6 τρόποι να μη σκέφτεσαι τη δουλειά ενώ είσαι διακοπές

Μήπως φεύγεις επιτέλους για διακοπές με άδεια από τη δουλειά και αντί να αδειάζει το κεφάλι σου, εσύ κοιτάς διαρκώς μέιλ και ειδοποιήσεις;

διακοπές-δουλειά Φωτογραφία από Roberto Nickson (pexels.com)

Μήπως ανήκεις σε εκείνη την κάστα ανθρώπων που διακατέχονται από μία ιδιάζουσα εργασιομανία, που οριακά δεν έχει γιατρειά; Μήπως φεύγεις επιτέλους για διακοπές με άδεια και αντί να αδειάζει το μυαλό σου, εσύ κοιτάς διαρκώς μέιλ και ειδοποιήσεις; Μήπως έχεις το άγχος, ενώ βρίσκεσαι στο νησί, πως θα χάσεις κάτι εξαιρετικά σημαντικό στο περιβάλλον εργασίας, κάτι που μπορεί ακόμα και να σου κοστίσει σε επαγγελματικό επίπεδο;

Φίλη μου, φίλη μου, ΦΙΛΗ ΜΟΥ… Το καταλαβαίνεις και μόνη σου πως αυτό δε μπορεί να είναι μία υγιής πρακτική σε βάθος χρόνου. Δεν είναι βιώσιμο ένα τέτοιο mindset, όσον αφορά στην ψυχοσωματική σου ευημερία.

via GIPHY

Έχουμε εξοικειωθεί πλέον, με αυτή την τοξική κουλτούρα που μας θέλει διαρκώς να κυνηγάμε ένα τυράκι και να θεωρούμε την ξεκούραση πολυτέλεια, όμως στην πραγματικότητα μόνο αυτό δεν ισχύει. Δε χρειάζεται να είμαστε διαρκώς παραγωγικοί και απασχολημένοι, μπορούμε ενίοτε να πατάμε παύση σε όλα αυτά, να φορτίζουμε τις μπαταρίες μας, να ζούμε όσα πραγματικά έχουν αξία και ουσία στην καθημερινότητά μας και ύστερα να προχωράμε στο επόμενο κεφάλαιο.

Ο χρόνος μακριά από το επαγγελματικό μας περιβάλλον, αλλά και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις του, μπορεί να μειώσει το άγχος, την κόπωση, αλλά και το burnout και η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής οφείλουμε να βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητές μας. Δεν είναι απαραίτητο πως όλα πρέπει να θυσιάζονται μπροστά στην καριέρα και το χρήμα (για να το πω έτσι, πάρα πολύ απλά).

Ναι, με την τεχνολογία η αλήθεια είναι πως υπάρχει μία ψευδαίσθηση πως μπορεί να είσαι διαρκώς διαθέσιμη, όχι μόνο για συγγενείς και φίλους, αλλά ακόμα και για συνεργάτες και εργοδότες, όμως ουσιαστικά δεν είσαι υποχρεωμένη να βρίσκεσαι στην πρίζα για 24 ώρες καθημερινά.

Ο χρόνος μακριά από τις επαγγελματικές σκοτούρες και τα άγχη δεν είναι πολυτέλεια, είναι κυριολεκτικά ανάγκη που αυξάνει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητά μας.

διακοπές-δουλειά

Φωτογραφία από Anastasia Shuraeva (pexels.com)

6 τρόποι να μη σκέφτεσαι τη δουλειά ενώ είσαι διακοπές

Και να που ετοιμάζεσαι να φύγεις διακοπές, αλλά από τώρα αγχώνεσαι για τις ημέρες που θα μείνεις εκτός δουλειάς, για τα projects που θα έχουν καθυστέρηση, για τον δύσκολο εργοδότη, για τον συνάδελφο που θα αρχίσει τη γκρίνια που θα φορτωθεί έξτρα δουλειά και ούτε καθεξής.

Και κάπου εκεί, με το εισιτήριο στο χέρι, νιώθεις πανικό στην ιδέα να πάρεις άδεια.

ΟΧΙ! Δεν το δέχομαι αυτό για σένα! Υπάρχουν 6 τρόποι να μη σκέφτεσαι τη δουλειά ενώ είσαι διακοπές και πίστεψέ με, δε θα τελειώσει ο κόσμος με μερικές ημέρες off.

1. Παύση στις ειδοποιήσεις

Περιόρισέ τες αισθητά και όταν λέω αισθητά, μπορείς ακόμα και να κλείσεις τις ειδοποιήσεις όχι μόνο στα μέιλ και τα μηνύματα της δουλειάς, αλλά και στα social media. Το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σου χρειάζονται πραγματική ξεκούραση και όσο περισσότερο κολλάς σε μία οθόνη, τόσο τα επίπεδα της κορτιζόλης σου δε θα πέφτουν με τίποτα, οπότε κάνε ένα βήμα πίσω.

2. Διάγραψε εφαρμογές

Τουλάχιστον προσωρινά, μέχρι να επιστρέψεις ξανά στο γραφείο, πάτα διαγραφή σε κάθε εφαρμογή που μπορεί να σχετίζεται με τη δουλειά σου. Έτσι, θα αποφύγεις τους διαρκείς περισπασμούς και εάν κάτι είναι πραγματικά πολύ μεγάλη ανάγκη, θα σε βρουν και τηλεφωνικά.

κινητό-εφαρμογές-διακοπές

Φωτογραφία από Helena Lopes (pexels.com)

3. Άφησε πίσω κινητό και laptop

Εάν η δουλειά σου είναι τέτοια που μπορεί να έχεις gadgets που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς λόγους, όπως κινητό τηλέφωνο ή laptop, άφησέ τα πίσω σου όταν κλειδώσεις την πόρτα και φύγεις για διακοπές. Έτσι, και να σε πιέσει κάποιος να κάνεις κάτι, σόρι ΝΟΤ ΣΟΡΙ, δεν έχεις μαζί σου το κινητό και το laptop σου.

4. Flight mode

Εντάξει, όχι flight ακριβώς, αλλά επίλεξε ένα do not disturb mode. Βάλε αυτό το όριο στους ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν μαζί σου και τίμησε αυτό το όριο, ακόμα και εάν σου είναι δύσκολο, ακόμα και εάν μπαίνεις στον πειρασμό να βοηθήσεις κάποιον ή να κάνεις κάτι έξτρα που αφορά στη δουλειά. Είσαι διακοπές, τέλος!

5. Αυτόματη απάντηση

Επειδή όντως μπορεί κάποιος να θέλει να επικοινωνήσει μαζί σου, χωρίς να ξέρει ότι έχεις time off, μπορείς να δημιουργήσεις μία αυτόματη απάντηση που θα φτάνει στα εισερχόμενά τους, εξηγώντας ότι βρίσκεσαι εκτός δουλειάς και μπορούν να αφήσουν το μήνυμά τους για όταν επιστρέψεις. Δήλωσε ότι θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση και μη νιώσεις καμία ενοχή.

6. Βάλε το μυαλό σου σε αυτό

Και όταν λέω σε αυτό, βάλε το μυαλό σου πραγματικά και πολύ συνειδητά να επιλέξει να μπει σε mood διακοπών. Μόνη σου έχεις τον έλεγχο της κατάστασης και ακόμα και εάν δυσκολεύεσαι, μπορείς να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική σου ζωή. Οπότε πάρε μία ανάσα και θυμήσου πως δε θα τελειώσει ο κόσμος εάν λείψεις από τη δουλειά για πέντε ημέρες.

 

Με πληροφορίες από self.com