Τι είναι το συναισθηματικό άγχος και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις

Άγχος. Αυτή η μικρή λεξούλα που έχει σχεδόν απόλυτη κυριαρχία στην πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι, σε παγκόσμιο επίπεδο.

sinaisthimatiko-agxos Φωτογραφία από MART PRODUCTION (pexels.com)

Άγχος. Αυτή η μικρή λεξούλα που έχει αποκτήσει σχεδόν απόλυτη κυριαρχία στην πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το συναισθηματικό άγχος συγκεκριμένα, παρατηρείται όταν αρνητικά και άβολα, αμήχανα και ενοχλητικά συναισθήματα σε επηρεάζουν τόσο βαθιά που ουσιαστικά διαταράσσουν την καθημερινή ποιότητα της ζωής σου.

Προφανώς και ναι, συναισθήματα όπως θλίψη, απογοήτευση και αγωνία τα βιώνουμε όλοι και είναι «φυσιολογικές» αντιδράσεις σε ό,τι μπορεί να μας συμβαίνει, όμως αναφέρομαι στις περιπτώσεις εκείνες που η ένταση και η διάρκεια αυτών των συναισθημάτων είναι τέτοια που πλέον ξεφεύγει σε ένα διαφορετικό επίπεδο, όταν βιώνεις αυτά τα συναισθήματα ταυτόχρονα ή έχεις δυσκολία στο να μπορέσεις να τα διαχειριστείς.

via GIPHY

Σε γενικό πλαίσιο, το συναισθηματικό άγχος είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να παρατηρηθεί, καθώς πολλές φορές συγχέεται με άλλες προκλήσεις της ψυχικής υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη και το χρόνιο άγχος, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ορίσει ορισμένες πηγές του συναισθηματικού άγχους:

  • Προβλήματα στη δουλειά, όπως η μη ικανοποίηση με την εργασία ή η ανεργία
  • Η καθημερινότητα με μία σωματική, πνευματική ή εξελικτική πρόκληση
  • Οικονομικό άγχος
  • Κοινωνικές πιέσεις και αγωνίες
  • Αρνητικές παιδικές εμπειρίες
  • Τραυματικά γεγονότα
  • Άγχος λόγω προβλήματος υγείας
  • Διαφωνίες με φίλους, μέλη της οικογένειας ή συντρόφους
  • Προκαταλήψεις

Συμπτώματα συναισθηματικού άγχους

Το συναισθηματικό άγχος είναι κάτι που επηρεάζει την καθεμία μας με διαφορετικό τρόπο και έτσι γίνεται τρόπον τινά, μία πολύ προσωπική υπόθεση, όμως υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που είναι αρκετά συχνά σε περιπτώσεις συναισθηματικού άγχους:

  • Διαταραχές στο πρόγραμμα ύπνου, είτε με περισσότερες είτε με λιγότερες από το προβλεπόμενο ώρες
  • Δραστικές και διαρκείς αλλαγές στη διατροφή, διαφοροποιήσεις στην πέψη
  • Απομάκρυνση από αγαπημένα πρόσωπα, από σχέσεις, υποχρεώσεις και χόμπι
  • Λίγη έως καθόλου ενέργεια
  • Έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης
  • Ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως στομαχόπονος, πονοκέφαλος, κόπωση, πόνοι στην μέση, αίσθηση αρρώστιας ή άλλοι ανεξήγητοι σωματικοί πόνοι
  • Αίσθηση απελπισίας ή έλλειψης βοήθειας
  • Κατάχρηση ουσιών ή κάπνισμα σε έντονο βαθμό
  • Ανησυχία ή διαρκής ενοχή
  • Ιδεασμός ή συμπεριφορά αυτοτραυματισμού
  • Ξεσπάσματα κλάματος ή θυμού
agxos-douleia

Φωτογραφία από Artem Podrez (pexels.com)

Το συναισθηματικό άγχος στον εργασιακό χώρο

Όπως καταλαβαίνεις και μπορείς να υποθέσεις, έχει επιβεβαιωθεί ερευνητικά πως ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μας το αφιερώνουμε στην εργασία μας, συγκεκριμένα το 1/3 της ζωής μας όλης είναι η δουλειά μας ή για να το πω διαφορετικά, περίπου 90.000 ώρες.

Άρα εύλογα συνειδητοποιούμε πώς μπορεί η εργασία μας να αποτελέσει έναν ισχυρό παράγοντα άγχους, αφού οι άνθρωποι βασίζονται σε αυτήν για να επιβιώσουν, αλλά και για ολοκληρωθούν κοινωνικά ή να ικανοποιήσουν μία βαθύτερη ανάγκη σκοπού.

Υπάρχουν και ορισμένες διαστάσεις της εργασίας μας όμως, που μπορούν εύκολα να λειτουργήσουν αρνητικά και να έχουν τον αντίστοιχο αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, διαστάσεις όπως η ανισότητα στην αμοιβή μας, η ανασφάλεια για το εργασιακό μας μέλλον, οι τοξικές συμπεριφορές εντός εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά και η υπερβολική δουλειά, η αναστάτωση στον γενικότερο εργασιακό χώρο.

Το συναισθηματικό άγχος στην προσωπική μας ζωή

Το ξέρουμε όλες πως οι διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι ένας πάρα πολύ βασικός πυλώνας ικανοποίησης και πληρότητας στη ζωή μας, όπως ακριβώς τα χόμπι και οι συνήθειες που υιοθετούμε για τη σωματική και ψυχική μας ευημερία.

Λειτουργούν όλα σαν κομμάτια κομβικής σημασίας για το παζλ της ζωής μας.

Το συναισθηματικό άγχος σε αυτά τα όρια μπορεί να παρατηρηθεί όταν σημειώνονται έντονες και μεγάλες αλλαγές στην πραγματικότητά μας, όταν έχουμε διαφόρων ειδών προβλήματα στις σχέσεις μας, όταν βιώνουμε τραυματικά γεγονότα που σοκάρουν τον οργανισμό μας σε κάθε επίπεδο.

agxos-sxeseis

Φωτογραφία από Alex Green (pexels.com)

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις το συναισθηματικό άγχος

Τώρα που είδαμε ορισμένες βασικές διαστάσεις αυτού που ονομάζεται συναισθηματικό άγχος, ας ρίξουμε και μία ματιά στο πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις πρακτικά.

1. Ζήτα βοήθεια

Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό ή κακό ή υποτιμητικό στο να ζητάς βοήθεια και αυτό είναι ένας μύθος που οφείλουμε για το καλό μας, να τον καταρρίψουμε μέσα στο μυαλό μας. Εάν βιώνεις έντονο συναισθηματικό άγχος και δε γνωρίζεις πώς μπορείς να το διαχειριστείς με τον βέλτιστο για σένα τρόπο, μπορείς να δοκιμάσεις την ψυχοθεραπεία, να βρεις έναν κατάλληλο coach ή σύμβουλο ζωής. Θα σε βοηθήσει να έρθεις σε επαφή με τα συναισθήματά σου, να τα αποδεχτείς και να καθορίσεις τις αξίες που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι. Το να καταφέρεις να βρεις περισσότερη αισιοδοξία στην καθημερινότητά σου, θα μειώσει τα συναισθήματα του άγχους και της αρνητικότητας, κάτι που θα σε βοηθήσει να μετριάσεις τις αγωνίες σου.

2. Βρες την «πηγή του κακού»

Αυτό μπορεί και να μην είναι εύκολο task, οπότε εάν δεν είσαι σε θέση να συνειδητοποιήσεις την πηγή του άγχους σου, τότε θα πρέπει να στρέψεις την προσοχή σου σε εκείνα τα στοιχεία που στο πυροδοτούν. Η αυτογνωσία θα σε βοηθήσει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό να δείξεις συμπόνια και κατανόηση στον εαυτό σου, αλλά και να προφυλάξεις τον εαυτό σου από καταστάσεις που ξέρεις ότι θα βλάψουν την ψυχική σου ευημερία.

3. Υγιεινό lifestyle

Αυτό δεν πρόκειται να γίνει από την μία μέρα στην άλλη και οφείλεις να δείξεις υπομονή με τον εαυτό σου, ενώ θα προσπαθείς να χτίσεις μία καθημερινότητα με τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργεί ευεργετικά για σένα. Ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, η συχνή άσκηση και η δυνατή πνευματική κατάστασή σου θα σε βοηθήσουν να πολεμήσεις στιγμές αγωνίας, δυσκολίας και συναισθηματικού άγχους.

 

Με πληροφορίες από betterup.com