Οπαδική βία: Δεν αρκούν οι προφυλακίσεις – Στο χέρι της κυβέρνησης να παρθούν μέτρα

Η Δικαιοσύνη έπραξε τα δέοντα σε πρώτη φάση, όμως σε καμία περίπτωση η απόφαση δεν θα πρέπει να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά για την κοινωνία. Η κυβέρνηση καλείται να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, καθώς μέσα σε μια δεκαετία έχουν χαθεί 7 άνθρωποι. Πλέον, το ζήτημα γίνεται και πολιτικό, αλλά η προϊστορία δείχνει ότι ουδείς κατάφερε να βάλει σε τάξη το οπαδικό κίνημα της χώρας. Σε μια περίοδο που η ασφάλεια στη χώρα έχει δεχθεί πλήγματα, η κυβέρνηση έχει την επιλογή να αποδείξει πως λειτουργεί αποφασιστικά σε ένα κρίσιμο ζήτημα για τη νεολαία.

Οπαδική βία: Δεν αρκούν οι προφυλακίσεις - Στο χέρι της κυβέρνησης να παρθούν μέτρα

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν τις προηγούμενες τρεις ημέρες οι 105 κατηγορούμενοι για εμπλοκή στα σοβαρά οπαδικά επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ την περασμένη Δευτέρα, όπου έχασε τη ζωή του ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής. Οι 105 κατηγορούμενοι θα μοιραστούν τις επόμενες ημέρες σε φυλακές της χώρας.

Η Δικαιοσύνη σε αυτή τη φάση έπραξε τα δέοντα, όμως σε καμία περίπτωση η πρώτη τιμωρητική απόφαση δεν θα πρέπει να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά για την κοινωνία. Δεν αρκεί ο φίλαθλος κόσμος και οι πολίτες να ικανοποιηθούν από τις αποφάσεις των προηγούμενων ημερών, καθώς αποτελούν το «δέντρο» της υπόθεσης. Η όλη ουσία κρύβεται στο «δάσος», το οποίο είναι ο χουλιγκανισμός και ο τρόπος λειτουργίας των οργανωμένων οπαδών.

Το φαινόμενο του χουλιγκανισμού έχει θεριέψει τα τελευταία χρόνια, με μικρά τακτικά επεισόδια, αλλά και εκτεταμένες περιπτώσεις που άφησαν πίσω τους νεκρούς. Την τελευταία δεκαετία έχουν χάσει τη ζωή τους επτά νέοι άνθρωποι, ενώ από το 1983, όταν είχαμε τον πρώτο νεκρό οπαδό, έχουν πεθάνει 13.

Πλέον δεν αποτελεί ένα απλό κοινωνικό/αθλητικό φαινόμενο, αλλά ένα ζήτημα που απαιτεί πολιτική λύση -ίσως παρόμοια με αυτή της Βρετανίας. Η ουσία είναι πως όπου υπήρξε πολιτική βούληση, οι συνθήκες έγιναν αισθητά καλύτερες και ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε το αθλητικό προϊόν.
Το θέμα των τελευταίων ημερών όμως έχει και πολιτικό σκέλος. Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βάσισε μέρος του προεκλογικού αφηγήματός της στην ασφάλεια, με το αφήγημα να έχει δεχθεί πλήγματα μέσα σε δύο μήνες. Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: Θα ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο να προσπαθήσει να πατάξει τον χουλιγκανισμό και να συγκρουστεί με το οπαδικό κίνημα και ό,τι αυτό συνεπάγεται ή θα περιμένει να περάσουν οι μέρες και να ξεχαστεί η υπόθεση;

Παράλληλα, οι εξωτερικές πιέσεις που επιχείρησε να ασκήσει ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς μπορούν να θεωρηθούν ακόμα και ως πλήγμα για τη διεθνή εικόνα της χώρας, της οποία το κύρος έχει ήδη μουτζουρωθεί λόγω των επεισοδίων, λίγες μόνο ημέρες πριν από αγώνα μεταξύ των πρωταθλητριών και κυπελλούχων Ευρώπης που θα γίνει στον Πειραιά.

Η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ακόμα και μέσα από την προσπάθεια αντιμετώπισης του χουλιγκανισμού ότι ακολουθεί το σύνθημα «Σταθερά, τολμηρά, μπροστά» που χρησιμοποίησε προεκλογικά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κοινωνία έχει κουραστεί από την υποκρισία. Πέρασε μόλις ένας χρόνος και κάτι από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη και συνέβησαν ξανά τα ίδια. Προφανώς και υπάρχουν αγνοί ρομαντικοί οπαδοί, αλλά οι προθέσεις όσων καθοδηγούν ένα μέρος των οπαδών μόνο αγνές δεν είναι, αποδεδειγμένα.

Χρέος της Δικαιοσύνης είναι να πράξει τα δέοντα και να τιμωρηθούν οι όποιοι ένοχοι, αλλά και οι υπεύθυνοι σε κάθε βαθμίδα και κάθε πλευρά.
Το ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι η αλλαγή της νοοτροπίας. Να πάψουν οι οπαδοί να αισθάνονται πανίσχυροι. Το είδαμε τη δεκαετία του 2000 όταν οπαδοί μεγάλων ομάδων έβριζαν την τότε κυβέρνηση Καραμανλή και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό επειδή ήθελε να βάλει κανόνες στη λειτουργία των συνδέσμων. Το είδαμε την ίδια περίοδο όταν ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαΐδης έδωσε στη δικαιοσύνη οπτικοακουστικό υλικό για να βρεθούν όσοι είχαν προκαλέσει επεισόδια. Το είδαμε όταν ο πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής ήθελε να κλείσει τους συνδέσμους.

Κανείς εκ των ανωτέρω δεν πέτυχε τον στόχο του, ούτε στο ελάχιστο. Αντίθετα, οι σύνδεσμοι οπαδών οργανώθηκαν ακόμα περισσότερο, αύξησαν το εύρος των δραστηριοτήτων τους, λειτουργούν ακόμα πιο «επαγγελματικά» στις δράσεις τους.

Η μεγάλη ώρα είναι τώρα λοιπόν. Θέλει η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με το φαινόμενο του χουλιγκανισμού; Γιατί είναι δεδομένο πως μπορεί. Αλλωστε, το έχουμε δει να συμβαίνει στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.

Δολοφονία 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια: Διάσπαρτοι σε όλες τις φυλακές της χώρας οι κατηγορούμενοι

Νέα Φιλαδέλφεια: «Θέλω να βρεθεί ο δράστης, λυπάμαι για τον θάνατο του Μιχάλη» – Η απολογία Κροάτη κατηγορούμενου

Νέα Φιλαδέλφεια: Προφυλακιστέοι οι 105 κατηγορούμενοι – Άρχισε η μεταγωγή τους σε 16 φυλακές

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ