώσο αξιωματούχο, σύμφωνα με το Reuters .

Όπως σημειώνει το ertnews.gr, το εργοστάσιο – ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης – που κατασκευάστηκε κυρίως κατά τη σοβιετική εποχή, χρησιμοποιούσε αρχικά ρωσικά πυρηνικά καύσιμα, αλλά η Ουκρανία σταδιακά στράφηκε σε εισαγωγές από το Westinghouse μετά την πρώτη σύγκρουση με τη Ρωσία το 2014.

Ο Renat Karcea, σύμβουλος του Διευθύνοντος Συμβούλου της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom (μέρος της Rosatom), που διαχειρίζεται επί του παρόντος το εργοστάσιο, είπε στο Interfax, ότι έχει ακόμη περίπου τέσσερα χρόνια αποθεμάτων καυσίμων που παράγονται στις ΗΠΑ.

Αλλά η ρωσική διοίκηση θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει αυτό το καύσιμο με το ρωσικό το συντομότερο δυνατό, επειδή θεωρούν τις δικές τους τεχνολογίες ανώτερες.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι διέθεταν ευαίσθητη πυρηνική τεχνολογία στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye, προειδοποιώντας τη Ρωσία να μην την αγγίξει, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ στη Rosatom τον περασμένο μήνα.

Στη δήλωση που έκανε την Πέμπτη για το Interfax, ο Renat Karcea υποστηρίζει ότι οι φόβοι των Αμερικανών για την πνευματική ιδιοκτησία είναι αβάσιμοι, καθώς η Ρωσία δεν το έχει απολύτως καμία ανάγκη. Σε άλλη δήλωση του ο Διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρίας υποστήριξε ότι οι εκκλήσεις των ΗΠΑ στη Rosatom σχετικά με τις αμερικανικές τεχνολογίες στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια αντιπροσωπεύουν ένα στοιχείο ψυχολογικής πίεσης στο προσωπικό του εργοστασίου. Να σημειωθεί ωστόσο ότι παρόλο που ελέγχεται από τη Rosatom, το εργοστάσιο εξακολουθεί να λειτουργεί φυσικά από ουκρανικό προσωπικό.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ