Μπαρδάκης: Ένας Πατρινός για την ασφάλεια μετά την Τουρκία – Ο προσεισμικός έλεγχος δημόσιων κτιρίων στο «μικροσκόπιο»
Αναγκαίος ο επανέλεγχος σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια δηλώνει ο πατρινός πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας Βασίλης Μπαρδάκης.
Ξεκινά σύντομα ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων, από σχολεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά για το τι θα γίνει με τα ιδιωτικά κτίρια.
Ο πατρινός πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, Βασίλης Μπαρδάκης, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι ο προγραμματισμός προβλέπει έναρξη των ελέγχων το προσεχές φθινόπωρο, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εκλογές είναι πιθανόν να προκαλέσουν καθυστερήσεις στη διαδικασία.
Στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπουν αρχικά 9000 σχολεία και 2500 κτίρια νοσοκομείων και άλλων ιατρικών υπηρεσιών, που έχουν κατασκευαστεί μεταξύ του 1959 και του 1985, όπου οι κατασκευές δεν είχαν τους αντισεισμικούς κανονισμούς που ισχύουν σήμερα,
Ωστόσο, ο κ. Μπαρδάκης τόνισε ότι οι κρατικοί φορείς δεν θα πρέπει να μείνουν στον πρωτοβάθμιο έλεγχο, όπως είχε γίνει και παλαιότερα, αλλά να να προχωρήσουν σε βάθος μέχρι και σε εργασίες ενίσχυσης όπου απαιτείται.
Ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις έχει το θέμα του ελέγχου στα ιδιωτικά κτίρια. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρδάκη το 80% των ιδιωτικών κτιρίων είναι κατασκευής προ του 1985. Βάσει της απογραφής του 2011 (ΕΛΣΤΑΤ), υπολογίζεται ότι περίπου 3.184.480 ιδιωτικά κτίρια – εξ αυτών οι 2.596.806 κατοικίες – χρήζουν πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, λόγω του έτους κατασκευής τους, ενώ για τις κατασκευές από μπετόν, υπάρχει διάταξη που λέει ότι πρέπει να επιθεωρείται ο σκελετός των κτιρίων κάθε 10 χρόνια, αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται, γιατί όπως είπε ο κ. Μπαρδάκης, στην Ελλάδα δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα ένα μητρώο.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρδάκη, εξαιτίας του αντίκτυπου που είχε ο σεισμός στην Τουρκία, ένα 10% ιδιοκτητών σπιτιών προ του ’86 έχει αρχίσει να ρωτά συναδέλφους του για προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων και στην Ελλάδα.
Σημείωσε ότι στην Ελλάδα, θα έπρεπε μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, να προβλέπονται και δαπάνες με επιδότηση για τη στατική ενίσχυσή τους, όπως έγινε στην Ιταλία, διαφορετικά καταλήγουμε να κάνουμε επιφανειακές παρεμβάσεις, οι οποίες καταστρέφονται στην περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού, όπως έγινε στην περίπτωση της Σάμου.
Ο κ. Μπαρδάκης δήλωσε στην «Π» ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει λόγω του σεισμού στην Τουρκία και των ζητημάτων ασφάλειας που αναδείχθηκαν με τις γέφυρες, για να αλλάξει η νοοτροπία της πρόληψης και της συντήρησης στις κατασκευές, πρακτική που πρέπει να μπει σε προτεραιότητα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News