Το 13% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως είναι παχύσαρκο
Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι είναι 13%.
Εκτιμάται ότι το 13% του ενήλικου πληθυσμού στον κόσμο είναι παχύσαρκο. Στην Ελλάδα, ο επιπολασμός αύξησης του σωματικού βάρους για τον ενήλικο πληθυσμό εκτιμήθηκε στο 32% ενώ ο επιπολασμός της παχυσαρκίας εκτιμήθηκε στο 15,5%.
H αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ως χρόνια νόσος στην Ελλάδα, ήταν το θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΧΕΠ) με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από την παχυσαρκία, τη σημασία της πρόληψης της νόσου, αλλά και τα πολλά και σημαντικά οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής στα παχύσαρκα άτομα.
Όπως δήλωσε ο Ευθύμιος Καπάνταης, γενικός γραμματέας της ΕΙΕΠ: «Η παχυσαρκία είναι χρόνια νόσος και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιστημονική και κυρίως ιατρική προσέγγιση. Με τη συστράτευση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών υγείας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε αυτή τη μάστιγα της εποχής μας τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας».
Από την πλευρά του ο Γεώργιος Σκρουμπής, πρόεδρος της ΕΧΕΠ ανέφερε: «Έχοντας πάντα στο επίκεντρο τη βέλτιστη διαχείριση και αντιμετώπιση των παχύσαρκων ασθενών που πάσχουν από συννοσηρότητες, όπως ο Διαβήτης Τύπου 2, είναι πολύ σημαντικό τόσο η ιατρική κοινότητα όσο και το Υπουργείο Υγείας να λάβουν υπόψη τα οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής καθώς και την εφαρμογή της σε μεγαλύτερο αριθμό πασχόντων προκειμένου να επιτυγχάνεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής καθώς και η εξοικονόμηση κόστους».
Οικονομική επιβάρυνση της παχυσαρκίας
Ο Ευθύμιος Καπάνταης και ο Γεώργιος Σκρουμπής υπογράμμισε: «Μια συστηματική ανασκόπηση των μελετών παγκοσμίως που αξιολογούν την οικονομική επιβάρυνση της παχυσαρκίας έδειξε ότι οι ιατρικές δαπάνες για τους παχύσαρκους ασθενείς είναι 6-45% υψηλότερες από αυτές για τα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Σύμφωνα με την Ελληνική Μελέτη Πρόβλεψης Οικονομικών Επιπτώσεων, η Βαριατρική Χειρουργική ειδικά σε ασθενείς που πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 2 αποδεικνύεται ότι εξοικονομεί δαπάνες από το σύστημα Υγείας επιτυγχάνοντας ύφεση του Διαβήτη».
Οι εκπρόσωποι των δύο επιστημονικών εταιρειών ανέφεραν: «Υπολογίζεται ότι με τη χειρουργική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας σε ασθενείς με συννοσηρότητα το Διαβήτη Τύπου 2, η εξοικονόμηση φαρμακευτικών και άλλων δαπανών αναφορικά με το Διαβήτη είναι αξιοσημείωτη για το κράτος καθώς παρατηρείται αθροιστική εξοικονόμηση κόστους για μια περίοδο 5 ετών που κυμαίνεται από 505,6 χιλιάδες ευρώ έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Το όφελος και η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθούν υπόψη ασθενείς με πολλαπλές συννοσηρότητες της παχυσαρκίας, κάτι που δεν εξετάζει η παρούσα Μελέτη Πρόβλεψης Οικονομικών Επιπτώσεων».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News