Νέα βουτιά στα χρηματιστήρια μετά την παρέμβαση Λαγκάρντ για την οικονομία

Η παρέμβαση της ΕΚΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ μάλλον δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού οι αγορές έδειξαν να απογοητεύονται από τις ανακοινώσεις και τον οδικό χάρτη για να ξεπεραστούν προβλήματα όπως ο πληθωρισμός και βέβαια η αύξηση του κόστους δανεισμού κυρίως για τις υπερχρεωμένες χώρες.

Λαγκάρντ

Οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα εκτοξεύθηκαν μετά τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ, ενώ και τα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις. Παράλληλα δεν έλειψαν οι αντίθετες φωνές που έδειξαν, προεξέχοντος του πρώην Κεντρικού Τραπεζίτη και νυν πρωθυπουργού της Ιταλίας, την ανοικτή διαφωνία με τις κινήσεις Λαγκάρντ, τόσο σε ότι αφορά το είδος της «ασθένειας», όσο επίσης και την ακολουθούμενη θεραπεία.

Το μόνο θετικό ίσως της χθεσινής ημέρας, ήταν ότι όλοι πλέον αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα του προβλήματος που λέγεται πληθωρισμός, έστω και με καθυστέρηση σχεδόν ενός και πλέον έτους.

Στο 11,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Μαΐου που όπως αναμενόταν σημείωσε νέα άνοδο και εκτοξεύθηκε στο 11,3%, με βασικά ενεργειακά αγαθά να εκτοξεύονται στα ύψη με την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του φυσικού αερίου, που σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα έχει σημειώσει αύξηση 172%.

Χειροτερεύουν οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ
Χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ, εμφανίστηκε ανήσυχη, για την επόμενη ημέρα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά με τις δηλώσεις της και τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, μάλλον προκάλεσε περισσότερο προβληματισμό στις αγορές και τους επενδυτές παρά το αντίθετο.

Οι προβλέψεις της ΕΤΚ προκαλούν ισχυρή ανησυχία για την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς είναι χειρότερες αυτών του Μαρτίου. Αναμένει πλέον ετήσιο πληθωρισμό στο 6,8% το 2022, προτού μειωθεί στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024 -υψηλότερο από ό,τι στις προβλέψεις του Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του ορίζοντα προβολής προβλέπεται να είναι ελαφρώς υψηλότερος από τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 3,3% το 2022, στο 2,8% το 2023 και 2,3% το 2024 -επίσης πάνω από τις προβλέψεις του Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα έχουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,8% το 2022, κατά 2,1% το 2023 και 2,1% το 2024. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, οι προοπτικές αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω για το 2022 και το 2023, ενώ για το 2024 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Επίσης προβληματισμός υπάρχει και για την απόφαση να σταματήσουν οι αγορές ομολόγων και να αντικατασταθούν από επιλεκτικές αγορές, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Η ασάφεια αυτή οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, ειδικά των χωρών της Περιφέρειας όμως της Ελλάδος και της Ιταλίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση για το 10ετές της Γερμανίας είναι πλέον στο 1,42%, όταν πριν μερικούς μήνες έδινε αρνητική απόδοση περί στο 0,5%. Η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι πρόθεση της, να μην αφήσει τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους, όπως η Ελλάδα, να δουν αύξηση του κόστους δανεισμού τους από τις αγορές.

Όμως και το μέτωπο του πληθωρισμού υπάρχουν ασαφή μηνύματα. Και πως μάλιστα να μην υπάρχουν, όταν μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης υπάρχει τεράστια διαφορά στον πληθωρισμό. Από την μία η Μάλτα και η Γαλλία με πληθωρισμό λίγο πάνω από το 5% και από την άλλη η Εσθονία και γενικά οι βαλτικές χώρες με πληθωρισμό στο 20%.

Ανοιχτή διαφωνία Ντράγκι 
Αποστάσεις από την πολιτική της Κριστίν Λαγκάρντ δείχνει να κρατά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που τόνισε, πριν την συνεδρίαση της ΕΚΤ, ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν αντανακλά την υπερβολική ζήτηση και ότι υπάρχει ακόμη πλεονάζουσα ικανότητα στην οικονομία της περιοχής. Πρόσθεσε επίσης ότι «οι μισθοί πρέπει να ανακτήσουν την αγοραστική τους δύναμη, αλλά χωρίς να δημιουργήσουν σπιράλ τιμών-μισθών που θα είχε ως αποτέλεσμα ακόμη υψηλότερα επιτόκια».

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει κοινή γραμμή για τα αίτια του προβλήματος, πόσο μάλλον για την θεραπεία. Και αυτό διότι υπάρχει η μία άποψη ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού έγκειται στο ενεργειακό, αφού αν αυτό αφαιρεθεί ο πληθωρισμός είναι στο ήμισυ αυτού που εμφανίζεται σήμερα.

Για την Ελλάδα παράδειγμα το κόστος της ενέργειας είναι 7,1 μονάδες. Αν λοιπόν αφαιρεθεί, τότε ο πληθωρισμός υποχωρεί στο 4,2% που ναι μεν είναι υψηλό, αλλά απόλυτα διαχειρίσιμο, κατά τους αναλυτές. Αν μάλιστα αφαιρεθούν από τον πληθωρισμό ενέργεια και τρόφιμα, τότε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχωρεί στο 1,6%, που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη.

Σημειώνουν επίσης ότι το πρόβλημα δεν είναι στην υψηλή ζήτηση, αλλά στην προσφορά και αν αυτό μπορέσει να ομαλοποιηθεί, τότε ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει.