Πώς θα ζεις στη στιγμή – 5 τρόποι να μένεις προσγειωμένη

Το να μην ζούμε στο τώρα είναι τρόπον τινά μία «κατάρα», το πώς το μυαλό μας δεν μπορεί σχεδόν ποτέ να ξεκουραστεί ακριβώς το ίδιο.

τώρα-προσγειωμένη Φωτογραφία από Monica Turlui (pexels.com)

Σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή μέσα στην ημέρα μας, περνάνε από το μυαλό μας τουλάχιστον δέκα διαφορετικές πληροφορίες που καλούμαστε να επεξεργαστούμε και να διαχειριστούμε ταυτόχρονα.

Ακόμα και όταν καθόμαστε στον καναπέ μας το βράδυ, για να παρακολουθήσουμε μία ταινία, μπορεί το Netflix να είναι ανοιχτό μπροστά μας, εμείς να σκρολάρουμε στο κινητό μας τηλέφωνο, να απαντάμε σε μέιλ και μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ταυτόχρονα «κάνουμε» ότι ακούμε αυτά έχουν να μοιραστούν μαζί μας τα αγαπημένα μας πρόσωπα που μπορεί να κάθονται δύο θέσεις πιο δίπλα, στον ίδιο ακριβώς καναπέ.

Είναι μία «κατάρα» τρόπον τινά, το πώς το μυαλό μας δεν μπορεί σχεδόν ποτέ να ξεκουραστεί, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές η προσοχή μας να είναι τόσο διασπασμένη που τελικά, δεν καταφέρνουμε ούτε να απολαύσουμε κάτι από τα παραπάνω, ούτε να δώσουμε την προσοχή που πρέπει, ούτε καλά-καλά να κατανοήσουμε τα ερεθίσματα γύρω μας.

netflix-καναπες

Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Γι’αυτό και είναι τόσο σημαντικό να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας στο να μένει στο παρόν και στη στιγμή. Και λέω εκπαίδευση, γιατί πολύ απλά δεν είναι κάτι που μπορείς να καταφέρεις μέσα σε μία ημέρα, ειδικότερα εάν είσαι άτομο που υπεραναλύει πρόσωπα και καταστάσεις. Όμως κάθε βήμα που κάνεις προς αυτή την κατεύθυνση, του να μένεις προσγειωμένη στη στιγμή, θα ευδοκιμήσει πολύ περισσότερο σε βάθος χρόνου.

Τι οφέλη έχει να σου δώσει το να ζεις στη στιγμή;

Είναι αυτό που αναφέρεται ως «present», να είσαι παρούσα μέσα σε μία στιγμή, σε μία κατάσταση, σε μία συζήτηση, σε μία σχέση, χωρίς να αφήνεις το μυαλό σου να τρέχει είτε προς το παρελθόν (που πλέον δεν αλλάζει), είτε προς το μέλλον (που μπορεί να σου προκαλεί ακόμα και κρίσεις πανικού).

Με το να ζεις στη στιγμή:

  • Βελτιώνεις τις σχέσεις σου με τους άλλους
  • Μειώνεις τα επίπεδα του άγχους σου
  • Βελτιώνεις τη συγκέντρωσή σου
  • Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι καλύτερα το στρες

Και δεν σταματά εκεί. Μπορείς:

  • Να απολαμβάνεις ευχάριστες εμπειρίες
  • Να δίνεις απόλυτα την προσοχή σου στα αγαπημένα σου πρόσωπα
  • Να συγκεντρώνεσαι στις υποχρεώσεις ή τα tasks που πρέπει να εκπληρώσεις
  • Να «βουτάς» στο εκάστοτε βιβλίο ή στην ταινία που έχεις μπροστά σου
  • Να ηρεμείς το χάος των σκέψεών σου

via GIPHY

5 τρόποι για να ζεις περισσότερο στη στιγμή

Εάν λοιπόν, είσαι διατεθειμένη να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και υπάρχεις μέσα στη ζωή σου, τότε ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις τα παρακάτω:

1. Journaling

Όπως έχουμε ξανασυζητήσει εδώ στο Sonder, το journaling, η καταγραφή των σκέψεών σου σε ένα ημερολόγιο, μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικότερο τρόπο, για να διαχειριστείς τις σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό σου και να αποκτήσεις μία ευκρινέστερη θεώρηση των καταστάσεων της ζωής σου. Θα σε βοηθήσει να δίνεις πραγματική προσοχή στις σκέψεις σου, θα σε «αναγκάσει» να χαμηλώσεις τους ρυθμούς με τους οποίους τρέχει το μυαλό σου και φυσικά, θα μειώσει το άγχος σου και θα αυξήσει τη συναισθηματική σου ευημερία.

journaling-στιγμή-προσγειωμένη

Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

2. Διαλογισμός

Στον διαλογισμό ένας τεράστιος μύθος είναι πως πρέπει να αδειάσεις τελείως το μυαλό σου, στην πραγματικότητα όμως, απλά μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι περισσότερο τις σκέψεις σου και να κατευθύνεις εκεί που θες εσύ την προσοχή σου. Είναι μία πρακτική που θα σε βοηθήσει να επαναφέρεις το μυαλό και το σώμα σου στο τώρα, χωρίς να κάνεις αγώνα δρόμου σε ό,τι έχει συμβεί ή σε ό,τι πρόκειται να συμβεί και όσο περισσότερο εξασκείσαι στον διαλογισμό, τόσο θα δυναμώνουν τα οφέλη του.

3. Ασκήσεις αναπνοών

Έχει αποδειχτεί, τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση, πως η σωστή διαχείριση της αναπνοής μου και το να στρέφω την προσοχή μου εκεί, είναι ένας τρόπος να διαχειρίζομαι τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα άγχους, που σε κρίσιμες στιγμές μπορεί να αγγίξουν την κρίση πανικού. Είναι ένα εργαλείο διαχείρισης των συναισθημάτων σου και θα σε βοηθήσει να παρατηρήσεις περισσότερο τις αντιδράσεις που έχει το σώμα σου απέναντι σε ό,τι σκέφτεσαι ή βιώνεις.

διαλογισμός-αναπνοές

Φωτογραφία από Monstera (pexels.com)

4. Monotasking

Μπορείς ξεκάθαρα και πολύ εύκολα να το θεωρήσεις το ακριβώς αντίθετο του multitasking, γιατί πλέον καλό είναι να ξεχάσουμε επιτέλους αυτόν τον μύθο πως μπορούμε να κάνουμε δέκα πράγματα ταυτόχρονα και να τα κάνουμε το ίδιο καλά, αφιερώνοντας την ίδια προσοχή. Αυτή η θεωρία θα ήταν προτιμότερο να σβηστεί από τον χάρτη. Όταν αφιερώνεσαι αποκλειστικά σε ένα task, θα σε βοηθήσει στη δουλειά ή το διάβασμα εάν π.χ. είσαι φοιτήτρια, θα δίνεις την προσοχή σου επιλεκτικά και απόλυτα.

5. Μείωσε τους περισπασμούς

Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό, κλείσε τις ειδοποιήσεις στο κινητό σου ή τουλάχιστον, περιόρισε αισθητά τον on screen χρόνο σου, το διάστημα που αφιερώνεις στα social media, τα οποία είναι γεμάτα περισπασμούς. Ακόμα και οι ίδιες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας περισπασμός από τη θλίψη, τον θυμό, τη δυσκολία που μπορεί να περνάς, γι’αυτό στρέφεσαι με τόση ευκολία και φροντίζεις έτσι να «μουδιάζεις» κάτι που αποτελεί πρόκληση για σένα. Μειώνοντας τους περισπασμούς αυτού του είδους, θα μπορέσεις να είσαι περισσότερο στο εδώ και στο τώρα.

Με πληροφορίες από psychcentral.com