Προϋπολογισμός 2024: Το υπερεπείγον και η κατεύθυνση

Της Σίας Αναγνωστοπούλου, Βουλευτής Αχαΐας «Νέα Αριστερά».

Αυτό, που έχει ο προϋπολογισμός ως κεντρική ιδέα, που έχει ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός του κ. Μητσοτάκη βασίζεται σε τρία στοιχεία:

Πρώτον: «Ζούμε στον καλύτερο κόσμο από όλους τους πιθανούς κόσμους», για να παραφράσω τον Βολταίρο, όταν ειρωνεύεται τον Πανγκλός στο μυθιστόρημά του «Καντίντ». Για την κυβέρνηση ζούμε στον καλύτερο κόσμο από όλους τους πιθανούς. Ας είναι όλα τα στοιχεία εναντίον. Ας είναι η κοινωνία στο χειρότερο σημείο της ΕΕ σε ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, κλιματική κρίση, από όλες τις απόψεις. Είμαστε λοιπόν στο «καλύτερο» σημείο…

Η κυβέρνηση, κυρίως ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, θεωρεί πως αφού νίκησε τις μεγάλες κρίσεις, τώρα οδηγεί το καράβι σε σίγουρο λιμάνι.

Για εμάς, ο Προϋπολογισμός, ειδικά του 2024, έπρεπε να ανταποκρίνεται σε δύο πράγματα: Να αντιμετωπίσει το υπερεπείγον και να ανοίγει μια κατεύθυνση προς τα πού πάμε ως κοινωνία, ως χώρα. Το υπερεπείγον. Επρεπε να είναι προϋπολογισμός προστασίας από την ακρίβεια. Το μείζον πρόβλημα, το λένε οι πολίτες με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Δεύτερον: Θα έπρεπε να είναι προϋπολογισμός μείωσης ανισοτήτων, με δίκαιη φορολόγηση πλούτου, επιστροφή ουρανοκατέβατων κερδών τραπεζών, ενεργειακών εταιρειών, φαρμακευτικών, στους πολίτες. Επρεπε να είναι η βελτίωση της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων, με μείωση των δεύτερων, όπως έχουν κάνει πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επρεπε να είναι η στοχευμένη αύξηση πόρων σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική Προστασία. Θα έπρεπε να περιλαμβάνει στεγαστική πολιτική, να είναι πράσινος, για την έμφυλη ισότητα κ.λπ. Αυτά θεωρούμε κατεπείγοντα.

Για την υγεία: Η κυβέρνηση βασίζεται σε ένα μύθευμα ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα ρεαλιστικά. Η κοινωνία έχει προβλήματα και θέλει πραγματιστική αντιμετώπιση, δεν θέλει κυνικό ρεαλισμό.

Για την παιδεία: Το περίφημο άρθρο για το ελεύθερο πανεπιστήμιο, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.λπ. Σε τι απαντάνε αυτές οι πολιτικές, σε ποιες ανάγκες της κοινωνίας; Με το Σύνταγμα του ’75 και από τη δεκαετία του ’60, με τους αγώνες του λαού, όταν το δημόσιο πανεπιστήμιο θεσπίστηκε -και όχι κρατικό- ήταν για να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές τάξεις στην Ανώτατη βαθμίδα Εκπαίδευσης. Συμπεριληπτικό, δημοκρατικό δημόσιο πανεπιστήμιο, γιατί ήταν αίτημα γενιών και γενιών, και μεγάλης κοινωνικής κινητικότητας. Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο, για ποιες ανάγκες γίνεται; Οταν η κυβέρνηση, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, περιόρισε τον αριθμό εισακτέων φοιτητών, συγχωνεύοντας τμήματα;

Εμείς θα δώσουμε μάχη, γιατί το ελεύθερο πανεπιστήμιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση θυμίζει τον Βρετανό αποικιοκράτη σε αφρικανική αποικία. «Είναι αναπόφευκτο πως ο κόσμος θα απογοητευτεί. Ωστόσο, είναι καλύτερο να απογοητευτεί, λόγω των δικών του πράξεων, παρά λόγω των δικών μας». Ατομική ευθύνη ή άριστοι εναντίον άχρηστων, ανίκανων κ.λπ.

Τα τιμολόγια του ρεύματος: Τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης; Να γίνει ο καταναλωτής, που ξέρει μαθηματικά, ενώ είναι έμμεσος τρόπος αφομοίωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής, που επανέρχεται. Κι αν έχει ακριβό ρεύμα αυτό οφείλεται στη δικιά του ανικανότητα. Ομως, η ατομική ευθύνη δεν είναι ατομική, γενικώς και αορίστως. Ακούμε συνέχεια από τη ΝΔ, «ο λαός», «είμαστε λαϊκή παράταξη», «τα ευάλωτα στρώματα». Η διάκριση ευάλωτων στρωμάτων δείχνει στοχοποίηση και περιθωριοποίηση. Διότι, διά της φιλανθρωπίας δίνουμε στους ευάλωτους και σπάει την ταξική συγκρότηση της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση φτιάχνει κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό μπλοκ εξουσίας. Φτιάχνει στυγνό, σκληρό μπλοκ εξουσίας, στο οποίο βρίσκονται οι πολύ πλούσιοι κι ένα πελατειακό κράτος, το οποίο ανατροφοδοτεί και αναπαράγει το μπλοκ εξουσίας.

Το τρίτο στοιχείο, στο οποίο βασίζεται η κυβέρνηση είναι οι χαμηλές προσδοκίες της κοινωνίας. Δηλαδή «μην πολεμάτε, αυτό μας χρειάζεται, δεν υπάρχει τίποτα άλλο».

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες μόνο μία λέξη. Να υπενθυμίσω ότι είχαμε ζητήσει επανειλημμένα, από το 2021 μέχρι το 2023, μια έκθεση που θα λέει τις προβλεπόμενες και προβλέψιμες αμυντικές δαπάνες, εξοπλιστικές μέχρι το 2030.

Δεν μπορούμε με τις εξοπλιστικές δαπάνες να παίζουμε στην πλάτη του λαού, χωρίς να έχουμε μία μελέτη σαφέστατη.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ