Κακοκαιρία – Αχαΐα: «Οι πέτρες έβγαλαν νερό μετά από δεκατίες»!
Οι περιοχές των Δήμων της Αχαΐας, που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, «γεννούν» και νέα προβλήματα, αποδεικνύοντας πως το πρόβλημα έχει «βάθος» και χρονικό εύρος.
Μπροστά σε απρόοπτες καταστάσεις βρίσκονται, πλέον, καθημερινά, οι δήμοι που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αφού οι καταστροφές του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, δεν είναι μόνο αυτές που φάνηκαν τις πρώτες 24 ώρες, αλλά οι περιοχές «γεννούν» και νέα προβλήματα, αποδεικνύοντας πως το πρόβλημα έχει «βάθος» και χρονικό εύρος.
Στον Ερύμανθο,όπου το ομώνυμο βουνό, όπως και το Παναχαϊκό, κατέβασαν όγκους νερού και κάθε λογής φερτά υλικά, η αγροτική οδοποιία παραμένει από μη προσβάσιμη έως πολύ δύσκολα προσπελάσιμη, με την Περιφέρεια και τον Δήμο να επιχειρούν να δώσουν πρόσβαση στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους. Ανοιχτοί, ωστόσο, είναι όλοι οι κεντρικοί δρόμοι.
Στη Χαλανδρίτσα, όπως έγραψε εκτενώς η εφημερίδα «Πελοπόννησος», σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση στο γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ σπασίματα αρκετά αρχίζουν να φαίνονται και σε πολλά σημεία του Δικτύου Υδρευσης.
Στον Πηνειό και τον Πείρο, τους δύο ποταμούς της περιοχής, δέντρα ξεριζώθηκαν στις όχθες, ενώ ακόμα και σήμερα, σπίτια κοντά σ’ αυτές, βρίσκονται ακόμα, κυριολεκτικά στον αέρα!
Είναι χαρακτηριστικό ότι παλιοί κάτοικοι του Ερυμάνθου, που έχουν ζήσει κι άλλες έντονες περιπτώσεις μανίας της φύσης, καταμαρτυρούν στην «Π», ότι αυτή τη φορά «οι πέτρες έβγαλαν νερό μετά από δεκαετίες»!
Ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής μιλώντας στην «Π», εκτιμά ότι πολύ σύντομα ο Δήμος Ερυμάνθου θα κηρυχθεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», κάτι που θα επιφέρει μια πρώτη – άμεση έκτακτη κρατική χρηματοδότηση δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πρώτες κατεπείγουσες ανάγκες σε υποδομές.
«Δεν μπορώ να υπολογίσω ακόμα τι ύψος κονδύλι θα απαιτηθεί για την κάλυψη του συνόλου των ζημιών και των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, πριν ολοκληρωθεί η λεπτομερής καταγραφή τους. Με ενδιαφέρει, όμως, να προχωρήσουν πολύ σύντομα οι αποζημιώσεις σε αγρότες και πληγέντες κατοίκους» δηλώνει στην «Π» ο κ. Μπαρής.
ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ: «ΚΟΠΗΚΕ» ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΧΥΤΑ ΦΛΟΚΑ
Στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, χθες εμφανίστηκαν τρία ακόμα σημαντικά προβλήματα, στην Ωλενία, εξαιτίας των προ ημερών έντονων και πολύωρων βροχοπτώσεων.
Στο Φλόκα και συγκεκριμένα ο δρόμος από τον οικισμό Ζησιμαίικα και που οδηγεί στο ΧΥΤΑ της περιοχής, «φαγώθηκε» σε οριακό σημείο, όπου πολύ δύσκολα και ακίνδυνα μπορεί να περάσει όχημα, εγείροντας και θέμα διέλευσης των απορριμματοφόρων των Δήμων Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου και Καλαβρύτων. Σε επικοινωνία που είχαν, ο αντιπεριφερειάρχης και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπος Μπονάνος και Κώστας Ταπεινός, συνεκτιμήθηκε ότι με έκτακτη παρέμβαση σε πλαγιά, το οδόστρωμα μπορεί να επιστρέψει σε ασφαλές πλάτος 4μ. Προς το παρόν, σκουπιδιάρικα και φορτηγά, θα φτάνουν στο ΧΥΤΑ Φλόκα, διά μέσω Μαζαρακίου.
Στις Πόρτες, δρόμος προς τα πρώτα χωριά της Ηλείας, έκλεισε, λόγω μεγάλης κατολίσθησης.
Στα Ζησιμαίικα, το ποτάμι που διασχίζει το χωριό, έχει ακόμα πολύ νερό, με αποτέλεσμα καλλιέργειες να παραμένουν καλυμμένες.
Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς, μιλώντας στην «Π», ζητά συνολικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, άνω των 8 εκατ. ευρώ και όχι απλά κάποιες έκτακτες χρηματοδοτήσεις. Μέχρι τότε κάνει έκκληση για άμεση καταβολή αρωγών στους πληγέντες αγρότες και ιδιοκτήτες οικιών (1.000 – 2.000), που θα αφαιρεθούν σε 5 – 6 μήνες με τις κανονικές αποζημιώσεις».
ΠΑΤΡΑ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ
Στον Δήμο Πατρέων, το βασικό μέτωπο δράσης, μετά τις ζημιές στην παράκτια ζώνη, εστιάζεται σε Βραχναίικα, Ηρώων Πολυτεχνείου, Πλαζ και Αραχωβίτικα. Στην τελευταία παραλιακή κοινότητα θα εκτελεστούν εργασίες, αφού ξεπεραστεί απρόοπτο τεχνικό πρόβλημα με τα υλικά.
Ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης δηλώνει στην «Π» ότι «απαιτούμε, άμεσα, από το υπουργείο Εσωτερικών, εκταμίευση τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, για αναγκαία έργα αποκατάστασης των ζημιών, επαρκή τακτική χρηματοδότηση και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για επείγουσες ανάγκες».
ΕΛΓΑ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.200 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, το στέλεχος του ΕΛΓΑ Γεράσιμος Θεοχάρης, αναφερόμενος στις ζημιές που προκλήθηκαν, από τις έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα του Νοεμβρίου, στη Δυτική Αχαΐα, κατέθεσε πως έγιναν συνολικά 154 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 1.209 δηλώσεις ζημιάς, που αφορούν σε χειμερινά κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες και πατάτες.
Επιπλέον ζημιές καταγράφηκαν σε ζωικό κεφάλαιο, όπου και έγιναν 6 αναγγελίες για αιγοπρόβατα, ενώ επιπρόσθετα ζημιές υπήρξαν σε πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα και ειδικότερα σε 17 περιπτώσεις μέχρι σήμερα.
Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, αυτή την περίοδο εκτελούν έργο εκτιμήσεων για τις πληγές του περασμένου μήνα αλλά και του Δεκεμβρίου, με προτεραιότητα στις ευαίσθητες καλλιέργειες και αυτές που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News