Μέση Ανατολή: «Βροχή» ρουκετών σε Ισραήλ από Χεζμπολάζ, διορία 30 ημερών από τις ΗΠΑ σε Νετανιάχου υπό την απειλή εμπάργκο όπλων
Περίπου 50 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο. Ανέλαβε την ευθύνη η Χεζμπολάχ ποιες οι επόμενες κινήσεις της. Διορία 30 ημερών από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ υπό την απειλή του εμπάργκο όπλων.
Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με τουλαχιστον 50 ρουκέτες σε ισραηλινά εδάφη το βράδυ της Τρίτης 15/10/2024, υπογραμμίζοντας πως εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής πόλης Σάφεντ.
Κάποια βλήματα αναχαιτίστηκαν και στην περιοχή εντοπίστηκαν πεσμένα βλήματα όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Δεν υπήρξαν μεταγενέστερες αναφορές για απώλειες ή τραυματίες από το χτύπημα.
Ιδιαιτέρως κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα εικοσιτετράωρα για τη Μέση Ανατολή, με τη Χεζμπολάχ να σκληραίνει τη στάση της και να αλλάζει την τακτική της στο πεδίο, απειλώντας, μάλιστα, με επιθέσεις σε ολόκληρη την ισραηλινή επικράτεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι συναγερμός σήμανε αργά το βράδυ της Τρίτης στο βόρειο Ισραήλ εξαιτίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Σύμφωνα με ενημέρωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), εντοπίστηκαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία κατέπεσαν σε παραμεθόρια περιοχή, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει να «σφυροκοπά» την Χεζμπολάχ σε όλο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσάς του Βυρητού. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «ζυγίζει» τα αντίποινα κατά του Ιράν, ενώ υιοθετεί πιο σκληρή πολεμική τακτική και στο μέτωπο της Γάζας.
Σε αυτό το έδαφος, οι εξελίξεις προκαλούν έντονη ανησυχία στην Ευρώπη για νέα μεταναστευτική κρίση, ενώ την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον έστειλε τελεσίγραφο 30 ημερών στο Ισραήλ να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, προειδοποιώντας ακόμα και με διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.
Σύμφωνα με το Axios, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, σε κοινή επιστολή τους εξέφρασαν την ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στον παλαιστινιακό θύλακα. «Αναζητούμε επείγουσες και συνεχείς ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον μήνα για να αντιστρέψουμε αυτήν την τροχιά», έγραψαν σε επιστολή τους προς τους Ισραηλινούς ομολόγους τους.
«Αν δεν γίνει αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική των ΗΠΑ», ανέφερε η επιστολή.
Η επιστολή των Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, με την οποία οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να λάβει μέτρα προκειμένου να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να αποφύγει την αναστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, εξετάζεται από την κυβέρνηση Νετανιάχου, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.
«Το Ισραήλ λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα και σκοπεύει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες που εκφράζονται σε αυτήν την επιστολή, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς εταίρους μας», διαβεβαίωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.
Αντίθετη και ανήσυχη η Ουάσινγκτον για τους μαζικούς βομβαρδισμούς της Βηρυτού
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν χθες Τρίτη (15/10) ότι είναι «αντίθετες» στην εκστρατεία βομβαρδισμών που διεξάγει το Ισραήλ στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες κάτι το οποίο έκαναν γνωστό στις ισραηλινές αρχές μαζί με την ανησυχία τους, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές μειώθηκαν σε ένταση τις τελευταίες ημέρες και ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη.
«Καταστήσαμε σαφές στο Ισραήλ ότι είμαστε αντίθετοι στην εκστρατεία βομβαρδισμών που εξαπέλυσε τις τελευταίες εβδομάδες στη Βηρυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ. Τόνισε επίσης ότι ενώ υπάρχουν αεροπορικές επιδρομές που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρούσαν σκόπιμο να πραγματοποιήσει το Ισραήλ, η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι ανησυχεί για τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμού που βλέπει τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει στο Ιράν και ταυτόχρονα δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητο το αιματηρό επεισόδιο με το drone της Χεζμπολάχ. Μάλιστα σημειώθηκε μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες τις προηγούμενες ώρες στη Χάιφα ενώ ο ισραηλινός στρατός λέει ότι αναχαίτισε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που προσέγγισε το Ισραήλ από τα ανατολικά.
Μόνο πέντε ώρες υπήρχε ηρεμία το πρωί στην Χάιφα και στα περίχωρα ενώ τα βλέμματα όλων στρέφονται στην σκιά των απειλών της Χεζμπολάχ για επιθέσεις σε όλο το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ επιχειρεί να κάνει επίδειξη ισχύος, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένας δύσκολος αντίπαλος παρά την αποδυνάμωσή της και είναι σαφές ότι έχει αλλάξει η τακτική της και στο πεδίο και ποντάρει στον πόλεμο κυρίως με τα drones και με τις ρουκέτες -με το πυραυλικό πυροβολικό της δηλαδή- καθώς ένα από αυτά ήταν που έδωσε το χτύπημα το οποίο αναζητούσε τόσο χρονικό διάστημα.
Το σημερινό βράδυ αλλά και επόμενα εικοσιτετράωρα ως το Σάββατο στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ εκτιμούν ότι θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει στο Ιράν και ταυτόχρονα δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητο το αιματηρό επεισόδιο με το drone της Χεζμπολάχ.
Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα – Οι ΗΠΑ υπαινίσσονται πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν έγραψαν επιστολή προς το Ισραήλ την Κυριακή για να καταστήσουν σαφείς τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον σχετικά με τα επίπεδα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν φθάσει στη Γάζα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι είναι δυνατόν να να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι τα γραφειοκρατικά και λογιστικά εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν. «Πρέπει να δούμε περαιτέρω αλλαγές από την κυβέρνηση του Ισραήλ», δήλωσε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επιπτώσεις στο πλαίσιο της νομοθεσίας των ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι το Ισραήλ θα κάνει τις αλλαγές που περιγράφονται στην επιστολή».
Η Χεζμπολάχ σηκώνει το γάντι μετά το σκληρό μήνυμα του Νετανιάχου – Οι πιθανοί στόχοι επί του ισραηλινού εδάφους
Οι New York Times, σε δημοσίευμά τους την Τρίτη (15/10), επικαλούνται, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους που είχαν ενημερωθεί για το σχεδιασμό του χτυπήματος κατά του Ιράν και δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τους στόχους.
Όπως αναφέρουν, η ισραηλινή αεροπορία θα μπορούσε να εξαπολύσει χτυπήματα σε εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων και εγκαταστάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Στόχοι θα μπορούσαν να γίνουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης, όπως και παραγωγής πυραύλων και drone. Δεν λείπουν από τον κατάλογο των πιθανών στόχων στρατιωτικές βάσεις και σημαντικά κυβερνητικά κτίρια.
Κρίσιμο είναι το ερώτημα τι θα συμβεί με τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, αυτές δηλαδή στις οποίες βασίζεται το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με στόχο την κατασκευή ατομικής βόμβας (κάτι που το Ιράν αρνείται). Αν και αρχικά το Ισραήλ δεν είχε αποκλείσει να τις βάλει στο στόχαστρο, η παρέμβαση των ΗΠΑ οδήγησε το Τελ Αβίβ σε μια περιορισμένη αλλαγή πορείας.
Τώρα, οι New York Times επισημαίνουν ότι, παρά το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί έχουν πει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν θα στοχεύσουν σε υπόγειες ιρανικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, ενδέχεται επίσης να υπάρξουν χτυπήματα κατά ιρανικών πυρηνικών εργαστηρίων που δεν ασχολούνται με τον εμπλουτισμό του ουρανίου.
Συμφωνία Μπάιντεν και Νετανιάχου
Ακόμη και ο ίδιος ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαβεβαιώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα, ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν και όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην Washington Post ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε στον σχεδιασμό των ισραηλινών αντιποίνων με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ενδεχόμενη επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού», πλήττοντας την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις, λόγω της δυσφορίας των ψηφοφόρων για την αύξηση της τιμής των καυσίμων.
Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι το πλήγμα του Ισραήλ θα σημειωθεί πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς ενδεχόμενη καθυστέρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News