Ιταλοί επιστήμονες ανέπτυξαν μπαταρία που… τρώγεται

Ερευνητές στο Μιλάνο ανέπτυξαν το επαναφορτιζόμενο πρωτότυπο από συνηθισμένα τρόφιμα.

μπαταρια

Μία μπαταρία που… τρώγεται εφηύραν επιστήμονες στην Ιταλία!

Ερευνητές στο Μιλάνο ανέπτυξαν το επαναφορτιζόμενο πρωτότυπο από συνηθισμένα τρόφιμα, με την ελπίδα να φέρουν επανάσταση σε ηλεκτρονικές ιατρικές συσκευές που μπορούν να καταποθούν «Ο πυρήνας της συσκευής αποτελείται από μερικά ηλεκτρόδια.

Για να λειτουργήσει χρησιμοποιούμε δύο υλικά. Για την άνοδο (το “αρνητικό άκρο”) χρησιμοποιούμε ριβοφλαβίνη που είναι μια βιταμίνη που μπορούμε να βρούμε στα αμύγδαλα και για την κάθοδο (το “θετικό άκρο”) χρησιμοποιούμε κερσετίνη, που πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής και που μπορεί να βρεθεί στην κάπαρη.

Ο ηλεκτρολύτης (ο οποίος δημιουργεί το ηλεκτρικό φορτίο) κατασκευάζεται από διάλυμα με βάση το νερό και ο διαχωριστής (που αποτρέπει τα βραχυκυκλώματα) είναι κατασκευασμένος από nori, τα φύκια που βρίσκετε στα εστιατόρια με σούσι», εξήγησε στο Reuters ο συντονιστής του έργου, Mario Caironi, ερευνητής στο Ιταλικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο.

Ο Caironi έχει επικεντρωθεί στη μελέτη των ηλεκτρονικών ιδιοτήτων των τροφίμων και των παραπροϊόντων τους, προκειμένου να τα ενώσει με άλλα βρώσιμα υλικά και να δημιουργήσει νέα βρώσιμα ηλεκτρονικά προϊόντα.

Μάλιστα, το 2019, ο επιστήμονας κέρδισε μια επιχορήγηση 2 εκατομμυρίων ευρώ από το ERC για το ELFO Project, το οποίο εξερευνά το βρώσιμο ηλεκτρονικό πεδίο.

Τα βρώσιμα ηλεκτρονικά είναι ένα πρόσφατα αναπτυσσόμενο πεδίο που θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του γαστρεντερικού σωλήνα, καθώς και στην παρακολούθηση της ποιότητας των τροφίμων.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προκλήσεις στην ανάπτυξη μελλοντικών βρώσιμων ηλεκτρονικών συστημάτων είναι η αξιοποίηση βρώσιμων πηγών ενέργειας.

Υπάρχουν ήδη συσκευές που μπορούν να καταποθούν, όπως βιοαισθητήρες, κάμερες και συστήματα χορήγησης φαρμάκων, αλλά συνήθως δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το ανθρώπινο σώμα.

Επομένως, εάν προκύψουν επιπλοκές κατά τη διαδικασία της πέψης, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της συσκευής.

Το πλεονέκτημα αυτού του gadget που κατασκευάζεται από αμύγδαλα, κάπαρη, ενεργό άνθρακα, φύκια, φύλλα χρυσού και κερί μέλισσας, είναι ότι μπορεί να αφομοιωθεί πλήρως από τον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς κανέναν κίνδυνο για την υγεία.

Το πρωτότυπο της μπαταρίας λειτουργεί στα 0,65 βολτ, το οποίο είναι πολύ χαμηλό για να προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος.

Παρέχει ρεύμα 48 μικροαμπέρ για έως και 12 λεπτά και μπορεί να τροφοδοτήσει ένα μικρό LED ή άλλες μικροσκοπικές ηλεκτρονικές συσκευές.

Η ομάδα εργάζεται τώρα για να ενισχύσει τη χωρητικότητα καθώς και να συρρικνώσει τo gadget σε μια συσκευή μεγέθους χαπιού που θα ήταν ευκολότερη στην κατάποση.

Το proof-of-concept στοιχείο μπαταρίας περιγράφηκε πρόσφατα σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advanced Materials.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ