Αλέξης Χαρίτσης στην «Π»: Θα ξανακερδίσουμε τον κόσμο

Σήμερα Δευτέρα τρεις υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συναντώνται σε ένα πάνελ. Ο Αλέξης Χαρίτσης, η Θεανώ Φωτίου, η Σία Αναγνωστοπούλου, ομιλητές  στην εκδήλωση της δημοτικής παράταξης του Γιώργου Ρώρου «Ωρα Πατρών- Δύο χρόνια πριν, δύο χρόνια μετά».

Χαρίτσης

Ο Αλέξης Χαρίτσης δεν συμμερίζεται την αίσθηση αυτή. «Δεν συμμερίζεται την εικόνα αυτή η κοινωνική πλειοψηφία ούτε ανταποκρίνεται σ’ αυτήν η πραγματική οικονομία» μας λέει. «Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολη. Είναι ασφυκτική».

Εξειδικεύει: «Εχουμε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, και έχουμε και τις ανατιμήσεις του τελευταίου διαστήματος που δημιουργούν τεράστιο ζήτημα επιβίωσης για πάρα πολλά νοικοκυριά και μεσαίες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, έχουν αποκλειστεί το 60% των επιχειρήσεων από οποιοδήποτε πρόγραμμα ενίσχυσης και βεβαίως από το τραπεζικό σύστημα. Αυτό διαμορφώνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση για το επόμενο διάστημα».

Το συμπέρασμα του συνομιλητή μας είναι ότι «αντί η κυβέρνηση να θριαμβολογεί, θα έπρεπε να σκύψει πάνω στα προβλήματα και να προσφέρει λύσεις».

Η εικόνα όμως αυτή οφείλεται στην πανδημία ή σε κακούς κυβερνητικούς χειρισμούς; Ο κ. Χαρίτσης απαντά: «Προφανώς η πανδημία έχει δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ομως η αντίδραση της κυβέρνησης δείχνει είτε ότι δεν έχει διδαχθεί από όσα δημιούργησε αυτή η κρίση είτε – ακόμα χειρότερα- ότι αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για να περάσει αντιμεταρρυθμίσεις που καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για την κοινωνική πλειοψηφία. Αναφέρομαι στις πρόσφατες ρυθμίσεις στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό που οδηγεί σε μια μεγάλη δημοσιονομική τρύπα που θα κληθεί να πληρώσει η πραγματική οικονομία, στον πτωχευτικό νόμο που, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αίρει για πρώτη φορά κάθε προστασία στην πρώτη κατοικία».

Και συμπληρώνει: «Ταυτόχρονα, έχουμε μια κυβέρνηση που πεισματικά αρνείται να εφαρμόσει το μέτρο που προτείναμε εμείς ως αντιπολίτευση αλλά και όλοι οι παραγωγικοί φορείς, ένα γενναίο πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, το λεγόμενο Κορονοχρέος, το οποίο θα περιλαμβάνει και κούρεμα της βασικής οφειλής. Εχουμε παρουσιάσει μια τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση για το μέτρο αυτό. Αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση αρνείται καν να συζητήσει».

Την ίδια στιγμή ετοιμαζόμαστε για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αραγε αυτή η ανάκαμψη είναι για όλους ή για τους λίγους; Δεν περιμένουμε διαφορετική απάντηση: «Εχει ενδιαφέρον πώς έχουν τοποθετηθεί οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των φορέων. Των επιμελητηρίων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η πρόταση της κυβέρνησης δεν συζητήθηκε με κανέναν. Είναι πράγματι μια ιστορική ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε την πραγματική οικονομία, έτσι ώστε και να ανακάμψει από την κρίση αλλά και να μετασχηματιστεί και να αντιμετωπίσει δομικές παθογένειες. Αλλά αυτό που έχουμε- και επιβεβαιώνεται καθώς δημοσιοποιείται ο μηχανισμός χορήγησης δανείων του Ταμείου- είναι μια χρηματοδότηση που θα γίνει μέσω των συστημικών τραπεζών, με γνωστά κριτήρια που αποκλείουν την κοινωνική πλειονότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ενεργό, πρωταγωνιστικό ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας. «Τη δημιουργήσαμε ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις. Για να χρηματοδοτήσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τομείς που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό όπως και νέα επιχειρηματικά σχήματα υψηλότερου ρίσκου, όπως οι νεοφυείς επιχειρήσεις που επίσης αποκλείονται από τον δανεισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση «αυτό το μεγάλο εργαλείο που επιτέλους δημιούργησε η ΕΕ για αμοιβαιοποίηση των βαρών και στήριξη της πραγματικής οικονομίας, αντί να το αξιοποιήσει η κυβέρνηση προς όφελος της πλειονότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, δυστυχώς το έχει σχεδιάσει για τους λίγους και ισχυρούς. Και είναι πολύ κρίσιμο για μας ότι από τον σχεδιασμό απουσιάζει η περιφερειακή και τοπική διάσταση. Αυτό για μας είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί να μη σχεδιαστεί πώς θα επωφεληθούν οι περιφέρειες και οι δήμοι από το σημαντικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Δυστυχώς, απουσίασαν από τη διαβούλευση, απουσιάζουν και από την υλοποίηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποιες ιδέες έχει γι’ αυτό; «Μελετήσαμε το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως της Γαλλίας που έχει περιφερειακή διάσταση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε περιφέρειας. Επίσης το πρόγραμμα της Ισπανίας που δίνει έμφαση σε περιφερειακά προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είδαμε το πρόγραμμα της Πορτογαλίας, που δημιουργεί έναν δημόσιο αναπτυξιακό φορέα που αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση πέραν των ορίων που θέτουν οι συστημικές τράπεζες. Αρα θα χρηματοδοτήσει μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής βάσης της χώρας. Αυτά τα προγράμματα βρίσκονται πιο κοντά στη δική μας λογική. Αυτές τις προτάσεις παρουσιάσαμε. Δυστυχώς δεν έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση».

Κλείνουμε τη συζήτηση με μια ερώτηση αναμενόμενη αυτή την εποχή: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μειώνει τη δημοσκοπική του διαφορά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;
«Το βασικό που έχει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το διάστημα, και το κάνει, είναι μέσα σ’ αυτή τη μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας, να παρουσιάσει μια μεγάλη, ριζοσπαστική και συνάμα ρεαλιστική πρόταση πώς μπορεί η χώρα να πάει διαφορετικά. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν μονόδρομοι, όπως αυτοί που μας παρουσιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, μονόδρομοι φιλελευθερισμού και αυταρχικότητας. Κάνουμε μια πολύ σοβαρή προγραμματική δουλειά τους τελευταίους μήνες πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, το νέο ΕΣΥ, τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας, τη δίκαιη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την πράσινη μετάβαση με την κοινωνία παρούσα. Παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας στην κοινωνία και είμαστε πεπεισμένοι ότι κάθε μέρα που περνάει γίνεται κατανοητό από τους πολίτες ότι η διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο, αποτελεί πλέον κοινωνική αναγκαιότητα για να φύγουμε από τον κατήφορο».

Όσο για τις δημοσκοπήσεις, «να μη βιαζόμαστε. Δείχνουν μια αυξημένη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση και τις πολιτικές που εφαρμόζει. Είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα αυτή η δυσαρέσκεια θα πάρει πιο πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτή άλλωστε είναι και η δική μας δουλειά, να δώσουμε πολιτική διέξοδο στη δυσαρέσκεια, τον φόβο και κυρίως την ανασφάλεια που επικρατεί στην κοινωνία. Και αυτό θα κάνουμε».

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ