Το νέο σχέδιο για το μέλλον της Πάτρας – Νέα έργα δεκάδων εκατομμυρίων με συνεργασία Δήμου-Περιφέρειας

Η «Π» παρουσιάζει τα μεγάλα έργα «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης», που σχεδιάζονται για την Πάτρα και χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» 2021-27, το ΕΣΠΑ και διακρατικά σχέδια δράσης. Αναλυτικά το σχέδιο συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου, που θα προσφέρει ένα πιο φωτεινό μέλλον στους δημότες.

Πάτρα,σχέδιο,δεκάδων

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Ενας όρος που αφορά τη ζωή όλων στην Πάτρα, αλλά χωρίς επεξήγηση είναι αρκετά δυσνόητος. Με λίγα λόγια, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης περιλαμβάνει τα μεγάλα έργα που σχεδιάζονται για την πόλη και χρηματοδοτούνται ή αναζητούν χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» 2021-27, άλλα προγράμματα ΕΣΠΑ και διακρατικά/διασυνοριακά προγράμματα.

Αυτές τις μέρες βρίσκεται υπό διαβούλευση η επικαιροποίηση του σχεδίου της Πάτρας. Εδώ και μήνες, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Πατρέων συνεργάζονται για την εκπόνηση ενός σχεδίου που θα προσφέρει ένα πιο φωτεινό μέλλον στους Πατρινούς.

Στη χθεσινή εκδήλωση στα Παλαιά Σφαγεία που συντόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της DATA CONSULTANTS Δημήτρης Ασπρος πήρε τον λόγο ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και στάθηκε στην καλή συνεργασία με τον Δήμο, αλλά και στην αναγκαιότατα ανάδειξης της ομορφιάς της Πάτρας, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

«Στόχος μας είναι να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Η Πάτρα, δεν θέλουμε να ξαναγίνει μόνο “πύλη της Ελλάδας στη δύση”, αλλά και “πύλη των ανθρώπων”. Που θέλουν και προκόβουν. Την περίοδο 2021-2027 αναμένουμε να υλοποιηθούν στρατηγικές ΒΑΑ προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ, αν και πιστεύω πως θα καταφέρουμε και πάλι να αυξήσουμε το ποσό. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερους πόρους από την κεντρική εξουσία» τόνισε ο Ν. Φαρμάκης μεταξύ άλλων.

Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης αναφέρθηκε στην ταχύτητα των έργων. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να γίνει η Πάτρα η πόλη που ονειρευόμαστε παρά τις δυσκολίες. Αν υπήρχε ταχύτητα και πιο απλές διαδικασίες θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πιο γρήγορα και περισσότερα πράγματα χωρίς να σπαταλούμε δυνάμεις. Να πούμε ότι υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αυτό είναι θετικό» επισήμανε ο δήμαρχος και έθεσε ως τεράστιο στόχο από το νέο ΕΣΠΑ την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, η οποία «πρέπει να γίνει χωρίς φράχτες και εμπόδια».

Οι άξονες της νέας στρατηγικής είναι η προστασία και ανάδειξη του αστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η προώθηση των βιώσιμων μεταφορών στον αστικό χώρο, η προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας, η ενίσχυση της απασχόλησης και αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας και η προώθηση καινοτομίας για το αστικό περιβάλλον, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Επτά ζώνες και έργα α’ προτεραιότητας

Για τις ανάγκες του σχεδίου η Πάτρα χωρίζεται σε επτά ζώνες. Το ιστορικό Κέντρο Πάτρας (Από οδό Παπαφλέσσα μέχρι οδό Καρόλου και από Κάστρο μέχρι το παλαιό λιμάνι), τον Βόρειο Τομέα (Ανθούπολη–Ζαβλάνι–ποταμός Μείλιχος– οδός Αρχιεπισκόπου Μακαρίου), τον Νότιο Τομέα (Ζαρουχλέικα– Ανθείας–νέο λιμάνι), το Παραλιακό Μέτωπο (Ροΐτικα έως Ρίο), την Αγυιά (από ποταμό Μείλιχο μέχρι και κάμπινγκ ΕΟΤ), τον Ριγανόκαμπο και όλο το μήκος του Διακονιάρη και την αστική και περιαστική περιοχή Πατρών.

Το υπό διαβούλευση σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά έργων με αναπλάσεις που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης. Βασικός και κύριος στόχος είναι η ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας και έπειτα σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται οι αναπλάσεις των περιοχών Ζαβλανίου–Ανθούπολης, προσφυγικών Ρίου και Γηροκομείου. Επιπλέον, σχεδιάζεται η δημιουργία ζώνης ανάπλασης, πεζοδρόμου, ποδηλατοδρόμου στην παλιά κοίτη του Διακονιάρη, αλλά και η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου (Ανω και Κάτω πόλη).

Επιπλέον, το σχέδιο στοχεύει στην αποκατάσταση της επαφής της πόλης με το πράσινο – οριζόντιες δράσεις αναβάθμισης και επέκτασης πρασίνου στο πλατανόδασος στον Καστελόκαμπο, τη δημιουργία νέου πνεύμονα πρασίνου και αθλητισμού στην περιοχή της μίνι Περιμετρικής-Αρόης, τη δημιουργία κάθετου άξονα κοινόχρηστων χώρων από Μαρίνα Αγυιάς–Στάδιο Παναχαϊκής–πλατεία Καλλιπάτειρας–Πλατεία της Θερμοπυλών, που συνδέει το παραλιακό μέτωπο με τις νέες ζώνες ανάπλασης Ζαβλάνι-Ανθούπολη και την εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης στο Δασύλλιο.

Στις πρώτες προτεραιότητες βρίσκονται η εκπόνηση μελετών και έργων για την αναβάθμιση του Δημοτικού Ωδείου και των Λουτρών, η συνέχιση των έργων σε σχολεία και δημοτικό φωτισμό, η ανάπλαση της Μαρίνας και η δημιουργία του Ψηφιακού Κέντρου Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών.

Σε πλαίσιο δράσεων για την αστική κινητικότητα σχεδιάζεται η ανακαίνιση και αντικατάσταση στάσεων λεωφορείων, η τοποθέτηση σημάνσεων σε οδούς και πλατείες, η προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και εγκατάστασης φορτιστών, αλλά και φυσικά η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Έργα β’ προτεραιότητας

Εντός του σχεδιασμού βρίσκονται και έργα δεύτερης προτεραιότητας, όπως η μετατροπή του σημερινού Δημαρχείου σε Δημοτική Πινακοθήκη (ισόγειο) και πολυχώρο πολιτισμού (1ος όροφος), η αναβάθμιση χώρων πολιτισμού της πόλης (Ιχθυόσκαλα, Δημοτική Μουσική, Κτίρια ΔΕΥΑΠ, Πολυχώρος «Αίγλη», Θεατράκι οδ. Γερμανού), η ανάπλαση της περιοχής Μειλίχου και η δημιουργία Βόρειου Πάρκου και Βοτανικού Κήπου.

Ο Δήμος Πατρέων εντός του σχεδίου περιλαμβάνει και άλλα αναγκαία έργα που αναζητούν άλλες πηγές χρηματοδοτήσεων, όπως η υπογειοποίηση τρένου και δημιουργία γραμμικού πάρκου, «ανατολικού πάρκου» στον Ριγανόκαμπο και η ανακαίνιση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου μεταξύ άλλων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου 2023. Στη διαδικασία μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες και οι φορείς με ηλεκτρονικό μήνυμα στο sbaa.patreon@gmail.com στην ιστοσελίδα του ΒΑΑ Πάτρας.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ