Αχαΐα: Χτυπάει «κόκκινο» η ακρίβεια στα τρόφιμα – Αργεί η πτώση τιμών – Οσα λένε άνθρωποι της αγοράς

Ο Εφιάλτης δίχως τέλος για τα νοικοκυριά οι ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης. Θα αργήσει η κάμψη των τιμών στο ράφι, λένε οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου στην Αχαΐα.

τρόφιμα,ακρίβεια,Αχαΐα

Εφιάλτης δίχως τέλος είναι οι τιμές των τροφίμων και των βασικών ειδών καθημερινής ανάγκης για τα νοικοκυριά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν προχθές από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής είναι τετραπλάσιος σε σύγκριση με την αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο ορίζοντας του αποπληθωρισμού στο ράφι παραμένει μακρινός και αβέβαιος.

Μόλις μέσα σε ένα μήνα – από τον Απρίλιο στον Μάιο – οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες σε ετήσια βάση «τρέχουν» με 11,6%, αυξήθηκαν κατά 1,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των ομάδων αγαθών και υπηρεσιών που απαρτίζουν τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.
Σημειώνεται ότι οι τιμές στην κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» ανεβαίνουν συνεχώς εδώ και 24 μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2021, ενώ τους τελευταίους 14 μήνες οι αυξήσεις κινούνται σε διψήφιο ποσοστό.

Κι όλα αυτά την ώρα που «πέφτει» και το τελευταίο «ανάχωμα» κατά της ακρίβειας, αφού σε 3 εβδομάδες το πολυσυζητημένο «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, θα αποτελέσουν παρελθόν.

Παράγοντες του λιανεμπορίου επισημαίνουν ότι η κάμψη των τιμών στο ράφι θα καθυστερήσει. Κι αυτό γιατί το 2022 οι αυξήσεις στα τρόφιμα καθυστέρησαν να φανούν στα ράφια των καταστημάτων.

ΕΛΑΦΡΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Χάρης Ανδρικόπουλος, τόνισε στην «Πελοπόννησο» ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν μικτές τάσεις στις τιμές των τροφίμων, με πρόβλεψη για σταθεροποίηση η ελαφρά μείωση για το καλοκαίρι.

«Ο γενικός δείκτης επηρεάζεται πολύ από την ενέργεια, οι τιμές της οποίας έχουν υποχωρήσει σε σχέση με τα περσινά υψηλά, ενώ να θυμίσω ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα τα τρόφιμα δεν είχαν αυξηθεί ακόμα, με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετική βάση μέτρησης.

Στην πράξη βλέπουμε ότι ο καταναλωτής έχει επιλογές. «Τρέχουν» προσφορές και μειώσεις τιμών, υπάρχει το market pass και οικογενειακός προϋπολογισμός επηρεάζεται θετικά από τις διορθώσεις στις τιμές της ενέργειας», τόνισε ο κ. Ανδρικόπουλος.

ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΑΝΩ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Από την πλευρά του, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας και πρόεδρος των αρτοποιών της Αιγιάλειας Αρης Τηλιγάδης, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι ο πληθωρισμός μετριέται σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό μήνα. Αρα, σε σχέση με το Μάιο του 2022 ανέβηκε 3%. Αυτό έγινε γιατί είχαμε μεγάλη αποκλιμάκωση στην ενέργεια και τα πετρελαιοειδή που πέρυσι ήταν πάρα πολύ ψηλά.

Στα τρόφιμα όμως, δεν έχουμε δει ακόμα αποκλιμάκωση τιμών, γιατί μέσα σε αυτά, περιλαμβάνεται ακόμα, το μισθολογικό και άλλα κόστη πλην της ενέργειας.

Πάντως, ο κ. Τηλιγάδης εκτιμά ότι αν το δείγμα του πληθωρισμού που μετριέται, είχε και άλλα στοιχεία με περισσότερα είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, το νούμερο θα έβγαινε πολύ πιο πάνω από το 3%. Πρακτικά, αυτό που μας λέει, είναι ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι αρκετά πιο πάνω από το 3%, αλλά πιο κάτω από πέρυσι.

Κατά τον κ. Τηλιγάδη, χρειάζεται πλέον και πολιτική βούληση για να πιεστούν οι τιμές πιο κάτω, με την κυβέρνηση να δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις, που θα μειώσουν το μικτό περιθώριο κέρδους προς όφελος της κοινωνίας.

Οσον αφορά τις προβλέψεις, ο κ. Τηλιγάδης θεωρεί ότι η ενέργεια θα αρχίσει να ξανακριβαίνει και αν δεν ληφθούν μέτρα από τώρα για τα υπόλοιπα κόστη των προϊόντων, ο πληθωρισμός θα ανέβει πάλι προς το πάνω.

ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΟ ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΑΛΑ

Η τιμή του πρόβειου γάλακτος από την οποία καθορίζεται και η τιμή βασικών τυροκομικών προϊόντων στο ράφι των σούπερ μάρκετ, όπως η φέτα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου της ακρίβειας.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος, στη Δυτική Ελλάδα τον Μάρτιο του 2022, η μέση τιμή διάθεσης του πρόβειου γάλακτος από τους παραγωγούς στους εμπόρους, ήταν στα 92 λεπτά το κιλό. Η δε παραγωγή γάλακτος ήταν καθηλωμένη στους 4.700 τόνους.

Φέτος τον Μάρτιο όμως, με τις τιμές του πρόβειου γάλακτος να «πετάνε» στο 1,55 ευρώ το κιλό, η παραγωγή του προϊόντος έχει εκτιναχθεί και αυτή στους 50.000 τόνους. Πως εξηγείται αυτή η εικόνα, όταν οι κτηνοτρόφοι και οι συνεταιριστικές οργανώσεις φωνάζουν ότι πληρώνουν ακριβά για να παράγουν;

Προφανώς, βρήκαν την «κότα με τα χρυσά αυγά» στην τιμή διάθεσης του προϊόντος, κάτι που αποτυπώνεται και σε επίπεδο Αχαΐας. Εκεί που η παραγωγή πρόβειου γάλακτος τον Μάρτιο του 2022 βρισκόταν στους 2.500 τόνους με τιμή διάθεσης στα 90 λεπτά το κιλό, φέτος τον ίδιο μήνα η παραγωγή εκτινάχθηκε στους 12.700 τόνους, καθώς η τιμή του προϊόντος αυξήθηκε στο 1,50 ευρώ το κιλό.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι στην παραγωγή του πρόβειου γάλακτος μπήκαν και άλλοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι τριπλαστιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο από 665 σε 1945 σε επίπεδο Αχαΐας, γιατί προφανώς είδαν μεγάλο περιθώριο κέρδους και μια ευκαιρία να αυξήσουν σημαντικά το εισόδημά τους.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Ο πρόεδρος της Ενωσης Καλαβρύτων και της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παύλος Σατολιάς, τόνισε στην «Πελοπόννησο» ότι, είναι γεγονός πως η ακρίβεια στις τιμές των τροφίμων επιμένει και δη στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Αλλά, αυτό το φαινόμενο έχει εξήγηση στο κόστος παραγωγής που εκτινάχθηκε πριν από δύο χρόνια και άργησε να περάσει στις τιμές των τροφίμων, γιατί όλοι οι διατροφικοί κλάδοι προσπαθούσαν στην αρχή να το απορροφήσουν.

Οταν όμως η ακρίβεια στην ενέργεια και στα μέσα παραγωγής παγιώθηκε, τότε άρχισε να περνάει ετεροχρονισμένα και στην αλυσίδα της κατανάλωσης. Κατά συνέπεια, όπως αργά πέρασε η ακρίβεια στις τιμές των τροφίμων, τόσο αργά θα αρχίσει και η προσαρμογή τους προς τα κάτω, τόνισε ο κ. Σατολιάς.

Το ίδιο συμβαίνει και στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, όπου η ακρίβεια στα μέσα παραγωγής, πέρασε ετεροχρονισμένα στις τιμές στο ράφι. Τώρα, βλέπουμε στην ενέργεια και στις ζωοτροφές μια κάμψη τιμών, είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Καλαβρύτων, αλλά, θα αργήσει να φτάσει στην τελική τιμή του γάλακτος και στα προϊόντα της μεταποίησης στο ράφι. Βέβαια, τιμές προ κρίσης δεν θα έχουμε, ξεκαθαρίζει ο κ. Σατολιάς, αλλά, κάποια στιγμή στο ορατό μέλλον, θα αρχίσει να περνά αυτή η εξισορρόπηση του κόστους παραγωγής και στην αγορά.

Το θέμα, όπως επισημαίνει, είναι να μην γυρίσουμε πάλι στις εποχές όπου οι κτηνοτρόφοι πωλούσαν το γάλα σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, γιατί αυτό θα ωθήσει τον κλάδο της κτηνοτροφίας σε μαρασμό και εγκατάλειψη και στο τέλος σε έλλειψη προϊόντων.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ