ΟΑΕΔ: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»

Επίδομα εργασίας και έλεγχος της απάτης στα μητρώα του ΟΑΕΔ

11 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Όλες οι αλλαγές που αφορούν την νέα λειτουργία του ΟΑΕΔ που θα ονομαστεί ΔΥΠΑ με το νέο σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε διαβούλευση περιλαμβάνει ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας.

Οι μακροχρόνια άνεργοι στις λίστες του ΟΑΕΔ άνω 5 ετών θα πάρουν 300 ευρώ εφόσον δεχθούν να κάνουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης, ο επιδοτούμενος άνεργος θα λάβει μπόνους το μισό επίδομα ανεργίας εφόσον επιλέξει να εργαστεί ενώ ο άνεργος θα διαγράφεται από τα μητρώα του ΟΑΕΔ εφόσον αρνηθεί τρεις φορές θέση που θα του προτείνει ο ΟΑΕΔ .

1. Τι αλλάζει βασικά με το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» για τον ΟΑΕΔ;

Οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι τρεις:
Πρώτον, να βοηθηθούν οι άνεργοι -και ιδίως οι μακροχρόνια άνεργοι- να βρουν δουλειά, με νέα ψηφιακά εργαλεία, και να επιβραβευθούν όσοι αναζητούν ενεργά ή βρίσκουν εργασία. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται «πριμ» 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 5 ετών, που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Προβλέπεται επίσης -για πρώτη φορά- η χορήγηση Επιδόματος Εργασίας, που αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας και θα καταβάλλεται σε όσους ανέργους βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του κανονικού επιδόματος ανεργίας, έως και τη λήξη της.

Δεύτερον, να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης που έχουν εντοπιστεί και συνδέονται με την ιδιότητα του εγγεγραμμένου ανέργου στα Μητρώα του ΟΑΕΔ και τις παροχές και τα ωφελήματα που τη συνοδεύουν. Εντοπίστηκαν συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων που παραμένουν ακόμα και 20 χρόνια εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ενώ δηλώνουν εισοδήματα 50.000, 60.000 ή ακόμα και 100.000 ευρώ ετησίως και διαμένουν σε ακριβές περιοχές. Αυτά τα φαινόμενα «ανέργων-ρετιρέ», που εκμεταλλευόμενοι τις «τρύπες» της νομοθεσίας απολαμβάνουν παροχές, όπως πρόσβαση στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ή μοριοδότηση για προσλήψεις στο Δημόσιο, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Γι’ αυτό θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι παροχές και τα εισοδήματα θα κατευθύνονται σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Και τρίτον, να διασφαλιστεί ότι θα «πιάνουν τόπο» τα χρήματα των φορολογούμενων για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, ώστε να βελτιωθεί το διαπιστωμένα μεγάλο πρόβλημα που έχει η χώρα στον τομέα των δεξιοτήτων και να λυθεί το φαινομενικά «παράδοξο», η ανεργία (αν και μειούμενη…) να κινείται σε υψηλά επίπεδα και ταυτόχρονα να υπάρχουν χιλιάδες θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να καλυφθούν.

Επειδή γίνεται μια συνολική προσπάθεια για ενίσχυση της απασχόλησης και επανεκκίνηση του ΟΑΕΔ, αυτός μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για να υπογραμμιστεί ακριβώς το τέλος μίας περιόδου και η έναρξη μίας νέας εποχής.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι κόβετε το επίδομα ανεργίας από τους μακροχρόνια ανέργους. Τι απαντάτε;

Κατηγορηματικά όχι. Για συγκεκριμένες κατηγορίες μακροχρόνια ανέργων καταβάλλεται παγίως ένα ειδικό επίδομα, για το οποίο δεν αλλάζει απολύτως τίποτε. Όσα διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ των fake news του κόμματος αυτού!

Αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια (με πυξίδα τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης), ώστε να έχουν κάλυψη από την Πολιτεία οι πραγματικά μακροχρόνια άνεργοι και όχι κάποιοι επιτήδειοι με μεγάλα εισοδήματα, που μέχρι τώρα εκμεταλλεύονταν το σύστημα.

Πρέπει να γίνει μια διάκριση μεταξύ κοινωνικής προστασίας και απάτης. Εκτός και αν θεωρεί κάποιος λογικό να προστατεύονται οι απατεώνες σε βάρος των ανέργων που έχουν πραγματικά ανάγκη!

3. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί επίσης ότι με την παρέμβαση που κάνετε στο μητρώο του ΟΑΕΔ ουσιαστικά προσπαθείτε να «μαγειρέψετε» τα στοιχεία της ανεργίας…

Το μόνο που είναι «μαγειρεμένο» είναι το μητρώο του ΟΑΕΔ με τη σημερινή του μορφή. Διότι όταν κάποιος έχει 50.000 ή 100.000 ή 200.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΟΑΕΔ, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αληθές και έγκυρο μητρώο. Παρουσιάστηκαν άλλωστε πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα. Η κυβέρνηση θέτει εισοδηματικά κριτήρια και λέει ότι αν κάποιος είναι άγαμος και έχει εισόδημα 14.000 ευρώ και πάνω ή είναι έγγαμος και έχει ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ και πάνω, προσαυξανόμενο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος, δεν θα μπορεί να απολαμβάνει συγκεκριμένες παροχές που συνδέονται με την ιδιότητα του ανέργου. Αυτή είναι η λογική με την οποία καταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης και κανείς δεν διαμαρτύρεται γι’ αυτό.

Ακόμα και έτσι όμως, ο άνεργος δεν στερείται βασικών κοινωνικών παροχών όπως είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για το ρεύμα, οι ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης. Η προσπάθεια ορισμένων να αντιταχθούν σε αυτό το μέτρο ισοδυναμεί με συγκάλυψη και επιβράβευση των καταχρήσεων που γίνονταν τόσα χρόνια.

4. Ποια ωφελήματα των ανέργων επηρεάζει η θέσπιση των εισοδηματικών κριτηρίων;

Τα ωφελήματα στα οποία τίθενται τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης είναι τα ακόλουθα:
• Μοριοδότηση στις Προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ
• Μοριοδότηση σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα
• Δυνατότητα Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού
• Δυνατότητα Συμμετοχής στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα
• Δυνατότητα Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς Βιβλίων
• Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
• Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία
• Αυτονόητα, οι παροχές που απευθύνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρόκειται για υπηρεσίες που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη).
Τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια τίθενται στις παροχές που έχουν σχέση με κάλυψη ασθένειας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση. Οι παροχές αυτής της κατηγορίας είναι:
• Παροχή Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε Ανέργους Ηλικίας μέχρι 29 ετών
• Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους Ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών
• Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Μακροχρονίους Ανέργους, 55 ετών και άνω
• Προαιρετική Ασφάλιση Μακροχρονίων Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος λόγω γήρατος
Επισημαίνεται ωστόσο ότι ανεξάρτητα από τα παραπάνω, όλοι οι Έλληνες καλύπτονται από την νομοθεσία που εξασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Διαβάστε την συνέχεια στις ειδήσεις του Dnews

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ