Για ρεκόρ «Γκίνες» ο Δήμος της Πάτρας: Πολεοδομικές εκκρεμότητες ακόμα κι από τον 19ο αιώνα!

Η αντιδήμαρχος Τασία Τογιοπούλου ανοίγει τα χαρτιά της, με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Π» για την ταλαιπωρία ιδιοκτήτη απαλλοτριωμένου οικοπέδου… 16 χρόνια μετά. Η πρωτοφανής περίπτωση της Ανω Πόλης, σε εφαρμογή Σχεδίου του 1863..!

 

Για ρεκόρ «Γκίνες» ο Δήμος της Πάτρας: Πολεοδομικές εκκρεμότητες ακόμα κι από τον 19ο αιώνα!

Υποθέσεις διευθέτησης και αποζημίωσης ρυμοτομούμενων εκτάσεων, που χρονολογούνται πίσω μέχρι τον 19ο αιώνα, έχει ακόμα και σήμερα σε εκκρεμότητα ο Δήμος Πατρέων, όπως αποκαλύπτει στην «Πελοπόννησο» η αντιδήμαρχος Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού Τασία Τογιοπούλου.

Η υπόθεση, που είναι για ρεκόρ Γκίνες, αφορά σε δέσμευση περιουσίας που έγινε στην Ανω Πόλη, σε εφαρμογή του πρώτου Πολεοδομικού Σχεδίου Βούλγαρη, το 1863. Μάλιστα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, υπήρχε στην ημερήσια διάταξη υπόθεση αποζημίωσης ρυμοτομούμενου εδαφικού τμήματος δίπλα στο Παλαιό Νοσοκομείο στην Ανω Πόλη, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και ήρθε για διευθέτηση μετά από 160 χρόνια, με αφορμή τα έργα ανάπλασης.

«Ελλάς το μεγαλείο σου»… στην Πάτρα: 16 έτη για αποζημίωση ιδιοκτήτη οικοπέδου – Ο Δήμος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

Φυσικά, ο αρχικός ιδιοκτήτης έχει αποβιώσει εδώ και πολύ καιρό, αλλά, τη σκυτάλη της ταλαιπωρίας και της αιώνιας υπομονής, έχουν πάρει οι κληρονόμοι, που διαμένουν πια στο εξωτερικό.

Πάντως, η τακτοποίηση του ακινήτου δεν έγινε γιατί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διαλύθηκε, λόγω αποχώρησης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όπως είπε η κυρία Τογιοπούλου.

Αφορμή γι’ αυτή την αποκάλυψη, αποτέλεσε η υπόθεση του ιδιοκτήτη Νίκου Κορδαλή που δημοσιοποίησε χθες η «Πελοπόννησος». Ο εν λόγω ιδιοκτήτης βρίσκεται σε τριβές με τον Δήμο εδώ και χρόνια για δύο υποθέσεις ρυμοτομίας της περιουσίας του στο Μπεγουλάκι, που χρονολογούνται από το 1997 και το 2007 αντίστοιχα.

Η υπόθεση έχει δύο διαφορετικές διαστάσεις. Η μια έγκειται στο γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης έχει καταβάλει επιπλέον εισφορά σε χρήμα για 1.268 τ.μ. το 1997. Βάσει της αρχικής απόφασης για το σχέδιο πόλης, του ζητήθηκε αν θέλει να λάβει ως αποζημίωση χρήματα ή να του επιστραφεί γη από την τράπεζα γης που διαθέτει ο Δήμος.

Αρχικά, ο ιδιοκτήτης είχε ζητήσει γη, αλλά τελευταία άλλαξε γνώμη και ζητά χρήματα, είπε η κυρία Τογιοπούλου. Ωστοσο, επ’ αυτού του αιτήματος πρέπει να γνωμοδοτήσει η νομική υπηρεσία του Δήμου Πατρέων. Επιπλέον, ο εν λόγω ιδιοκτήτης ζητά να αποζημιωθεί με χρηματικό ποσό, υπολογιζόμενο στη σημερινή αντικειμενική αξία της γης. Ομως, η υπηρεσία έχει την άποψη ότι θα πρέπει να αποζημιωθεί με την αντικειμενική αξία της εποχής που έγινε η επιπλέον εισφορά σε γη, δηλαδή του 1997. Η διαφορά αυτή, όπως είπε η κυρία Τογιοπούλου, μπορεί να επιλυθεί εξωδικαστικά, διαφορετικά θα καταλήξει στα δικαστήρια.

Η δεύτερη πτυχή της υπόθεσης Κορδαλή αφορά την αποζημίωση που πρέπει να πάρει ο εν λόγω ιδιοκτήτης για την επιπλέον ρυμοτομία που έγινε στην περιουσία του σε εισφορά γης το 2007 και αφορά σε 601 τ.μ. Και σε αυτή την υπόθεση, ο Δήμος θα του ζητήσει να κάνουν εξωδικαστική τακτοποίηση της υποχρέωσης, αλλά, πρώτα, πρέπει να καθοριστεί τιμή μονάδας. Εάν το συνολικό ποσό αποζημίωσης ξεπερνά τις 50.000 ευρώ τότε ζητείται έκθεση από ανεξάρτητο εκτιμητή. Στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία και εφόσον ο φάκελος ωριμάσει με όλα τα πιστοποιητικά, εισάγεται στα αρμόδια όργανα και επιτροπές του Δήμου, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει προεκλογικά, είπε η κυρία Τογιοπούλου.

Η αντιδήμαρχος τόνισε ακόμα ότι «έχουμε να κάνουμε με διαχείριση δημόσιου χρήματος και προφανώς αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι εύκολες. Αν μάλιστα δεν υπάρξει εξωδικαστική συμφωνία μεταξύ Δήμου και ιδιώτη, τότε η υπόθεση οδηγείται στα δικαστήρια».

Υπάρχει πολύς κόσμος που ταλαιπωρείται με δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων από την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης και μόνο τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Πατρέων έχει αρχίσει να πληρώνει με εξωδικαστικές αποφάσεις, αναφέρει στην «Π» η Τασία Τογιοπούλου, η οποία πρόσθεσε ότι, με εξαίρεση τη σημερινή δημοτική αρχή και εκείνη του Ανδρέα Καράβολα, οι ενδιάμεσοι δήμαρχοι (Φλωράτος, Φούρας, Δημαράς) δεν έκαναν τίποτα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ανέφερε ενδεικτικά ότι από τα 1.000 στρέμματα δεσμευμένων περιουσιών για πλατείες στον Δήμο Πατρέων, ακόμα και σήμερα παραμένουν χωρίς να έχουν αποζημιωθεί 413 στρέμματα.

Η κυρία Τογιοπούλου τόνισε ότι το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό. Αυτό που άλλαξε με τη σημερινή δημοτική αρχή είναι η αντιμετώπισή του, καθώς δεσμεύει χρήματα στον προϋπολογισμό για την εξόφληση των δημοτών και το Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών με εξώδικες τακτοποιήσεις τα τελευταία χρόνια και έχει κλείσει πολλές υποθέσεις.

«Χρήματα πάντοτε υπήρχαν. Απλώς, οι προηγούμενοι δήμαρχοι δεν δέσμευαν πιστώσεις γιατί δεν είχαν το θέμα αυτό ως προτεραιότητα» είπε η κυρία Τογιοπούλου, η οποία ανέφερε ότι στην προτελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή έφερε προς τακτοποίηση 11 εξωδικαστικές τακτοποιήσεις για πληρωμή 450.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες ρυμοτομούμενων ακινήτων, αλλά δυστυχώς δεν ελήφθησαν αποφάσεις γιατί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποχώρησαν και οι ιδιοκτήτες ακόμα περιμένουν να πληρωθούν.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ