Δυτική Αχαΐα – Γάμοι ανηλίκων Ρομά: Παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο στο Δημοτικό για να παντρευτούν!

Ανατριχιαστικές εξομολογήσεις της Μαρίζας Πλιάκα και της Ροδίας Καραμπελιά για τους γάμους ανήλικων Ρομά!

Ρομά,παιδιά,παντρευτούν

Το φαινόμενο -γιατί πραγματικά φαινόμενο είναι- έχει αρχίσει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι γάμοι μεταξύ ανήλικων παιδιών Ρομά, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αχαϊας, ολοένα και αυξάνονται.

Παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο τους, ακόμα και το…δημοτικό (!), ή το γυμνάσιο στις περισσότερες περιπτώσεις, για να παντρευτούν. Μέχρι και ο δήμαρχος Δυτ. Αχαϊας, ο Σπύρος Μυλωνάς, στην ανακοίνωσε που εξέδωσε προ ημερών, σ’ αυτό το θέμα στάθηκε.

Η «Πτκ» διευρύνει τον διάλογο σ’ αυτό το μείζον θέμα, δίνοντας βήμα σε μια εμβληματική και πολύπειρη εκπαιδευτικό, που είναι τα τελευταία χρόνια διευθύντρια στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας, τη Μαρίζα Πλιάκα, και στην υπεύθυνη του Κοινωνικού Τομέα της δημοτικής αρχής και πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Δυτικής Αχαΐας, Ροδία Καραμπελιά.

«Πάει το παιδί μου, κυρία Μαρίζα, ξέμεινε…»

Η εκπαιδευτικός Μαρίζα Πλιάκα καταπιάνεται με την καρδιά του προβλήματος:

«Ξεκινάω με αριθμούς: 2022, 286 εγγεγραμμένοι μαθητές, 25 επαναλαμβάνουν την τάξη, 20 διαγράφονται λόγω ελλιπούς φοίτησης για δύο συνεχόμενα έτη. Ολοι τους μαθητές Ρομά. Κάπου εκεί, στην Ε’ ή Στ’ Τάξη, ο δρόμος δείχνει να είναι μονόδρομος, είναι εκείνος της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου σε ηλικία μόλις 11, 12 ετών. Τα κορίτσια αλλάζουν εμφάνιση, ντύσιμο, χτένισμα, χάνοντας έτσι την αθωότητα και την παιδικότητα που μέχρι χτες έβλεπες και οδηγούνται σε ένα γάμο με ένα συνομήλικο αγόρι, παιδί μικρό κι εκείνο, κι ενός, δύο και περισσοτέρων μωρών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η οικογένεια όμως το έχει αποφασίσει, η γιαγιά και ο παππούς έχουν πάντα τον κύριο λόγο».

Η κ. Πλιάκα συνεχίζει την πραγματικά ανατριχιαστική αφήγησή της: «Πέρυσι θυμάμαι έγινε ένας γάμος στα τσιγγάνικα κι ο γαμπρός αρνιόταν επίμονα να ανέβει στο σπίτι του να ετοιμαστεί για το μυστήριο, παρά τις φωνές της οικογένειας και των συγγενών… Ηθελε απλά να παίξει στο δρόμο λίγο ακόμη με τους φίλους του.

-Γιατί παντρεύεστε τόσο νωρίς; Δε θέλετε να πάτε στο Γυμνάσιο με τις φίλες σας, να σπουδάσετε, να παίξετε, να διασκεδάσετε;

-Κυρία, εμείς δεν θα παντρευτούμε νωρίς, το έχουμε ξεκαθαρίσει στους γονείς μας. Θα παντρευτούμε μεγάλες στα 15, 16…

…Θεωρώντας πιθανά ότι αυτή είναι μια καλή ηλικία για εκείνες, μισάζοντας λίγο τα θέλω και τα πιστεύω τα… δικά τους, με τα… δικά μας. Τα 16 όμως, είναι μια ηλικία που για μια μητέρα κοριτσιού Ρομά προκαλεί μεγάλο άγχος και βάρος. – Πάει το παιδί μου, κυρία Μαρίζα, ξέμεινε. Ποιος θα το πάρει τώρα σε αυτή την ηλικία; Κι ήταν ωραίο κορίτσι… Λόγια που ακούς συχνά δυστυχώς…».

Τι εξήγηση δίνει η κ. Πλιάκα γι’ αυτή τη «νοοτροπία»; Απαντά ωμά: «Το σχολείο δεν έχει να τους προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Δεν προσδοκούν σε κάτι άλλο μεγαλύτερο, σπουδαιότερο. Η δουλειά είναι συνήθως ήδη έτοιμη και περιμένει τον μικρό τσιγγάνο να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα.
Ενα μικρό smart είναι αυτό που σηματοδοτεί στην κοινωνία τους πως το μικρό αγόρι είναι έτοιμο για παντρειά, έχει αρχίσει και κυκλοφορεί με αυτό ψάχνοντας την υποψήφια νύφη, που τις περισσότερες φορές την έχει ήδη διαλέξει η οικογένεια.

Είναι κάποια πράγματα και κάποιες αξίες βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία των Ρομά, που δύσκολα θα αλλάξουν κι ο λόγος νομίζω είναι απλός: Δεν θέλουν να αλλάξουν. Περνώντας ο καιρός και οι γενιές των Ρομά από τα σχολικά θρανία, ίσως κάποτε αυτό το 11, 12 γίνει αυτό το 16 που ονειρευόταν η μικρή τσιγγανοπούλα μας.

Κάτι είναι κι αυτό, ένα βήμα, ένα λιθαράκι στον αγώνα κάθε εκπαιδευτικού».

«Ο στόχος είναι τα παιδιά να παραμένουν παιδιά…»

Η Ροδία Καραμπελιά δίνει τη δική της διάσταση, ρεαλιστικά και ειλικρινά:

«Η τέλεση γάμων μεταξύ ανηλίκων είναι ένα έθιμο των Ρομά εδώ στην περιοχή μας που κρατάει πολλά χρόνια. Είναι οδυνηρό να βλέπεις μικρά κοριτσάκια με άγουρα σωματάκια να κυοφορούν. Η έλλειψη παιδείας είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

Ενας άλλος είναι η ανοχή της κοινωνίας: Ολα αυτά τα ανήλικα κοριτσάκια γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία. Είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να παντρεύονται παιδιά με ένα γλέντι, όχι σε εκκλησίες και όχι με τη δική τους βούληση.

Παρότι η Αχαγιώτες και οι Ρομά τσιγγάνοι συμβιώνουν τόσα χρόνια, υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν για να γίνει αυτή η συμβίωση καλύτερη και ο Δήμος κινείται σε αυτό το πλαίσιο».

Πού προσπαθεί να ρίξει το βάρος η δημοτική αρχή; Εξηγεί η κ. Καραμπελιά: «Γίνονται ομάδες γονέων, συνεργασίες με κέντρα πρόληψης και ενημερώσεις και βέβαια υπάρχει το κέντρο Κοινότητας παράρτημα Ρομά που μπορεί να τους καθοδηγήσει σε ό,τι χρειάζονται. Επίσης ετοιμάζονται, σε συνεργασία και με τις σχολικές μονάδες της περιοχής μας, δράσεις για τα παιδιά Ρομά ώστε να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να ολοκληρώνουν την φοίτησή τους.

Ο πληθυσμός των Ρομά αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς στην περιοχή μας και αυτό είναι κάτι που έχει θορυβήσει την δημοτική αρχή και προσπαθεί να δώσει στα παιδιά διεξόδους φτιάχνοντας εντός του οικισμού τους παιδική χαρά και γήπεδο 5Χ5. Ο στόχος είναι τα παιδιά να παραμένουν παιδιά και όχι να ενηλικιώνονται πριν την ώρα τους!!!».

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ