Μονοκομματικές ή Πολυκομματικές;

Του Βασίλη Μπεκίρη, αχαιός τ. υφυπουργός

Πολύς λόγος γίνεται, τον τελευταίο καιρό, για τις κυβερνήσεις του μέλλοντος. Και το ερώτημα, το οποίο τίθεται είναι: Τι συμφέρει τον τόπο, μονοκομματικές ή πολυκομματικές κυβερνήσεις;

Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι στον τόπο μας έχουν αποδώσει οι μονοκομματικές κυβερνήσεις. Και δεν είναι μόνον η περίοδος μετά την μεταπολίτευση, δηλαδή από το 1974 μέχρι σήμερα, αλλά και σε άλλες περιόδους της πολιτικής οι μονοκομματικές κυβερνήσεις απέδωσαν έργο σημαντικό και μεγάλο.

Τέτοιες κυβερνήσεις ήσαν, του Χαριλάου Τρικούπη, του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έτυχε των μονοκομματικών κυβερνήσεων να ηγούνται μεγάλες προσωπικότητες, όπως οι παραπάνω ηγέτες.
Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, που δεν ηγούντο της κυβέρνησης μεγάλες προσωπικότητες τα κόμματα, τα οποία ήσαν στην εξουσία, κατάφεραν να κυβερνήσουν καλύτερα από περιόδους όταν είχαμε κυβερνήσεις δύο ή περισσοτέρων κομμάτων. Τότε η κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή και τα συνεργαζόμενα κόμματα δεν μπορούσαν να κυβερνήσουν σωστά και να προσφέρουν σημαντικό έργο στον τόπο.

Τέτοιο παράδειγμα κυβερνήσεων συνεργασίας, δύο ή περισσοτέρων κομμάτων, ήταν αυτές που σχηματίσθηκαν την περίοδο 1950 – 1952. Τότε άλλαζαν συνέχεια, καθώς τα κόμματα τα οποία εκαλούνταν στην εξουσία χωρίς να προσφέρουν καθόλου κυβερνητικό έργο.

Αλλο παράδειγμα, προς αποφυγή, ήταν οι κυβερνήσεις του 1989-1990. Και οι δύο, συνεργαζόμενων κομμάτων, απέτυχαν και αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή.

Η κυβέρνηση Τζανετάκη, όπου συνεργάσθηκαν τα αριστερά κόμματα με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και η κυβέρνηση Ζολώτα, η λεγόμενη οικουμενική, όπου συνεργάσθηκαν τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός Αριστερών Κομμάτων.

Βέβαια και οι κυβερνήσεις αυτές απέτυχαν κι έτσι ο ελληνικός λαός έχει άσχημες αναμνήσεις και γι’ αυτό δύσκολα θα εμπιστευθούν οι Ελληνες,κυβερνήσεις συνεργαζομένων κομμάτων.

Από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργαζομένων κομμάτων με θετικά επιτεύγματα. Παράδειγμα, η Γερμανία όπου τα δύο κόμματα εξουσίας συνεργάζονται πολύ καλά και παράγουν θετικό πολιτικό έργο. Τα ελληνικά, όμως, πολιτικά κόμματα θα μπορέσουν να συνεργασθούν; Οι απόψεις εδώ διχάζονται.

Υπάρχουν πολλοί, που υποστηρίζουν ότι θα μπορέσουν ειδικότερα τα δύο κόμματα εξουσίας να συνεργασθούν και να προσφέρουν θετικό έργο στοντόπο. Μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο διότι, εκτός των άλλων, θα είναι καλό για την χώρα και για την Δημοκρατία μας. Ομως προσωπικά έχω πολλές ενστάσεις διότι, από την πείρα μας και την ιστορία μας, έχουμε διδαχθεί ότι οι Ελληνες δύσκολα συνεργάζονται. Πολύ περισσότερο είναι δύσκολο δύο κόμματα με τέτοιες αντιθέσεις ιδεολογικές και πολιτικές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να εφαρμόσουν κοινή πολιτική. Κι αν τα βρουν οι ηγεσίες, θα τα βρουν οι πολίτες τους οποίους έχουμε φανατίσει τόσο πολύ ώστε στο παρελθόν και έχουμε δημιουργήσει πράσινα και μπλε καφενεία; Ποιος θα μπορέσει να απαλύνει τα πάθη για να φτάσουμε σε μία κατάσταση ώστε όλοι μαζί να εφαρμόζουμε την ίδια κοινή πολιτική για το συμφέρον όλων των Ελλήνων;

Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, γι’ αυτό στη χώρα μας συμφέρουν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις!

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ