Αρίστευσε αλλά το κράτος την «τιμωρεί» – Επιτυχούσα εκπαιδευτικός του ΑΣΕΠ μιλά στην «Π»

Η Ευανθία Ψωμαδάκη είναι η εκπαιδευτικός, που ήρθε πρώτη σε σειρά κατάταξης στον επίμαχο διαγωνισμό που σημαίνει ότι αρίστευσε.

Αρίστευσε αλλά το κράτος την «τιμωρεί» - Επιτυχούσα εκπαιδευτικός του ΑΣΕΠ μιλά στην «Π»

Δεκατέσσερα χρόνια τώρα, οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008, υφίστανται τον κρατικό εμπαιγμό. Κουράστηκαν, μελέτησαν, αρίστευσαν, αλλά οι κατά καιρούς υπουργικές αποφάσεις τους κρατούν μακριά από τις αίθουσες διδασκαλίας, προτάσσοντας άλλους με πολύ χαμηλότερες επιδόσεις.

Η Ευανθία Ψωμαδάκη είναι η εκπαιδευτικός, που ήρθε πρώτη σε σειρά κατάταξης στον επίμαχο διαγωνισμό που σημαίνει ότι αρίστευσε.

Ποια ήταν η κρατική επιβράβευση σε αυτό που κέρδισε με την προσωπική της μελέτη και τον προσωπικό της αγώνα;

«Παραμένω αδιόριστη παρότι το 2019 διορίστηκε με την τότε νομοθετική ρύθμιση ο έχων σειρά κατάταξης 12. Εχω υπηρετήσει σε δημόσιο σχολείο μόλις 16 μήνες μόνο, παρ’ ότι κάθε χρόνο καλούνταν ως αναπληρωτές συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που δεν είχαν επιτυχία ή ακόμα και συμμετοχή σε γραπτό ΑΣΕΠ, όταν η επιτυχία σε γραπτό ΑΣΕΠ αποτελούσε προϋπόθεση, όχι μόνο για διορισμό, αλλά και για να εργαστεί κάποιος ως αναπληρωτής», μας επισημαίνει η κ. Ψωμαδάκη και προσθέτει:

«Εχουμε αδικηθεί από το υπουργείο Παιδείας και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και έχουμε στερηθεί τον διορισμό μας όχι από δική μας υπαιτιότητα. Το ΥΠΑΙΘ ισχυρίζεται ότι το θέμα μας είναι λήξαν, δεδομένου ότι αφενός δεν προσφύγαμε στο περιθώριο του ευλόγου χρόνου αφετέρου οι δικαιωθέντες του 2019 είχαν δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους από το 2015 (!) και επιπλέον το σύστημα διορισμού άλλαξε το 2020 (αν και λένε ότι θα επαναφέρουν τον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ στους εκπαιδευτικούς το 2023)».

Η κ. Ψωμαδάκη ανήκει στην πολύπαθη ομάδα εκπαιδευτικών, επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008, προσφυγόντων δικαστικά για συμπερίληψη (όρος με τον οποίο εννοείται η απορρόφηση των επιτυχόντων του διαγωνισμού εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008 με υψηλότερη βαθμολογία κατάταξης σε σχέση με τους συναδέλφους που ήδη διορίστηκαν με χαμηλότερο βαθμό).

Η «Π» είχε αναδείξει το θέμα και τον περασμένο Απρίλιο φιλοξενώντας τις δηλώσεις της επιτυχούσας στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, φιλολόγου Φωτεινής Νικολοπούλου. «Συμμετείχα στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και πέτυχα με καλή βαθμολογία. Σήμερα όμως, βρίσκομαι εκτός σχολικής τάξης σε αντίθεση με άλλους, που είτε είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες ή δεν συμμετείχαν καν στον διαγωνισμό. Χωράμε στα σχολεία. Δεν επιβαρύνουμε το κράτος. Μας έχει ανάγκη το σύστημα, όταν γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν στα σχολεία μας 60.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί», μας είχε δηλώσει η κ. Νικολοπούλου.

Το θέμα είναι γνωστό σε όλες τις κυβερνήσεις και έχει έρθει στη βουλή με σειρά επερωτήσεων από τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Ωστόσο, κανένας υπουργός Παιδείας δεν έκανε το βήμα της δικαίωσης των εκατοντάδων αυτών εκπαιδευτικών.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ

2002-2015: Παράταση μεταβατικού σταδίου διορισμού εκπαιδευτικών με προϋπηρεσία, με αποτέλεσμα όχι μόνο να γίνεται πρόσληψη εκπαιδευτικών εκτός ΑΣΕΠ, αλλά και περιορισμός των προσλήψεων των επιτυχόντων των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

2015: Η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε ότι το 40% των διορισμών που είχαν γίνει εκτός ΑΣΕΠ δεν πληρούσαν τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας. Οι θέσεις αυτές θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί από τους Ασεπίτες.

2015-2019: Παρά την απόφαση του ΣτΕ, η πολιτεία εξακολουθεί να εφαρμόζει τις ίδιες αντισυνταγματικές διατάξεις στις προσλήψεις εκπαιδευτικών.

2019: Ο νόμος Γαβρόγλου (προσοντολόγιο) προσφέρει υψηλή μοριοδότηση στους εκπαιδευτικούς με προϋπηρεσία, διαγράφοντας τα μόρια των επιτυχόντων σε γραπτούς διαγωνισμούς. Οι επιτυχόντες του διαγωνισμού ΑΣΕΠ δεν κλήθηκαν ποτέ ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι και επομένως δεν ήταν δυνατόν να έχουν προϋπηρεσία.

2019: Με το άρθρο 73 του νόμου Γαβρόγλου, 455 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008, διορίζονται στη δημόσια εκπαίδευση, με την επίκληση ονομαστικών δικαστικών αποφάσεων, χωρίς να τηρείται η σειρά επιτυχίας στον διαγωνισμό, με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί με υψηλότερη βαθμολογία να παραμένουν μέχρι και σήμερα αδιόριστοι.

2022: Το ΣτΕ, εξισώνει τους 455 διορισθέντες επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008 με τους υπόλοιπους επιτυχόντες του διαγωνισμού. Η αδικία όμως, δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ