Σοκολατορίχτες: Μια γλυκιά ιστορία 30 χρόνων – ΦΩΤΟ

Ο Σύλλογος Σοκολατοριχτών Πάτρας με τον διακριτικό τίτλο “Σοκολατορίχτες”, λόγω του ιδιαίτερου αντικειμένου του καταλαμβάνει το 1994, περίοπτη θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες!

Σοκολατορίχτες

Ήταν 15 Ιουλίου του 1991, όταν έκανε επίσημα την εμφάνισή του στο Πατρινό Καρναβάλι ένας παράξενος Σύλλογος που επικυρώνεται από το Πρωτοδικείο με την ονομασία Σύλλογος Σοκολατοριχτών Πάτρας και τον διακριτικό τίτλο «Σοκολατορίχτες». Και λόγω του ιδιαίτερου αντικειμένου του καταλαμβάνει τρία χρόνια μετά, το 1994, περίοπτη θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες!

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά έγραφε το βιβλίο Γκίνες: «Οι σοκολατορίχτες της Πάτρας. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, στην Πάτρα, όπου γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια της Ευρώπης, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλες τις γωνίες της Ελλάδας μαζεύονται για να παρακολουθήσουν την πομπή του Καρνάβαλου. Στο τέλος της παρέλασης μερικά άρματα ειδικά διακοσμημένα, με πληρώματα μεταμφιεσμένους σοκολατορίχτες, πετούν στα ενθουσιώδη συγκεντρωμένα πλήθη χιλιάδες σοκολάτες, συνεχίζοντας ένα έθιμο 100 περίπου ετών, το έθιμο του περίφημου σοκολατοπόλεμου Πατρών. Η προσπάθεια του κόσμου να πιάσει μια σοκολάτα είναι φανταστική, γιατί το θεωρούν καλόν οιωνό, είναι το γούρι της χρονιάς τους. Η οργάνωση της επιχείρησης “σοκολατοπόλεμος Πατρών”, γίνεται από τον Σύλλογο Σοκολατοριχτών Πάτρας, ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς, επιτελώντας κοινωνικό και πολιτιστικό έργο και αποτελεί σίγουρα τον μοναδικό, από ό,τι γνωρίζουμε, παρόμοιο Σύλλογο σε όλον τον κόσμο».

Και ο Σοκολατοπόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς τα μέλη του φροντίζουν να βομβαρδίζουν ανελλιπώς την Πάτρα με τα σοκολατένια βόλια τους, υπερασπιζόμενοι το πατροπαράδοτο αυτό έθιμο. Μέχρι τότε, ο Δήμος Πατρέων είχε την αποκλειστική ευθύνη για την εξασφάλιση και ρίψη των σοκολατένιων «πολεμοφοδίων». Σε αυτή την προσπάθεια όλα έγιναν με την αμέριστη συμπαράσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών και του διοικητικού συμβουλίου. Η ομαδική προσπάθεια θα συνεχιστεί, με κάποιους ακόμη που έχουν τη διάθεση, το μεράκι και την αγάπη για το έθιμο για το λειτούργημα που ασκούν να συνεισφέρουν στη διατήρηση και προβολή του.

Βέβαια, τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας, δεν μπορέσαμε να πιάσουμε τις κλασικές σοκολάτες στο τέλος της παρέλασης, ούτε είδαμε φέτος τους σοκολατορίχτες σε κάποια από τις εκδηλώσεις του Δήμου για το Πατρινό Καρναβάλι. Κάτι που ελπίζουμε να αλλάξει τις επόμενες χρονιές.

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ