Υπάρχει τέλειος τρόπος να χωρίσεις;

Ένας χωρισμός, αντικειμενικά να το δούμε, μπορεί να βγει πολύ απρόβλεπτος και γεμάτος drama.

τέλειος-χωρισμός Φωτογραφία από Karolina Grabowska (pexels.com)

Μπορεί ένας χωρισμός να είναι τέλειος;

Κοίτα, αυτά είναι και προσωπικά δεδομένα εδώ που τα λέμε, ποια είμαι εγώ να σου πω πώς ακριβώς θα χωρίσεις από το αμόρε που δε θέλεις πια στη ζωή σου;

Η αλήθεια είναι όμως, ότι ένας χωρισμός μπορεί να βγει πολύ απρόβλεπτος και γεμάτος drama, οπότε θεωρητικά μάλλον δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος, που να ταιριάζει σε κάθε περίπτωση, ώστε το αντίο να μην είναι δακρύβρεχτο, όμως σίγουρα υπάρχουν ορισμένα tips που μπορούν κάπως να βοηθήσουν την κατάσταση.

Καλό είναι βέβαια, να αποφύγουμε τα σενάρια να χωρίσεις μέσω sms, να αφήσεις ένα post-it πάνω στο ψυγείο, καταλαβαίνεις, όλες αυτές οι περιπτώσεις που δείχνει λες και ο άλλος πέρασε και δεν ακούμπησε στη ζωή σου (εκτός εάν ήταν μία πραγματικά κακή περίπτωση, οπότε δε χρωστάς εξηγήσεις, σηκώνεσαι και φεύγεις).

via GIPHY

Μυστικά για έναν τέλειο χωρισμό

Εντάξει, το «τέλειος» θα το βάλω σε εισαγωγικά, μην έρθεις και μου πεις μετά ότι δημιούργησα υψηλές προσδοκίες.

Η αλήθεια είναι όμως, πως η ειλικρίνεια και η ευθύτητα είναι τα δύο βασικά μυστικά που μπορούν να κάνουν έναν χωρισμό τον καλύτερο που είχες στη ζωή σου, πιο ενήλικο και ώριμο συνάμα.

Τουλάχιστον με βάση τα όσα λέει η ψυχοθεραπεύτρια Beth Gulotta που έχει τη βάση της στη Νέα Υόρκη (όλο και κάτι θα ξέρει το κορίτσι).

1. Να είσαι ευάλωτη και να είσαι ειλικρινής

Όσο πιο ξεκάθαρη είσαι με τον σύντροφό σου, γιατί πλέον αυτή η σχέση δε λειτουργεί για σένα ή γιατί δεν το βλέπεις να προχωράτε μαζί στα επόμενα χρόνια της ζωής σας, είναι κάτι πολύ βασικό, για να μπορέσεις να χωρίσεις με όσο περισσότερη ειλικρίνεια γίνεται.

Μπορείς μάλιστα, να ξεκινήσεις από τα όμορφα στοιχεία που υπήρξαν στη σχέση, όπως γιατί ήταν τόσο σημαντική για τη δική σου πορεία, και έπειτα να εξηγήσεις γιατί πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

2. Ξεκάθαρα όρια και προσδοκίες για το τέλος

Εάν όντως έχεις αποφασίσει μια και καλή να κλείσεις και να κλειδώσεις πίσω σου αυτή την «πόρτα», τότε θα πρέπει να είσαι απολύτως ξεκάθαρη σε αυτό, για να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή υποψία ελπίδας στον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί σου.

Του αξίζει να γνωρίζει επακριβώς πού στέκεσαι για το μεταξύ σας, ώστε να μπορέσετε και οι δύο να προχωρήσετε στις ζωές σας, ενώ καλό θα ήταν να αποφύγεις τακτικές, όπως το ghosting, κάτι που δε θα βοηθήσει στο closure της σχέσης.

Η συγκεκριμένα συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει μπερδέματα και ακόμα περισσότερο πόνο σε έναν χωρισμό, ενώ δημιουργεί περισσότερο άγχος και αφήνει ένα περιθώριο στον σύντροφό σου να προσπαθήσει ξανά να σε προσεγγίσει, κάτι που (θέλω να πιστεύω) δεν είναι το σενάριο που θες να ακολουθήσεις.

«Δίνεις στους ανθρώπους ηρεμία, κατανόηση και closure όταν προσφέρεις κάτι ξεκάθαρο. Μπορεί ακόμα να πονά και να είναι στενάχωρο, όμως εάν επικοινωνηθεί σωστά (ο χωρισμός), τότε υπάρχει μικρότερο περιθώριο για υποθέσεις και μπέρδεμα.

Πάρε χρόνο για τον εαυτό σου, να διαχειριστείς ό,τι συμβαίνει, να γιατρευτείς και να θρηνήσεις τον χωρισμό. Ακόμα και εάν εσύ ήσουν το άτομο που αποφάσισε να τελειώσει τη σχέση, είναι και πάλι σημαντικό να κάνεις τα ίδια ακριβώς βήματα», προτείνει η Gulotta.

Just a friendly reminder!

 

Με πληροφορίες από poosh.com