Αίγιο: Νωρίτερα ο στόχος παράδοσης του ιερού μνημείου των Εισοδίων

Απρόσκοπτα συνεχίζονται οι εργασίες αναστήλωσης, συντήρησης και αναπαλαίωσης, του εκκλησιαστικού μνημείου των Εισοδίων Αιγίου.

μνημείου

Απρόσκοπτα, βοηθούντος του καλού καιρού, συνεχίζονται οι εργασίες αναστήλωσης, συντήρησης και αναπαλαίωσης, του εκκλησιαστικού μνημείου των Εισοδίων Αιγίου, που εόρτασε προχθες στον υπόγειο ναό του Κέντρου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως, αφού οι παρεμβάσεις που μένουν να γίνουν στο αριστούργημα του Τσίλλερ είναι ακόμα πολλές, μέχρι να παραδοθεί στη μεγάλη ενορία της πόλης.

μνημείου

Μετά τις υπηρεσιακές παλινωδίες του υπουργείου Πολιτισμού, το συνεργείο της εταιρείας που έχει αναλάβει να διασώσει το ναό και να εκτελέσει τη σημαντική δωρεά του ευεργέτη Αθανάσιου Μαρτίνου (άνω του 1 εκατ. ευρώ), έχει πλέον «τρέξει» πολύ τη μελέτη, με το χρονοδιάγραμμα να ορίζει την ολοκλήρωση του έργου τον προσεχή Ιούλιο.

μνημείου

Ο επιβλέπων μηχανικός της εργολαβίας, Κώστας Χριστόπουλος.

Ο επιβλέπων μηχανικός της εργολαβίας, Κώστας Χριστόπουλος από την Πάτρα, περιγράφει στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» ως δύσκολο το εγχείρημα, σε μια εκκλησία άλλωστε που λίγο έλειψε να καταρρεύσει, από το ισχυρό χτύπημα του σεισμού (1995), αλλά και μετά που παρέμεινε υποστυλωμένη για 20 περίπου χρόνια.

«Κάποια προβλήματα είναι φυσιολογικό να προκύπτουν. Κύριο μέλημα είναι οι στηρίξεις. Προσπαθούμε να τελειώσουμε τις στέγες μέχρι τέλη Νοεμβρίου και έως το 2022 να έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες και να βγάλουμε τις σκαλωσιές από το εσωτερικό του ναού. Ακολουθούν εξωτερικά κεραμικά, επίσης είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Κατόπιν, μέσα θα σπαστεί ο γυναικωνίτης, επειδή επιβαρύνει τους τοίχους λόγω του ότι δεν είναι καλά τοποθετημένος, και θα φτιαχτεί καινούργιος» περιγράφει. Αλλο συνεργείο, με διαφορετική εργολαβία και επιβλέπουσα υπηρεσία, συντηρεί αγιογραφίες, τις στερεώνει για να μην πέσουν και θα αντικαταστήσει μόνο δύο απ αυτές. Εφόσον όλα πάνε καλά και ο καιρός συνεχίσει να το επιτρέπει, το έργο στα Εισόδια, ίσως καταστεί εφικτό να τελειώσει κοντά στο Πάσχα, ειδάλλως σίγουρα μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, κάτι που σημαίνει ότι του χρόνου θα γιορτάσει «στο σπίτι της».