Oι G-20 να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Του Νότη Μαριά, πρ. ευρωβουλευτής – καθηγητής Θεσμών ΕΕ Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η εκατόμβη νεκρών στη Γάζα, ανάμεσά τους χιλιάδες γυναίκες και παιδιά, φέρνει στο προσκήνιο με τον πιο μακάβριο τρόπο τις ευθύνες της Διεθνούς Κοινότητας για το Παλαιστινιακό. Ταυτόχρονα, προδιαγράφει και το νέο προσφυγικό τσουνάμι, που αναμένεται να ξεκινήσει από τη Γάζα για την Ευρώπη και κυρίως την Ελλάδα.

Προκειμένου να μη βρεθούμε, ξανά, στο ίδιο έργο θεατές, με τα νησιά να πλημμυρίζουν με χιλιάδες Παλαιστινίους πρόσφυγες, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και να απαιτήσει άμεσα τη διαμόρφωση σχεδίου για την αντιμετώπιση της νέας εκρηκτικής κατάστασης.  Πυρήνας αυτού θα πρέπει να είναι η παγκόσμια αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους και η κατανομή των προσφυγικών βαρών σε όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ με βάση την έκταση, τον πληθυσμό, το ΑΕΠ, το ποσοστό ανεργίας και το επίπεδο φτώχειας σε καθεμία.

Με βάση τα παραπάνω, τα κράτη-μέλη των G-20 θα πρέπει να αναλάβουν το τεράστιο βάρος που τους αναλογεί για τη φιλοξενία των προσφύγων. Πολύ δε περισσότερο, καθώς με τη Διακήρυξη της Ρώμης (2021) επιχείρησαν να καλύψουν τη μετανάστευση και την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών.

Οι G-20 αντιπροσωπεύουν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ στην οικονομία το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 80% του εμπορίου και στις 5 ηπείρους: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Μεξικό, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ, που έχει 4 παρουσίες στους G-20, γεγονός που της προσδίδει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Με βάση τα παραπάνω:

1. Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες από τη Γάζα, αλλά και από τη Δυτική Οχθη θα πρέπει να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πατρίδα τους και ιδίως στις γειτνιάζουσες χώρες, όπως Αίγυπτος, Ιορδανία και Λίβανος.

2. Οι υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες, όπως Ιράν, Σαουδική Αραβία, του Κόλπου, Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία και Τουρκία ν’ αναλάβουν τη φιλοξενία ομοθρήσκων τους.

3. Οι τουρκογενείς, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιζία.

4. Η Αθήνα θα πρέπει να ζητήσει τη δίκαιη κατανομή των υπόλοιπων προσφυγικών ροών σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, απαιτώντας να θεσμοθετηθεί ρήτρα κατανομής με βάση την έκταση, τον πληθυσμό, το ΑΕΠ και την ανεργία κάθε χώρας του, σε συνδυασμό και με τον βαθμό στρατιωτικής εμπλοκής της κάθε χώρας στη Μ. Ανατολή. Επομένως, η αναλογία για τη χώρα μας είναι κάτι λιγότερο από 1%.

5. Λειτουργία hot-spot στις γειτνιάζουσες με Γάζα και Δ. Οχθη χώρες, που διατηρούν οικονομικές σχέσεις με την ΕΕ, όπως Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, καθώς και σε μη συνορεύουσες, όπως η Τουρκία.

6. Ανάληψη δράσης της Frontex εντός χωρικών υδάτων της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Λιβύης και της Τυνησίας για την πάταξη κυκλωμάτων διακινητών.

8. Η παροχή κάθε μορφής κονδυλίων της ΕΕ και τελωνειακών και εμπορικών διευκολύνσεων προς Τουρκία και τρίτες χώρες.

9. Χώρες, όπως Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κίνα, Ρωσία και Ινδία, που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν ρόλο στη Μ. Ανατολή να φιλοξενήσουν. Tο ίδιο, Ινδονησία και Τζακάρτα, που διαδήλωσαν πάνω από 2 εκατ. κόσμου υπέρ του παλαιστινιακού λαού!

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ