Άρθρο 16: Και «ναι» και «όχι» λένε οι φοιτητές της Πάτρας

Η «Πελοπόννησος της Κυριακής» ζήτησε τις απόψεις φοιτητών της Πάτρας που ανήκουν σε παρατάξεις για τις εξαγγελίες σχετικά με τη μελλοντική αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Άρθρο 16: Και «ναι» και «όχι» λένε οι φοιτητές της Πάτρας

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας Βουλής την Πέμπτη έφεραν στην επιφάνεια ένα θέμα που θα μας απασχολήσει κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε μεταξύ πολλών άλλων στη θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ, μια πρόταση που γνωρίζαμε και προεκλογικά ότι θα φέρει μια μελλοντική αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Σε πολιτικό-κομματικό επίπεδο προκλήθηκαν αντιδράσεις. Τι συμβαίνει όμως με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους φοιτητές; Οπως αναμενόταν οι πρώτες εξαγγελίες δεν έμειναν ασχολίαστες. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, φοιτητική παράταξη που βρίσκεται στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, αντιμετώπισε με ενθουσιασμό τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η Πανσπουδαστική και το Δίκτυο αντέδρασαν λιγότερο ή περισσότερο.

Η «Πελοπόννησος της Κυριακής» ζήτησε τις απόψεις φοιτητών της Πάτρας που ανήκουν σε παρατάξεις για τις εξαγγελίες σχετικά με τη μελλοντική αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Δημήτρης Κίνδερλης ΔΑΠ ΝΔΦΚ: Ενίσχυση και ανταγωνισμός

Από τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ μίλησε ο γραμματέας πόλης Δημήτρης Κίνδερλης. «Σαφώς και είμαστε υπέρ αυτών των αλλαγών. Για εμάς πρόκειται για μία δικαίωση γιατί βλέπουμε ότι οι προτάσεις της ΔΑΠ εισακούονται και γίνονται κυβερνητικές πολιτικές. Δεν το κάνουν αυτό οι υπόλοιπες παρατάξεις. Εμείς έχοντας ως γνώμονα το πώς θα ενισχυθεί το επίπεδο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θέλαμε αυτού του είδους τις αλλαγές για να υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των ιδρυμάτων».

Γενικότερα οι νεολαίοι της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση, δύναται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μάχη κατά του brain drain και να ανοίξει, ταυτόχρονα, έναν δρόμο επιστροφής στους τόσους χιλιάδες νέους που έφυγαν από τη χώρα μας, αλλά και που δεν θέλουν πια να δουλέψουν σε αυτή.

Δημήτρης Μπαμπανιώτης ΚΝΕ: Διαφωνία και αντίδραση

Ωστόσο, δε βλέπουν όλοι τις αλλαγές από θετική σκοπιά. Ο γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης του Πανεπιστημίου Πατρών της ΚΝΕ, Δημήτρης Μπαμπανιώτης, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τη στάση που θα κρατήσει τόσο η νεολαία του ΚΚΕ, όσο και η Πανσπουδαστική, που είναι η φοιτητική παράταξη που έχει αναδειχθεί πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια της χώρας. Σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Είναι αιτία πολέμου η αναθεώρηση του άρθρου 16. Διαφωνούμε κάθετα με την όποια προσπάθεια αμφισβήτησης ότι η παιδεία πρέπει να είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους. Οσοι επιχειρήσουν να φέρουν τις αλλαγές, θα φάνε τα μούτρα τους. Θα οργανώσουμε τους συλλόγους με τέτοιο τρόπο για να μην περάσει η αλλαγή. Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα στην εκπαίδευση και με κουτοπονηριές δεν θα περάσουν αυτές οι πολιτικές».

Γιάννης Κορίζης ΔΙΚΤΥΟ: «Όχι» σε εκπαίδευση εμπόρευμα

Ο Γιάννης Κορίζης, από το Δίκτυο Προοδευτικών Αριστερών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρέων που απαρτίζεται σε σημαντικό βαθμό από πρόσωπα που ανήκουν στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει από την πλευρά του ότι δε σχημάτισε θετική άποψη από τις προγραμματικές δηλώσεις.

«Στο όνομα της “προόδου” επιχειρούν να δημιουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παρουσιάζουν ως πρόοδο τα ιδιωτικά κολλέγια αλλά δεν τους νοιάζει η δυστοπία που βιώνουν αυτή την στιγμή οι φοιτητές. Ολοι όσοι βρισκόμαστε στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχουμε μπροστά μας μια τεράστια μάχη. Η πείρα του παρελθόντος όταν εμποδίστηκε η αναθεώρηση του άρθρου 16 μας γεμίζει αισιοδοξία για τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η εκπαίδευση σε εμπόρευμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Κορίζης.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ