Σβόλης: Δήμαρχος χωρίς πολιτικές προτιμήσεις – Ο υποψήφιος της Πάτρας και το ενωτικό μοντέλο που θα διοικήσει

Ο Κώστας Σβόλης ανοίγει τα χαρτιά του στην «Π» ενόψει της 8ης Οκτωβρίου

Σβόλης,δήμαρχος,πολιτικές

Δήμαρχος για όλους τους Πατρινούς, ανεξαρτήτως πολιτικής προτίμησης ή ιδεολογικής αφετηρίας, επιθυμεί να γίνει ο Κώστας Σβόλης, ο οποίος προβάλλει, σύμφωνα και με τα ακούσματα που λαμβάνει από την ίδια την κοινωνία, αλλά και με στοιχεία που, όπως αποκαλύπτει, έχει στη διάθεσή του, ως ο φορέας της αλλαγής που επιθυμεί για τη δημοτική αρχή, ένα μεγάλο ρεύμα του λαού της Πάτρας.

Αυτό είναι το απαύγασμα της συνέντευξης που παραχώρησε στην «Π» ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», ο οποίος προετοιμάζεται για την αποψινή (20:30) κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού του στην πλατεία Γεωργίου, με την εκδήλωση να περιλαμβάνει και τη μουσική συναυλία των «15 50».

«Ηταν κάτι που μας το ζήτησε ο κόσμος τη βραδιά των εγκαινίων του εκλογικού μας κέντρου και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να το αρνηθούμε στους φίλους μας» αποκάλυψε με χαμόγελο ο Κ. Σβόλης, λίγο πριν ξεκινήσει η συνέντευξή μας. Μάλιστα, στο περιθώριο της κουβέντας, ο ίδιος έλεγε και ξαναέλεγε ότι δεν τον νοιάζει τι ψήφισε ο κόσμος στις εθνικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας ότι στον συνδυασμό του έχουν θέση άνθρωποι από όλους τους χώρους, ενώ με το ίδιο ενωτικό μοντέλο θα διοικήσει, εφόσον εκλεγεί δήμαρχος, και τον Δήμο της Πάτρας.

– Κύριε Σβόλη είναι πια ζήτημα ωρών μέχρις ότου ανοίξουν οι κάλπες. Τι άλλο πρέπει να κάνετε στο διάστημα που απομένει;
Μπορούμε να μετρήσουμε πόσες ώρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Ομως εγώ μετράω πόσες ώρες απομένουν μέχρι να κλείσουν. Νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι εννοώ. Η εκλογική προσπάθεια και ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες γίνεται σπίτι-σπίτι, δημότη-δημότη. Αυτό θα κάνω μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, αυτό περιμένω να κάνουν και όλοι οι υποψήφιοι και οι φίλοι του συνδυασμού μας.

– Ωστόσο το τοπίο έχει ήδη διαμορφωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, έτσι δεν είναι;
Σε γενικές γραμμές αυτό που είπατε ισχύει. Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν αναποφάσιστοι ψηφοφόροι μέχρι την τελευταία στιγμή και τη σημασία τους την έχουμε δει σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις. Γι’ αυτό και επιμένω. Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

-Κύριε Σβόλη, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την προεκλογική σας εμπειρία, πολύ περισσότερο που είναι η πρώτη σας φορά που κατεβαίνετε ως επί κεφαλής παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος.
Είναι μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία. Οπως όλοι, έτσι κι εγώ είχα μια ζωή στην οποία οι επαφές μου ήταν με τους ασθενείς μου, καθώς και με ένα κοινωνικό περίγυρο που, λίγο-πολύ, είναι σταθερός. Στην προεκλογική περίοδο ανοίχτηκα σε έναν ολόκληρο κόσμο, τον κόσμο της πόλης μας. Μίλησα και άκουσα συνδημότες που πιθανόν δεν θα συναντούσα ποτέ στη ζωή μου. Για εμένα η προεκλογική περίοδος ήταν ένα ταξίδι στον κόσμο, ένα ταξίδι που με γέμισε με πολύτιμες εμπειρίες, που με πλούτισε σαν άνθρωπο. Παράλληλα διαπίστωσα ότι η επαφή με τους ανθρώπους μού ταιριάζει, είναι κάτι που το κάνω με ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

– Ας μιλήσουμε τώρα για τις εκλογές. Πώς αποτιμάτε την προεκλογική σας επίδοση, αλλά και την αντίστοιχη των άλλων συνδυασμών;
Πρώτα για τα δικά μας. Ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά σε όλους τους δείκτες, αλλά κάναμε ένα μεγάλο ταξίδι bottom up. Σήμερα η φωνή μας είναι ευδιάκριτη σε πολύ μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος και από την απορία «ποιος είναι ο Σβόλης;» φτάσαμε στην ερώτηση «λες ο Σβόλης να τα καταφέρει να βγει δήμαρχος;». Δεν θα σας πω τι απαντώ σε αυτήν την ερώτηση, νομίζω πως ξέρετε. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να μη σχολιάσω τις προεκλογικές καμπάνιες των άλλων υποψηφίων».

– Επιτρέψτε μας να επιμείνουμε. Σας ζητάμε ένα γενικό σχόλιο για ολόκληρη την προεκλογική κίνηση.
Μπροστά στους συνδημότες έχουμε εμφανισθεί τέσσερις συνδυασμοί. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν δύο προτάσεις. Η μία είναι του απερχόμενου δημάρχου Κώστα Πελετίδη. Είναι μια πρόταση που συνοψίζεται στο «συνεχίζουμε» και στην απουσία κάθε προοπτικής για την πόλη. Αυτό το απλό «συνεχίζουμε» είναι η καθήλωση στη ρουτίνα, στην πεπατημένη, στο «ως συνήθως». Μόνο που η Πάτρα χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να σπάσει η ρουτίνα, να βγούμε από την πεπατημένη, να κάνουμε ασυνήθιστα πράγματα. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η δεύτερη πρόταση.

– Συγγνώμη που σας διακόπτουμε, αλλά περίπου αυτά λένε και οι τρεις παρατάξεις. Σας ρωτάμε ευθέως: Οι Σβόλης, Αϊβαλής και Ψωμάς είναι ένα αντιπελετιδικό μέτωπο;
Σας απαντώ εξίσου ευθέως. Οι τρεις παρατάξεις έχουν, η κάθε μία, διαφορετικές αναφορές, διαφορετικές προτεραιότητες και διαφορετικές ευαισθησίες. Θα πρόσθετα και διαφορετικές αφετηρίες. Εν τούτοις, είναι φανερό ότι και για τις τρεις αυτές παρατάξεις υπάρχει ένα σημείο σύγκλισης. Είναι η διακηρυγμένη επιθυμία τους να υπάρξει στον Δήμο μια αλλαγή, είναι η παρεμφερής εκτίμηση ότι ο Δήμος κρατάει την πόλη καθηλωμένη και συνεπώς η Πάτρα έχει ανάγκη μια νέα δημοτική αρχή κι έναν νέο δήμαρχο».

– Αρα οι τρεις είστε ένα αντιπελετιδικό μέτωπο.
Ακούστε, αυτή είναι η ρητορική του απερχομένου δημάρχου και όχι η δική μου. Δεν κυκλοφορούν στην Πάτρα ούτε ο καλός δήμαρχος, ούτε οι κακοί εχθροί του. Στην Πάτρα κυκλοφορούν προβλήματα και υστερήσεις, πολλά εκ των οποίων έχουν ως αφετηρία τον Δήμο. Κανένα μέτωπο δεν οδήγησε τον δήμαρχο να εμποδίζει την άφιξη του 5G στην Πάτρα. Κανένα μέτωπο δεν έχει συμβάλει ώστε 6 χρόνια να μην είναι αρκετά για τη μετασκευή του Αρσακείου σε Δημαρχείο. Κανένα μέτωπο δεν τους φταίει που δεν έχουν γίνει βήματα στην ανακύκλωση. Κανένα μέτωπο δεν φταίει για το φιάσκο του ποδηλατόδρομου στην Οθωνος-Αμαλίας. Γι’ αυτά τα θέματα μιλάμε και γι’ αυτά προτείνουμε λύσεις. Η ρητορική περί μετώπου θέλει απλώς να αποφύγει τη συζήτηση για τα βασικά προβλήματα της πόλης και τις ευθύνες που αναλογούν στην απερχόμενη δημοτική αρχή.

– Θα θέλαμε να μας κάνετε μια εκτίμηση, μια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της Κυριακής.
Ευχαρίστως. Η πρώτη βασική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα έχουμε δήμαρχο το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Ο δήμαρχος θα αναδειχθεί τη μεθεπόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Η δεύτερη βασική μου εκτίμηση έχει να κάνει με το ζευγάρι του β΄ γύρου που θα είναι Σβόλης και Πελετίδης. Αυτές είναι οι προβλέψεις μου που θεωρώ ότι διακρίνονται από ισχυρή δόση ρεαλισμού και βρίσκονται πολύ κοντά στην πραγματικότητα που θα αποτυπωθεί στις κάλπες της Κυριακής.

– Μας είπατε ποιο κατά τη γνώμη σας θα είναι το ζευγάρι του β΄ γύρου, αλλά δεν μας είπατε την πρόβλεψή σας για το τελικό αποτέλεσμα.
Δεν έχω δυσκολία να σας την πω. Διατηρώ τη βεβαιότητα ότι η ανάγκη αλλαγής στον Δήμο είναι ήδη, μέσα στην τοπική κοινωνία, ένα ρεύμα με πλειοψηφικά χαρακτηριστικά κι αυτό θα καταγραφεί την Κυριακή που μας έρχεται. Η πλειοψηφία, θα τολμούσα να πω η μεγάλη πλειοψηφία, των συνδημοτών δεν επιθυμούν την παράταση της παρούσας δημοτικής κατάστασης στον Δήμο με τους ίδιους ανθρώπους και τον ίδιο δήμαρχο. Το ερώτημα είναι αν αυτό το πλειοψηφικό ρεύμα θα διατηρήσει ή όχι τη συνοχή του στον β΄ γύρο των εκλογών. Αλλά όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα κουβεντιάσουμε με κάθε άνεση από το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας. Ή αν βιάζεστε πολύ, από το βράδυ της Κυριακής.

– Κύριε Σβόλη, αν κάποιος σας ρωτήσει ευθέως «γιατί πρέπει να σε ψηφίσω για δήμαρχο» τι θα του απαντήσετε;
Εχω μια γρήγορη απάντηση και μια που θέλει περισσότερο χρόνο. Η γρήγορη απάντηση είναι ότι «είμαι ο καταλληλότερος». Δεν είναι θέμα έπαρσης, αλλά αν πιστεύεις πως δεν θα τα καταφέρεις δεν πρέπει να διεκδικείς μια δουλειά. Η δεύτερη απάντηση, αυτή που απαιτεί περισσότερο χρόνο, περιλαμβάνει τα εξής: Την ανάγκη της Πάτρας να ξεφύγει από ένα μίζερο παρόν και να απογειωθεί. Την αντίληψη που κομίζω για τον ρόλο του Δήμου σε αυτήν την πορεία απογείωσης. Την αίσθηση των δυνατοτήτων της πόλης. Τη διάθεσή μου να συνεργαστώ με την κυβέρνηση προς όφελος της Πάτρας χωρίς περιττές εχθροπάθειες και αντιδικίες. Την ακλόνητη πεποίθησή μου ότι ο Δήμος ανήκει σε όλες κι όλους τους Πατρινούς. Εχω επίσης κοντά μου μια ικανή ομάδα συνεργατών. Νομίζω πως αυτή είναι μια καλή συνόψιση των λόγων για τους οποίους ζητώ την ψήφο των συνδημοτών.

– Πείτε μας, εάν κι εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος, ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα;
Η έννοια πρώτη προτεραιότητα δεν υφίσταται. Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα σύνολο από αρμοδιότητες του Δήμου που πρέπει να αναταχθούν. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Πρέπει μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια να πολλαπλασιάσουμε το ποσοστό των αστικών αποβλήτων που ανακυκλώνονται και ανακτώνται. Είναι ένας τομέας που έχουμε μείνει πολύ πίσω. Πρόκειται για ένα απαιτητικό πρότζεκτ που οφείλουμε να το τρέξουμε ταχύτατα. Ταυτόχρονα υπάρχει και το πρόβλημα της τρέχουσας καθαριότητας στην πόλη που δεν είναι ικανοποιητική και που πρέπει να αναβαθμιστεί. Εδώ υπάρχει ένα σημαντικό πεδίο, από την επανεξέταση των δρομολογίων έως την τοποθέτηση αισθητήρων στους κάδους, ώστε να μη γίνονται στάσεις σε μισοάδειους κάδους και να χάνεται χρόνος. Τέτοιου τύπου προβλήματα υπάρχουν πολλά και θα αντιμετωπιστούν παράλληλα. Δεν γίνεται αλλιώς.

– Ακόμη κι αν αυτά τα θέματα βελτιωθούν, αρκούν για την απογείωση της Πάτρας, όπως είπατε λίγο πιο πριν;
Οχι δεν αρκούν. Χρειαζόμαστε μερικές μεγάλες κινήσεις που θα επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα της πόλης. Δείτε ένα παράδειγμα. Συζητάμε χρόνια τώρα για το παραλιακό μέτωπο και την ανάπλασή του. Απλώς συζητάμε και μάλιστα με περιορισμένους ορίζοντες. Εχω πάντα στο μυαλό μου την ανάπλαση του παλιού λιμανιού της Γένοβας, από εκεί όπου απέπλευσε ο Χριστόφορος Κολόμβος. Εχω επίσης υπ’ όψιν την ανάπλαση του παλιού λιμανιού στο Αμβούργο που επαναπροσδιόρισε την ταυτότητα της Πάτρας. Βεβαίως η Πάτρα δεν είναι Αμβούργο, ούτε Γένοβα. Χρησιμοποιώ, όμως, αυτά τα παραδείγματα για να σας δώσω μια αίσθηση της αντίληψής μου για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου που μπορεί να είναι το σήμα κατατεθέν για την Πάτρα των επόμενων χρόνων.

– Μήπως όλα αυτά είναι λιγάκι υπερφίαλα;
Θα σας πω. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι Πατρινοί αποφάσισαν να ανεγείρουν το νέο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα. Απευθύνθηκαν στην Ακαδημία του Βερολίνου, θέλησαν να κατασκευάσουν τον μεγαλύτερο σε χωρητικότητα ναό, με δύο λόγια έβαλαν πολύ ψηλά τον πήχη και δεν συμβιβάστηκαν με μια ακόμα εκκλησία, άντε και λίγο καλύτερη από αυτές που υπήρχαν. Είναι οι δικοί μας πρόγονοι που φιλοδόξησαν τότε κάτι που θα ξεπέρναγε τα όρια της Ελλάδας. Πείτε μου, παρακαλώ, γιατί απαγορεύεται να έχουμε και εμείς σήμερα ανάλογες φιλοδοξίες; Αυτή είναι η ερώτηση που κάνω στον εαυτό μου, αλλά και σε όλες και όλους τους συνδημότες. Εξάλλου υπάρχει ακόμα ένα παράδειγμα, μικρότερης σημασίας αλλά πιο πρόσφατο.

– Σε τι αναφέρεστε;
Αναφέρομαι στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, όπως το οργάνωσε ο αείμνηστος Θάνος Μικρούτσικος. Τι έκανε ο Μικρούτσικος; Δεν είπε θα φέρω στην Πάτρα τον Νταλάρα, είπε θα φέρω στην Πάτρα τον Μπομπ Ντίλαν και την Τζόαν Μπαέζ. Και τους έφερε. Ετσι μπαίνει μια πόλη στον χάρτη κι αυτός είναι ο μεγάλος στόχος μας. Να μπει η Πάτρα στον χάρτη. Είμαστε η Πάτρα, ο πήχης πρέπει να μπαίνει ψηλά, να μη συμβιβαζόμαστε.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ