4 τρόποι που μπορεί το self-care να λειτουργεί με τοξικό τρόπο

Το self-care πολλές φορές ταυτίζεται αποκλειστικά και μόνο με την περιποίηση του προσώπου και του δέρματός μας, ενώ στην πραγματικότητα η νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η ψυχική και σωματική μας ευεξία.

self-care Φωτογραφία από Polina Kovaleva (pexels.com)

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στην καθημερινότητα και το λεξιλόγιό μας αρκετές έννοιες που δεν γνωρίζαμε μέχρι χθες, όπως το self-care και η τοξικότητα. Ενίοτε, τείνουμε να μπερδεύουμε το πραγματικό τους νόημα ή να το προσαρμόζουμε ανάλογα με το τι βολεύει εμάς και όχι με βάση αυτό που πραγματικά υποδηλώνουν ή θέλουν να παρουσιάσουν.

Για παράδειγμα, το self-care πολλές φορές ταυτίζεται αποκλειστικά και μόνο με την περιποίηση του προσώπου και του δέρματός μας, ενώ στην πραγματικότητα η νούμερο ένα προτεραιότητά του είναι η ψυχική και σωματική μας ευεξία, ενώ στο πλαίσιο του self-care δε μπορεί να χωρέσει το να αφιερώνεις αναρίθμητες ώρες στο binge watching της αγαπημένης σου σειράς ή να εθίζεσαι χωρίς μέτρο σε τροφές που δεν κάνουν καλό στον οργανισμό και το σώμα σου.

Όπως self-care δε μπορεί να θεωρηθεί στην πραγματικότητα, η τακτική να ρίχνεις τα πάντα κάτω από το χαλάκι τη στιγμή που πρέπει να τα αντιμετωπίσεις με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό σου, ούτε το να εφαρμόζεις μία τοξική θετικότητα που υποστηρίζει πως όλα θα πάνε καλά, χωρίς να κάνεις την παραμικρή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

self-care

Φωτογραφία από Tima Miroshnichenko (pexels.com)

Στο self-care, όπως ακριβώς και σε αμέτρητα άλλα πράγματα της ζωής μας, η μετριοπάθεια και η αυτοσυγκράτηση είναι κομβικής σημασίας, καθώς χρειαζόμαστε μία όσο το δυνατόν καλύτερη και πιο πετυχημένη ισορροπία, για να μπορούμε ουσιαστικά να ευεργετηθούμε από τα οφέλη όλων αυτών των πρακτικών και των mindsets που έχουν γίνει viral τα τελευταία χρόνια.

Ας δούμε 4 τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιείς το self-care με λιγότερο ευεργετικό τρόπο:

1. Γίνεται προτεραιότητά σου το skincare

Νομίζω πως η πρώτη επαφή που είχαμε ποτέ με το self-care συνδεόταν άρρηκτα με τη φροντίδα του προσώπου και γενικότερα, του σώματος και της επιδερμίδας μας, εννοώντας το λεγόμενο μποτέ, τις μάσκες προσώπου, την απολέπιση, τους ενυδατικούς ορούς και πάει λέγοντας. Όμως στην πραγματικότητα, εάν αυτό είναι η μοναδική μας προτεραιότητα, ίσως κάτι δεν κάνουμε σωστά, γιατί πόση σημασία έχει να αποκτήσεις το τέλειο δέρμα όταν έχεις να αντιμετωπίσεις προκλήσεις της ψυχικής υγείας; Ναι, η επιδερμίδα σου είναι σημαντική και ναι, μπορεί να βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σου, αλλά εάν είναι το μοναδικό στο οποίο κάνεις focus, κάτι σου έχει ξεφύγει από την πραγματική σημασία του self-care.

2. Χρησιμοποιείς το self-care ως δικαιολογία για να ακυρώνεις διαρκώς σχέδια

Ναι, προφανώς και η καθεμία από εμάς αξίζει χρόνο για τον εαυτό της, για να βρει την ευκαιρία να φορτίσει ξανά τις μπαταρίες της, όμως οι διαπροσωπικές μας σχέσεις χρειάζονται εξίσου την ίδια φροντίδα από εμάς, για τον απλούστατο λόγο πως έχουν τόσα να μας προσφέρουν. Το self-care μπορεί να μην είναι εγωιστικό, ακροβατεί σε αυτά τα όρια όμως, εάν αρχίσεις να ενδιαφέρεσαι μόνο για τον εαυτό σου, χωρίς να υπολογίζεις τους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή σου και χωρίς να προσφέρεις απλόχερα τη δική σου αγάπη και στήριξη προς εκείνους. Οπότε ναι, μπορείς μία στο τόσο να ακυρώσεις σχέδια, γιατί θες χρόνο για εσένα, όμως μη ξεχνάς να δίνεις το παρών όταν σε χρειάζονται εκείνοι που σε αγαπούν.

self-care

Φωτογραφία από SHVETS production (pexels.com)

3. Πετάς πολύ γρήγορα ανθρώπους έξω από τη ζωή σου

Φυσικά και συμφωνώ με το σκεπτικό πως λίγοι και καλοί είναι αρκετοί, για να είμαστε ευτυχισμένες και πως είναι ωφέλιμο να σκεφτόμαστε πολύ τι ενέργεια αφήνουμε να κυκλοφορεί στη ζωή μας με τους ανθρώπους που υπάρχουν σε αυτήν, όμως εξίσου μία πραγματικότητα είναι και το γεγονός πως η επικοινωνία με τους άλλους θέλει προσπάθεια. Εάν πετάς πολύ εύκολα ανθρώπους έξω από τη ζωή σου, χωρίς στην πραγματικότητα να έχεις δώσει την ευκαιρία να συζητήσετε το μεταξύ σας και αφήνοντας πράγματα κάτω από το χαλάκι, βάζοντας μία βεβιασμένη τελεία σε σχέσεις και καταστάσεις, τότε αυτό ίσως σου κοστίσει σε ευκαιρίες να υπάρχουν στην καθημερινότητά σου άτομα που έχουν πολλά να σου προσφέρουν και που μπορεί να αξίζουν λίγο χρόνο παραπάνω μέχρι να δέσει το γλυκό ανάμεσά σας. Χωρίς να σημαίνει πως θα κάθεσαι για χρόνια ατελείωτα κάπου που δεν υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις, η υγιής επικοινωνία είναι ένα βασικό skill που πρέπει να αποκτήσεις.

4. Ξοδεύεις δίχως αύριο

Κάποτε σου είχα πει τους τρόπους, για να κακομάθεις τον εαυτό σου και ένας από αυτούς ήταν να σου αγοράζεις μία στο τόσο ένα μικρό δωράκι, που θα σου φτιάξει τη διάθεση. Από αυτό μέχρι το να ξοδεύεις αλόγιστα, υπάρχει μία τεράστια απόσταση που καλό είναι να μη διανύσεις. Ναι, είναι όμορφο να σκέφτεσαι και να ικανοποιείς τα θέλω σου την κάθε δεδομένη στιγμή, όμως στο πλαίσιο του self-care οφείλεις να φροντίζεις και μελλοντικά για τον εαυτό σου και εάν ο τραπεζικός σου λογαριασμός είναι μονίμως άδειος, γιατί υπάρχουν περιττά έξοδα που δεν σταματούν ποτέ, ίσως θα πρέπει να τα βάλεις κάτω τα πράγματα και να τα σχεδιάσεις αλλιώς.

 

Με πληροφορίες από readunwritten.com