Σύσκεψη για τη λειψυδρία: Εθνικός σχεδιασμός με 1.200 έργα και 5 άξονες αντιμετώπισης

Στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό τέθηκε το επείγον πρόβλημα της λειψυδρίας. Με φόντο τη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων, παρουσιάστηκε το νέο εθνικό σχέδιο με στόχο τη μακροπρόθεσμη προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού.

 

Σύσκεψη για τη λειψυδρία: Εθνικός σχεδιασμός με 1.200 έργα και 5 άξονες αντιμετώπισης

Τον εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος της λειψυδρίας παρουσίασε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας πως «το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη λειψυδρία ως επείγουσα μεταρρυθμιστική πρόκληση. Ο σχεδιασμός, που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, έρχεται να απαντήσει τόσο στις άμεσες ανάγκες της κλιματικής κρίσης όσο και στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας, με τη στάθμη των φραγμάτων να έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά – στην Αττική τα αποθέματα έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου διαχείρισης των υδάτων, υιοθετώντας ένα κεντρικό, λειτουργικότερο σύστημα, με έμφαση στην αποδοτικότητα και την ενίσχυση των επενδύσεων. Στον πυρήνα της νέας πολιτικής βρίσκονται πέντε βασικοί άξονες:

  • Διατήρηση του νερού ως δημόσιου αγαθού, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη νομολογία του ΣτΕ
  • Εξυγίανση και βιωσιμότητα των εταιρειών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης
  • Κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρής και μεγάλης κλίμακας
  • Άμεσες πρωτοβουλίες εντός εξαμήνου, παράλληλα με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
  • Ενίσχυση τεχνολογικών λύσεων και εναλλακτικών μεθόδων, όπως αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση

Το υπουργικό επιτελείο επεξεργάζεται την εξειδίκευση του σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση νέων έργων, καθώς και την επιτάχυνση όσων έχουν ήδη δρομολογηθεί. Σύμφωνα με την ενημέρωση, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα σχετικής φύσεως, εκ των οποίων 1.090 αφορούν την ύδρευση και 237 την άρδευση. Παράλληλα, 278 έργα έχουν ολοκληρωθεί από το 2019 έως σήμερα.

Δείτε όλη την παρουσίαση

23-07-2025_λειψυδρια

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, είναι αναγκαία η περαιτέρω επένδυση και η συστηματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που, πλέον, προσλαμβάνει χαρακτηριστικά κοινωνικής και εθνικής προτεραιότητας.