Με CISCO και HUAWEI το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Συνεργασίες με ψηφιακούς γίγαντες

Η Cisco έχει μακροχρόνια συνεργασία σε θέματα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών με τους καθηγητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Πάτρα.

CISCO

Η σύνδεση της εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα όσων ασχολούνται με την παραγωγή γνώσης. Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα την Πάτρα, ανακοίνωσε προ ημερών τη συνεργασία του με την εταιρεία Cisco Systems, στο πλαίσιο της λειτουργίας εκπαιδευτικού προγράμματος Ακαδημίας Δικτύωσης Cisco (Cisco Networking Academy). Πρόκειται για ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές όπως ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η παρακολούθηση και επίλυση προβλημάτων δικτύων επικοινωνιών, τα λειτουργικά συστήματα ανοιχτού κώδικα (Linux) και οι γλώσσες προγραμματισμού (Python, C, C++).

CISCO

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθ. Νίκος Βώρος με συνεργάτες του

Το πρόγραμμα Ακαδημίας Δικτύωσης Cisco (NetAcad) (https://www.netacad.com/) παρέχει καινοτόμο διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό μέσω online πλατφόρμας, λογισμικό εξομοίωσης δικτύων, καθώς και δυνατότητα εκπαίδευσης σε πραγματικό δικτυακό εξοπλισμό. Αρχικός στόχος της Ακαδημίας του τμήματος ΗΜΜΥ είναι να παρέχει στους φοιτητές του, αλλά και σε φοιτητές άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κατόπιν σχετικού ενδιαφέροντος, πρόσβαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δικτύων CCNAv7 (Cisco Certified Network Associate v7), με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και την καθοδήγηση από εκπαιδευτή, καθώς και στα εκπαιδευτικά προγράμματα «Intro to Cybersecurity» και «Cybersecurity Essentials», που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια και μπορεί να τα παρακολουθήσει ο φοιτητής στο χρόνο που θα επιλέξει, χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή. Η συμμετοχή των φοιτητών στα καινοτόμα προγράμματα της Ακαδημίας Δικτύωσης Cisco θα τους δώσει την ευκαιρία ενίσχυσης και επέκτασης των γνώσεών τους με πρακτικό προσανατολισμό στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας ΤΠΕ αλλά και τη δυνατότητα να διευκολύνουν σημαντικά την εύρεση εργασίας στο αντικείμενο των σπουδών τους μέσω δράσεων που παρέχει η Ακαδημία, όπως το Talent Bridge, μια μοναδική εικονική πλατφόρμα, η οποία αυτοματοποιεί τη σύνδεση μεταξύ των φοιτητών της Networking Academy με το παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών της Cisco, χωρίς κόστος τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους φοιτητές.

 

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

Το CCNAv7 προσφέρει στους φοιτητές γνώσεις και κατάρτιση για τα δίκτυα και τους προετοιμάζει για την (προαιρετική) πιστοποίηση (Industry Certification) CCNAv7, που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα επαγγελματικά εφόδια στον τομέα των δικτύων υπολογιστών. Είναι ένα πρόγραμμα τριών ενοτήτων, 70 ωρών εκάστη, που παρέχεται στην αγγλική γλώσσα, προσφέροντας στους φοιτητές γνώσεις και κατάρτιση για τα δίκτυα. Αναλυτικότερα, οι διδακτικές ενότητες φέρνουν τους φοιτητές σε επαφή με:

  • Αρχιτεκτονικές, μοντέλα, πρωτόκολλα και λειτουργίες των δικτύων,
  • Θεμελιώδεις βασικές αρχές ασφάλειας δικτύων.
  • Τεχνολογίες εγκατάστασης, παραμετροποίησης και υποστήριξης ενός Τοπικού Δικτύου (LAN) μέσω ενσύρματων και ασύρματων συνδέσεων
  • Βασικές αρχές δρομολόγησης πακέτων
  • Τεχνολογίες και πρωτόκολλα ασφάλειας και εφαρμογή τους σε ένα Τοπικό Δίκτυο (LAN)
  • Αρχιτεκτονικές και θεωρήσεις για τον σχεδιασμό, την ασφάλεια, τη λειτουργία και την αντιμετώπιση προβλημάτων σε ένα εταιρικό δίκτυο
  • Τεχνολογίες Δικτύων Ευρείας Περιοχής (WAN), μηχανισμούς QoS και ασφάλειας
  • Τεχνολογίες εικονικοποίηση (Virtualization)
  • Βασικές αρχές αυτοματισμού

CISCO

 

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ

Από το 1997 που εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα Cisco Networking Academy μέχρι και σήμερα, έχει επεκταθεί με 11.800 Ακαδημίες σε 180 χώρες, εκπαιδεύοντας συνολικά 12,7 εκατομμύρια μαθητές και απασχολώντας 28.400 εκπαιδευτές. Ο τρέχων συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων μαθητών είναι 2,3 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τη φετινή επισκόπηση του προγράμματος, με στοιχεία επικαιροποιημένα τον Σεπτέμβριο του 2020, στο 94% των φοιτητών που ολοκλήρωσαν το CCNA ή ανώτερα εκπαιδευτικά προγράμματα της Cisco Networking Academy δόθηκε μια ευκαιρία καριέρας ή εκπαίδευσης. Από την ίδρυσή της, η NetAcad έχει προσφέρει περισσότερα από 71 εκατ. ευρώ σε είδος, εργαλεία, πόρους και υποστήριξη σε φοιτητές, εκπαιδευτικά ιδρύματα και εκπαιδευτές. Για τις αναπτυξιακές, εκπαιδευτικές και επαγγελματικής προοπτικές μέσω NetAcad, μιλήσαμε με τον κ. Χρήστο Αντωνόπουλο Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Networking Academy Advisor στην Cisco Networking Academy.

CISCO

Χρήστος Αντωνόπουλος

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πώς ξεκινά η συνεργασία με την CISCO και πώς δημιουργείται το κλίμα εμπιστοσύνης στο Τμήμα;

Η Cisco έχει μακροχρόνια συνεργασία σε θέματα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών με τους καθηγητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα, κ. Μιχάλη Παρασκευά και κ. Νικόλαο Βώρο. Η δυναμική του τμήματος ΗΜΜΥ και το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών τους αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες για τη δημιουργία της ακαδημίας της Cisco στο τμήμα ΗΜΜΥ, το συντονισμό της οποίας έχει το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών του Τμήματος (Esda Lab).

 

 

Η συνεργασία με μία εταιρεία – κολοσσό της τεχνολογίας είναι εύκολο να υποθέσει κανείς ότι συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη. Εσείς πού θα τα εντοπίζατε αυτά;

Η συνεργασία αυτή αποτελεί μια σημαντική επιτυχία, καθώς θα δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές αλλά και ερευνητές του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να αναπτύξουν και να εξελίξουν, γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες πάνω σε κρίσιμους τεχνολογικούς χώρους αιχμής. Οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα έρθουν σε επαφή με τεχνολογίες, εργαλεία και εξοπλισμούς που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας, γεγονός που θα τους δώσει ένα υπερπολύτιμο εφόδιο είτε στην αγορά εργασίας και στο «πεδίο», όπως λέμε, των τεχνολογιών αυτών (χώρους στους οποίους οι αντίστοιχες πιστοποιήσεις χαίρουν σημαντικής εκτίμησης και υψηλής αξιολόγησης), είτε στον χώρο της έρευνας, στον οποίο επενδύει σημαντικά το Τμήμα μας μέσα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα και ευκαιρίες που παρέχει. Αντιλαμβάνεστε ότι η εξειδίκευση και κατάρτιση των φοιτητών σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα και μάλιστα μέσα από προγράμματα υψηλών προδιαγραφών και παγκόσμιας αναγνώρισης, μακροπρόθεσμα αναβαθμίζει το εργατικό δυναμικό ενός τόπου ώστε να στελεχωθούν επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία και στην ανάπτυξη. Σας πληροφορώ ότι δεν είναι λίγες οι εταιρείες, ακόμα και στην Πάτρα, που διατηρούν κενές θέσεις εργασίας λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, κυρίως στις νέες τεχνολογίες και εφαρμογές.

 

Κοιτάζοντας στο μέλλον, υπάρχει κάποιος σχεδιασμός στο Τμήμα για παρόμοιες συνέργειες;

Η συνεργασία μεταξύ της Cisco και του τμήματος ΗΜΜΥ επεκτείνεται και σε άλλους τομείς και χαρακτηρίζεται από μακρόπνοο σχεδιασμό και προοπτική. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η υλοποίηση κοινών δράσεων με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και την προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού. Σύντομα θα ανακοινώσουμε περισσότερα σχετικά με αυτές τις δράσεις. Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μέσα από ανάλογες, υψηλού επιπέδου, συνεργασίες το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών αλλά και το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών συνεχίζουν δυναμικά στο δρόμο της εξωστρέφειας στον οποίο διακρίνονται με πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ