Μητσοτάκης για προνόμια εμβολιασμένων: Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Σε «υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα» κάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με κίνητρα και προνόμια εμβολιασμένων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ερωτώμενος σχετικά με επικείμενα κίνητρα και προνόμια για εμβολιασμένους, ανέφερε «Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Από τη στιγμή που φτάνουμε στο σημείο να έχουμε με μεγάλη προθυμία αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν να εμβολιάζονται, πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα και δημιουργικά για τους υπόλοιπους. Δεν φτάνει κανείς σε ένα απόλυτο ταβάνι. Υπάρχουν μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως η εμβολιαστική κάλυψη ειδικών ομάδων, κατάκοιτοι συμπολίτες μας που θα καλυφθούν από το μονοδοσικό εμβόλιο. Έχουμε προσέγγιση πιο εξειδικευμένοι ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα».

 

«Δεν υπάρχει πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για νέα μέτρα στα ταξίδια»

Απαντώντας σε σχετική φημολογία για έντονη γαλλογερμανική τοποθέτηση για περιορισμούς ταξιδιών στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: «Μην πιστεύετε πάντα στις δημοσιογραφικές υπερβολές. Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το Sputnik, η Ελλάδα το δέχεται, όπως έχει δικαίωμα να κάνει με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις, θα τις είχε εκφράσει στο στάδιο της προετοιμασίας.

Δεν υπάρχει πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να υπάρξει νέα μέτρα στα ταξίδια λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Εμείς τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας. Το ψηφιακό πιστοποιητικό. Πέρα και πάνω από αυτό, στα σύνορα κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους για να είμαστε σίγουροι ποιοι επισκέπτονται την πατρίδα μας.

Σήμερα είναι η μετάλλαξη Δέλτα, αύριο μπορεί να είναι η Έψιλον. Αυτή η μετάλλαξη αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό. Δεν μας δημιουργεί τρομερή ανησυχία. Τα στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι χρειάζεται πλήρης εμβολιασμός. Αν κάποιος είναι ανεμβολίαστους είναι πιο πιθανό να κολλήσει τη μετάλλαξη».

Για ικανοποίηση όσον αφορά στην πορεία των εμβολιασμών και την αντιμετώπιση της πανδημίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της τοποθέτησής του σημειώνοντας πως υπάρχουν τα αποθέματα έτσι ώστε όποιος επιθυμεί να μπορεί να εμβολιαστεί όσο σύντομα επιθυμεί.

«Στο ζήτημα του κορωνοϊού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευθούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως συζητήθηκε και το ζήτημα της μετάλλαξης «Δέλτα» τονίζοντας πως η εκτίμηση είναι πως θα είναι η επικρατούσα έως τέλος Αυγούστου. Τόνισε δε πως πρέπει όλοι να εμβολιαστούν απευθύνοντας έκκληση στους μεγαλύτερους σε ηλικία καλώντας όποιον επιθυμεί να δει τα στοιχεία από τα νοσοκομεία λέγοντας πως ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που νοσηλεύονται.

Εκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τα της οικονομίας τονίζοντας πως το ελληνικό σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης κάνοντας λόγο για πιθανότητα να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως τα συμπεράσματα της Συνόδου ανταποκρίνονται πλήρως στις ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις προϋποθέσεις προκειμένου η Ελλάδα να συναινεί στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης προς την Τουρκία λέγοντας πως η πρώτη είναι να μην εργαλειοποιείται το μεταναστευτικό δίνοντας το παράδειγμα των περιπτώσεων που οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί αμετάκλητα και θα έπρεπε η Τουρκία να δεχθεί να παραλάβει αυτούς τους ανθρώπους.

Δεν νοείται λύση στο Κυπριακό, έξω από το πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λέγοντας πως πρόκειται για πάγια θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν πρόκειται να λάβει άλλη εντολή.

 

πηγή: Dnews

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ