7 τρόποι που «σπαταλάμε» χρόνο σε καθημερινή βάση

Πολλές φορές φτάνουμε στο τέλος της ημέρας και αναρωτιόμαστε πώς πέρασαν όλες αυτές οι ώρες και πού χάθηκε όλος αυτός ο πολύτιμος χρόνος, που θα χρησιμοποιούσαμε, για να τα προλάβουμε όλα.

7 τρόποι Φωτογραφία από Karolina Grabowska (pexels.com)

Πολλές φορές φτάνουμε στο τέλος της ημέρας και αναρωτιόμαστε πώς πέρασαν όλες αυτές οι ώρες και πού χάθηκε όλος αυτός ο πολύτιμος χρόνος, που θα χρησιμοποιούσαμε, για να τα προλάβουμε όλα.

Και υπάρχει μία περίπτωση, τελείως ασυνείδητα, να έχουμε «σπαταλήσει» τον χρόνο μας σε διάφορους περισπασμούς που μας αποδιοργανώνουν και τινάζουν στον αέρα τόσο τον χρόνο και το πρόγραμμά μας όσο και την παραγωγικότητά μας, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε με αυτά που έχουν σημαντική αξία στη ζωή μας, όπως η οικογένειά μας και ο εαυτός μας.

Υπάρχουν λοιπόν, οι παρακάτω 7 περισπασμοί που μας «πετάνε» εκτός προγράμματος εύκολα και υπόγεια, χωρίς καν να το καταλάβουμε.

1. Multitasking
Όπως σου έχω ξαναγράψει στο Sonder, το multitasking είναι ένας τεράστιος μύθος που περισσότερο κακό κάνει παρά καλό στην απόδοση, τον χρόνο και την παραγωγικότητά μας. Προσπαθώντας να κάνουμε πολλά tasks ταυτόχρονα, καταλήγουμε να σπαταλάμε ακόμα περισσότερες ώρες σε πράγματα που θα μπορούσαμε να είχαμε ολοκληρώσει σε μικρότερο χρονικό περιθώριο, έτσι θα ήταν προτιμότερο να ασχολούμαστε με ένα πράγμα τη φορά, να το ολοκληρώνουμε με επιτυχία και να προχωράμε στο επόμενο, χωρίς να διασπάται η προσοχή μας.

2. Ειδοποιήσεις και notifications
Κάθε φορά που «σκάει» μία ειδοποίηση στο κινητό μας, η προσοχή μας διασπάται αυτόματα και μάλιστα, χρειαζόμαστε αρκετά λεπτά, για να επανέλθουμε στον πρότερο ρυθμό της ενασχόλησής μας με τη δουλειά μας ή με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα χρειάζεται τη συγκέντρωσή μας. Για παράδειγμα, μπορείς να ορίσεις πως θα κοιτάς μία φορά τα email σου και θα το κάνεις ξανά μόλις ολοκληρώνεις μία σημαντική εργασία, ενώ μπορείς να περιορίσεις αν όχι να κλειδώσεις όλες τις ειδοποιήσεις στο κινητό σου.

3. Social media χωρίς σκοπό
Όταν λέω χωρίς σκοπό αναφέρομαι σε αυτό το ατελείωτο σκρολάρισμα που περισσότερο έχει στόχο να σε αποσπάσει από οτιδήποτε άλλο παρά να σου δώσει έστω και τη μικρότερη δυνατή απόλαυση και χαλάρωση. Όταν κάθε τρεις και λίγο βρίσκεσαι στα social media, να προσπερνάς αναρτήσεις, να παρακολουθείς σχόλια, να βλέπεις βίντεο, να χαζεύεις σε διάφορα προφίλ, ο χρόνος που μπορείς να είσαι παραγωγική μειώνεται αισθητά, με αποτέλεσμα μετά να τρέχεις, για να προλάβεις. Επομένως, προσπάθησε να χρησιμοποιείς τα social media με σκοπό και ενσυνειδητότητα.

4. Ανοργάνωτος χώρος εργασίας
Ειδικότερα εάν εργάζεσαι σε κάποιο γραφείο, είναι ακόμα πιο εύκολο να σπαταλάς χρόνο, επειδή ο χώρος σου δεν είναι καθόλου οργανωμένος. Εάν παντού βρίσκεις χαρτιά πεταμένα, σημειώσεις δεξιά κι αριστερά, αναλώσιμα γραφείου που δεν τα πετυχαίνεις ποτέ όταν τα ψάχνεις, τότε είναι μεγάλες οι πιθανότητες να σπαταλάς χρόνο απλά προσπαθώντας να βρεις κάτι που θέλεις αντί να κάνεις focus εύκολα και πρακτικά σε πιο σημαντικές εργασίες.

5. Υπερβολική κοινωνικοποίηση
Είναι διαφορετικό να πεις μία-δύο κουβέντες με κάποιον συνεργάτη σου και τελείως άλλο πράγμα να αρχίσεις μία αέναη φαινομενικά συζήτηση που θα τραβήξει τη προσοχή σου και θα σε απομακρύνει από τους ημερήσιους στόχους στη δουλειά σου. Είναι πολύ εύκολο να «σπαταλήσεις» πολύτιμες ώρες μιλώντας με συνεργάτες τη στιγμή που θα μπορούσες να αξιοποιήσεις τον ίδιο χρόνο, για να ολοκληρώσεις ένα project, επομένως ίσως το να χρησιμοποιείς ακουστικά στη δουλειά για μεγαλύτερη συγκέντρωση να είναι το σωστό trick.

6. Πολλά διαλείμματα
Σε κανέναν δεν αρέσει να μη μπορεί να πάρει ούτε μία ανάσα κατά τη διάρκεια του εργασιακού του προγράμματος και είναι απολύτως δικαιολογημένο, αφού οι εργαζόμενοι χρειάζονται διαλείμματα, για να μπορούν να κρατούν τόσο τη συγκέντρωση όσο και την καλή ψυχολογία τους. Όπως με όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, έτσι και με τα διαλείμματα, εάν το παρακάνεις, μπορεί να βρεθείς να «σπαταλάς» τον χρόνο σου παρά να τον χρησιμοποιείς οργανωμένα και στοχευμένα. Εάν ένα διάλειμμα καταλήγει να σε αποδιοργανώνει τελείως και να σε βγάζει εκτός εργασιακού mood, δεν εξυπηρετεί κανέναν, οπότε αντικειμενικά το καλύτερο είδος διαλείμματος που μπορείς να κάνεις είναι να περπατήσεις για λίγο εκτός γραφείου και να επιστρέψεις σε λίγα λεπτά με πιο καθαρό μυαλό.

7. Ψυχική εξάντληση
Η πραγματικότητα είναι πως δουλεύουμε περισσότερο από ποτέ και αντιμετωπίζουμε με υψηλότερη συχνότητα burnouts, κάτι που σημαίνει πως είμαστε διαρκώς εξαντλημένοι και όχι σωματικά μόνο, αλλά και ψυχικά. Εάν νιώθεις ψυχολογική και πνευματική εξάντληση και δεν κάνεις κάτι για αυτό, θα είσαι πιο ευάλωτη στους περισπασμούς και στην έλλειψη συγκέντρωσης, άρα και λιγότερο αποδοτική. Εάν δεν είσαι ψυχικά έτοιμη να κάνεις τη δουλειά σου σωστά, τότε τα αποτελέσματα δε θα είναι του απαραίτητου επιπέδου, οπότε κάνε μία χάρη στον εαυτό σου και φρόντισε για την ξεκούρασή σου.

 

Με πληροφορίες από entrepreneur.com