Πάτρα: «Τα σχέδια για Ρομά, τα λένε όλα καλά» – Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο ΒΙΝΤΕΟ

Κάτοικοι των περιοχών, κοντά στον καταυλισμό Ριγανοκάμπου Εγλυκάδας ζήτησαν από δημοτικές παρατάξεις να φέρουν το θέμα στο ΔΣ, για να ακουστούν οι απόψεις τους.

Ρομά,Πάτρα

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο φέρνουν 18 σύμβουλοι παρατάξεων της αντιπολίτευσης το θέμα του Τοπικού Σχεδίου Δράσης του Δήμου για την κοινωνική ένταξη, την ισότητα και τη συμμετοχή των Ρομά, το οποίο είχε παρουσιάσει η «Π» πριν μερικές εβδομάδες.

Οι 18 δημοτικοί σύμβουλοι που κατέθεσαν αίτηση για τη συζήτηση του θέματος, προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια μετά από παραινέσεις κατοίκων και συλλόγων της περιοχής της Εγλυκάδας και της Περιβόλας που αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα με τον καταυλισμό των Ρομά που έχει στηθεί στον πρώην σκουπιδότοπο του Ριγανόκαμπου.

Τη Δευτέρα, η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων συναντήθηκε με στελέχη παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμπορικού Συλλόγου στην πλατεία Γεωργίου ώστε να δομήσουν με τον κατάλληλο τρόπο την εισήγηση που θα ακουστεί σήμερα το μεσημέρι.

Μετά από κλήρωση που έγινε, την εισήγηση του θέματος θα κάνει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Αλεξόπουλου, Ναπολέων Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος τυχαίνει να ζει και να γνωρίζει την περιοχή.

Η «Πελοπόννησος» επικοινώνησε με το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων Μιχάλη Κόκκινο, ο οποίος ενημέρωσε ότι θα βρεθεί και ο ίδιος στη συνεδρίαση. «Θέλουμε να συζητηθεί το Τοπικό Σχέδιο Δράσης και γι’ αυτό ζητήσαμε από την αντιπολίτευση να προτείνει το θέμα. Εμείς στοχεύουμε και θέλουμε να διεκδικηθεί με αξιώσεις η στέγαση των ανθρώπων που ζουν στον καταυλισμό. Δυστυχώς, όμως, ο κ. Πελετίδης φαίνεται να το αποφεύγει, ώστε να μη βρει ο Δήμος αυτή τη λύση στο πρόβλημα εκτιμώντας πως αυτή είναι δουλειά του κράτους. Η πραγματικότητα είναι ότι τα σχέδια στα χαρτιά τα περιγράφουν όλα ωραία και καλά! Ομως, για εμάς όλα αυτά είναι γενικόλογα και άκρη δεν βγαίνει ποτέ. Γι’ αυτό θέλουμε να βρεθεί λύση και πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Κόκκινος.

Είναι αλήθεια πως στο πρόσφατο παρελθόν, ο Δήμος Πατρέων μέσω του ΚΟΔΗΠ προσπάθησε να βρει σπίτια σε οικογένειες Ρομά που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στέγασης, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από ιδιοκτήτες ακινήτων. Μετά και από την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια εύρεσης ακινήτων που θα στέγαζαν οικογένειες Ρομά, επικρατεί προβληματισμός για το πώς θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το ζήτημα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τοπική κοινωνία ζητά λύσεις και η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων θεωρεί πως η δημοτική αρχή της Πάτρας έχει την ευθύνη για να τις βρει.

Αναλυτικά η πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης επί του σχεδίου δράσεως για την κοινωνική ένταξη, την ισότητα και τη συμμετοχή των Ρομά αναφέρει:

Λαμβάνοντας υπ΄οψιν:

  • Το προτεινόμενο τοπικό σχέδιο δράσης 2021-2030 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την εξειδίκευσή του για το Δήμο Πατρέων.
  • Τον χαρακτηρισμό του παράνομου καταυλισμού στον Ριγανόκαμπο ως τύπου Ι, με 32 οικήματα και 149 διαβιούντες επί συνόλου 210 στην περιφέρεια του Δήμου.
  • Την ανεξέλεγκτη ανάπτυξή του τα τελευταία 16 περίπου χρόνια με 13 οικήματα το 2006, 15 το 2015, 32 το 2022 και τη δημιουργία άβατου και κέντρου διερχομένων και παραβατικότητας.
  • Τη δικαστική απόφαση του 543/ 2010 , Πρωτοδικείου Πατρών, και τα άρθρα 185 και 187 του Αστικού Κώδικα, για υποχρέωση μεταστέγασης από το Δήμο.
  • Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης που είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και η ΕΤΑΔ.
  • Το ότι βρίσκεται πάνω στον παλιό σκουπιδότοπο, χώρο στον οποίο έπρεπε ήδη να έχει γίνει ανάπλαση σύμφωνα με τη νομοθεσία.
  • Το ΦΕΚ 358/30-12-2011, Έγκρισης Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου πόλεως Πατρών, με το οποίο ο χώρος της προσωρινής διαβίωσής τους δεσμεύτηκε για αποκλειστική χρήση πολιτισμού, αθλητισμού και έρευνας, προβλέποντας παράλληλα και «την μεταφορά τους».
  • Τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου το 2017 και το 2021 με τις οποίες ζητείται η παραχώρηση της ευρύτερης έκτασης από την ΕΤΑΔ για τη δημιουργία του Ανατολικού πάρκου και τις συνεχόμενες ενέργειες του Δήμου προς το σκοπό αυτό.
  • Την ύπαρξη και διατήρηση του καταυλισμού ως δικαιολογία της ΕΤΑΔ για την μη παραχώρηση ή αξιοποίηση του χώρου.
  • Τις συνεχείς αιτήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών για μετεγκατάσταση προκειμένου να φροντίσει για την τύχη του ακινήτου του.
  • Τις ομόφωνες και καθολικές αποφάσεις και προτάσεις όλων των Συλλόγων και Φορέων του Ανατολικού Διαμερίσματος

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

  1. Την εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Δράσης 2021-2030 για την κοινωνική ένταξη, την ισότητα και τη συμμετοχή των Ρομά που είναι στη σωστή κατεύθυνση.
  2. Την μεταστέγαση, των διαβιούντων και δικαιουμένων, του καταυλισμού Ριγανόκαμπου, αξιοποιώντας άμεσα την κείμενη νομοθεσία και τα σχετικά προγράμματα της Πολιτείας για το σκοπό αυτό.
  3. Τη λήψη κάθε νόμιμου μέτρου για τον περιορισμό της επέκτασης και την κατασκευή μόνιμων υποδομών ή διευκολύνσεων που αποτελούν κίνητρο για νέα αυθαίρετα.
  4. Τη προστασία του Διυλιστηρίου και των εγκαταστάσεων ύδρευσης της πόλης, από την εναέρια μόλυνση, με αιωρούμενα σωματίδια καύσης ελαστικών και καλωδίων, των όμορων στον καταυλισμό ανοικτών δεξαμενών.
  5. Τη συνέχιση και ενίσχυση της λειτουργίας των Κέντρου Κοινότητας και Παραρτήματος Ρομά, για την απρόσκοπτη παροχή όλων των προβλεπόμενων από το Σχέδιο Δράσης Υπηρεσιών

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ