Αχαΐα: Χαρτοβασίλειο τέλος στα τοπικά δικαστήρια – Τι περιλαμβάνει το έργο ψηφιοποίησης

Τι σημαίνει η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του μεγάλου έργου ψηφιοποίησης των αρχείων των 368 δικαστηρίων της χώρας.

Χαρτοβασίλειο,δικαστήρια,Αχαΐα

Οριστικό τέλος στο χαρτοβασίλειο της δικαιοσύνης φιλοδοξεί να βάλει η κυβέρνηση με την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του μεγάλου έργου ψηφιοποίησης των αρχείων των 368 δικαστηρίων της χώρας.

Το έργο, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης στα τέλη του 2025, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας της ελληνικής δικαιοσύνης, με στόχο όλα τα δικαστήρια της χώρας να «ενωθούν» μεταξύ τους, παρέχοντας τη δυνατότητα κατάθεσης και ηλεκτρονικών δικογράφων και άλλων διαδικασιών, που μέχρι σήμερα διαιώνιζαν μια τεράστια γραφειοκρατία. Ο ανάδοχος, που θα υλοποιήσει το έργο-προγραμματική συμφωνία, θα κληθεί να ψηφιοποιήσει αρχεία μεγάλης παλαιότητας, που φτάνουν πολλές δεκαετίες πίσω.

Το έργο περιλαμβάνει και τη δημιουργία πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης εγγράφων και ψηφιακών αρχείων, εντός του οποίου θα τηρείται το αρχείο στο διηνεκές και θα διασυνδέεται με άλλα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

> Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Πατρών Χρήστος Δαραμούσκας τόνισε ότι η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης είναι ένα τεράστιο στοίχημα, το οποίο αν υλοποιηθεί θα απαλλάξει τον θεσμό από πολλά προβλήματα.

Η διαδικασία της ψηφιοποίησης στο Πρωτοδικείο Πατρών είχε δρομολογηθεί πριν από δύο χρόνια, με την επίσκεψη κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ωστόσο από τότε παραμένει σε εκκρεμότητα, είπε ο κ. Δαραμούσκας, γιατί διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές.

Σε κάθε περίπτωση, αν ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, η ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων της χώρας, θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, τόνισε ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων της Πάτρας. Παράλληλα, θα μειώσει τα λειτουργικά κόστη, θα αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των διαδίκων, των δικαστικών και των πολιτών.

Μόνο η ταχύτερη ενδοϋπηρεσιακή διανομή εγγράφων και δικογράφων, θα επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες της δικαιοσύνης, πρόσθεσε ο κ. Δαραμούσκας.

> Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Αιγίου Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος, τόνισε στην «Π» ότι στην περιφέρεια εκτιμάται πως θα χρειαστούν πολύ περισσότερα πράγματα να γίνουν, κυρίως σε επίπεδο υποδομών. Κι αυτό γιατί τα πιο μικρά Πρωτοδικεία υστερούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, από αυτά των μεγάλων αστικών κέντρων.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφυλόπουλος, όλα τα Πρωτοδικεία της περιφέρειας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχουν μπει ακόμα ούτε στην ψηφιακή πλατφόρμα «Σόλων». Η Ψηφιακή Πύλη Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του ΟΣΔΔΥ, οι νομικοί, οι διάδικοι και άλλοι παράγοντες των δικαστηρίων, μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την πορεία της υπόθεσής τους, τα πινάκια των επόμενων 15 ημερών, τα δικαστήρια και τις διαδικασίες που έχουν ενταχθεί στο σύστημα.

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος εμφανίζεται αρκετά συγκρατημένος, ως προς τις εξαγγελίες και σημειώνει πως, οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν έχουν ακόμα το δικαίωμα ψηφιακής υπογραφής, ενώ οι υπηρεσίες υποστηρίζονται υποτυπωδώς σε ψηφιακές υπηρεσίες.

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ