Στην «καρδιά» της Γάζας επιχερεί το Ισραήλ – «Δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων» – Αξιωματούχος: Ο Νετανιάχου δεν μίλησε για κατοχή ΒΙΝΤΕΟ

Για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, η απελπισία είναι έντονη έπειτα από ένα μήνα αδιάκοπων βομβαρδισμών.

Γάζας

Στο κέντρο της πόλης της Γάζας, επιχειρεί σήμερα Τετάρτη 8/11/2023, ο στρατός του Ισραήλ,  στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους, όπου η κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί, γίνεται όλο και πιο καταστροφική έπειτα από ένα μήνα φονικού πολέμου.

Τα στρατεύματα βρίσκονται πλέον «στην καρδιά» της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, όπου οι χερσαίες μάχες και η εκστρατεία βομβαρδισμού εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες για «να καταστραφεί η Χαμάς», δήλωσε χθες, Τρίτη 7/11/2023 το βράδυ ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

«Δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων», πρόσθεσε ο ισραηλινός υπουργός. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι απήχθησαν, σύμφωνα με το Ισραήλ, την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, που προκάλεσε το ξέσπασμα του πολέμου.

Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτή, στην πλειονότητά τους άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους την ίδια ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, η οποία ήταν η πιο αιματηρή στην ιστορία του Ισραήλ.

Από την παλαιστινιακή πλευρά, περισσότεροι από 10.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι και ανάμεσα στους οποίους 4.237 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα, σύμφωνα με το χθεσινό απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

«Υπερπλήρη κοιμητήρια»

Η υπηρεσία επικοινωνίας της Χαμάς στη Γάζα υποστήριξε χθες, Τρίτη, το βράδυ μέσω της πλατφόρμας Telegram πως τα κοιμητήρια στο έδαφος «είναι υπερπλήρη και δεν υπάρχει πια χώρος για τις ταφές».

Μπροστά στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτό το μικρό πολιορκημένο έδαφος, οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός πολλαπλασιάστηκαν από την πλευρά του ΟΗΕ, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ηγετών του αραβικού κόσμου και άλλων χωρών.

«Τα αδιάκοπα αιτήματά μας για άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός έμειναν αναπάντητα», δήλωσε χθες το βράδυ η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η οποία ανακοίνωσε το θάνατο ενός εργαζομένου της σε βομβαρδισμό εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού του Σάτι, στην περιφέρεια της Πόλης της Γάζας.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κάλεσε τα μέρη να βάλουν τέλος στα βάσανα των αμάχων και εξέφρασε τη λύπη της για μια «ηθική αποτυχία». Ο οργανισμός αυτός ανακοίνωσε χθες πως μία από τις οχηματοπομπές της με ανθρωπιστική βοήθεια προς το νοσοκομείο αλ-Κουντς της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου έγινε στόχος πυρών, την προέλευση των οποίων δεν διευκρίνισε.

«Δεν είναι οι συνθήκες στις οποίες μπορεί να δουλέψει το ανθρωπιστικό προσωπικό», δήλωσε ο Ουίλιαμ Σόμπουργκ, τοπικός αξιωματούχος της ΔΕΕΣ.

Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για το συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA), το οποίο επικαλείται τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 192 μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου.

Η ιδέα μιας κατάπαυσης του πυρός απορρίφθηκε επίσης από τις ΗΠΑ, στενούς συμμάχους του Ισραήλ, οι οποίες προτείνουν μάλλον «ανθρωπιστικές παύσεις» και επιμένουν «στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Τόκιο, επιδιώκουν σήμερα να απευθύνουν κοινή έκκληση για «ανθρωπιστικές παύσεις».

Για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, η απελπισία είναι έντονη έπειτα από ένα μήνα αδιάκοπων βομβαρδισμών.

«Σταματήστε αυτή τη μηχανή της καταστροφής. Σώστε μας», ζήτησε χθες ο Χισάμ Κούλαμπ, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος που οι βομβαρδισμοί τον βρήκαν και στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του εδάφους.

Στο Ισραήλ, ο πληθυσμός απέτισε χθες φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου που προκάλεσε τραύμα στη χώρα.

«Οι ωμότητες άφησαν μια τρομερή ουλή, τραύματα σε προσωπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Άσερ Κοέν, ο πρόεδρος του εβραϊκού πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, πτυχιούχοι του οποίου σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου δεν μίλησε για κατοχή της Γάζας, λέει υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «δεν μίλησε για κατοχή της Γάζας» μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς, δήλωσε ο Ρον Ντέρμερ, ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, σε συνέντευξη που έδωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

«Αποσυρθήκαμε πλήρως από τη Γάζα πριν από 17 χρόνια και πήραμε πίσω ένα τρομοκρατικό κράτος. Δεν μπορούμε να το επαναλάβουμε αυτό, είναι προφανές. Μόλις η Χαμάς δεν θα είναι πια στην εξουσία και μετά τη διάλυση της υποδομής της, το Ισραήλ θα πρέπει να έχει τη γενική ευθύνη για την ασφάλεια επ’ αόριστον», δήλωσε ο Ντέρμερ, ο οποίος συμμετέχει ως παρατηρητής στο ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Ερωτηθείς για το πώς θα οργανωθεί αυτή η ευθύνη, ο Ντέρμερ παραδέχθηκε πως το θέμα παραμένει ανοιχτό, όμως υποστήριξε «πως δεν θα πρόκειται για μια κατοχή».

Οι δηλώσεις αυτού του πρώην πρεσβευτή του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος πρόσκειται στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, γίνονται αφού η Ουάσινγκτον δήλωσε πως αντιτίθεται σε μια νέα μακροπρόθεσμη κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ.

«Εν γένει δεν υποστηρίζουμε μια νέα κατοχή της Γάζας και ούτε το Ισραήλ την υποστηρίζει», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βένταντ Πατέλ.

Ο Νετανιάχου είχε ήδη δηλώσει προχθές, Δευτέρα πως θέλει να αναλάβει το Ισραήλ μετά τον πόλεμο «τη γενική ευθύνη για την ασφάλεια» του εδάφους.

«Έχουμε ενεργές συνομιλίες με τους ισραηλινούς ομολόγους μας σχετικά με το πώς θα πρέπει να είναι η Λωρίδα της Γάζας μετά τη σύγκρουση. Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) διατηρεί τη θέση του, σύμφωνα με την οποία μια νέα κατοχή από τις ισραηλινές δυνάμεις δεν είναι αυτό που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο δεν υφίσταται καμιά αμφιβολία: η Χαμάς δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της εξίσωσης», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπντέλ Λατίφ αλ-Κάνου αντέδρασε στις δηλώσεις αυτές μέσω της πλατφόρμας Telegram υποστηρίζοντας πως «αυτό που είπε ο Κίρμπι για το μέλλον της Γάζας μετά τη Χαμάς ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Ο λαός μας συμβιώνει με την αντίσταση και αυτός και μόνο θα αποφασίσει για το μέλλον του».

«Ποιoς θα διοικεί τη Γάζα; Αν είναι μια παλαιστινιακή δύναμη η οποία θα κυβερνήσει τη Γάζα για την ευημερία των κατοίκων της και χωρίς να θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ, τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντέρμερ.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ