Οι τράπεζες σε νέο γύρο συρρίκνωσης καταστημάτων και ΑΤΜ

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και ο ανταγωνισμός από ψηφιακές πλατφόρμες αλλάζουν πάλι τα δεδομένα στον τραπεζικό κλάδο.

νέο, γύρο Η Τράπεζα που έκλεισε στο Κράθιο Ακράτας, στην Πατρών - Κορίνθου

Σε νέο γύρο συρρίκνωσης του φυσικού δικτύου καταστημάτων και ΑΤΜ προχωρούν εντός του 2022 οι τράπεζες, με όχημα αυτή την φορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και τον ανταγωνισμό που δέχονται από ψηφιακές πλατφόρμες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών FinTech.

Σύμφωνα με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ποσοστό 90% των κλασικών συναλλαγών που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια στα τραπεζικά γκισέ, γίνονται πλέον μέσω των εναλλακτικών δικτύων, ενώ η μια μετά την άλλη, οι τράπεζες καταργούν και τα έντυπα βιβλιάρια καταθέσεων, υιοθετώντας τα ηλεκτρονικά statements στις διευθύνσεις e-mail των πελατών τους, όπως κάνει τελευταία και η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα.

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ενωσης Τραπεζών, το 2010 το δίκτυο -των 19 τραπεζών που δραστηριοποιούνταν τότε στην ελληνική αγορά, χωρίς να περιλαμβάνονται οι συνεταιριστικές-, αριθμούσε 4.000 καταστήματα και απασχολούσαν 64.000 εργαζόμενους. Στο τέλος του 2020 ο αριθμός των καταστημάτων είχε μειωθεί στα 1.620 και ο αριθμός των εργαζομένων στις 32.000.
Πληροφορίες από τον τραπεζικό κλάδο, αναφέρουν ότι για φέτος η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να κλείσει 52 καταστήματα, η Eurobank 25, η Εθνική Τράπεζα 20 με 25 και η Alpha Bank 15 καταστήματα. Οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι 250 καταστήματα αρκούν για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες εξυπηρέτησης της πελατείας.

 

ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ
Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων ΑΤΕ – Πειραιώς στην Αχαΐα Γιώργος Παπασπυρόπουλος δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι οι πληροφορίες περί νέας συρρίκνωσης τραπεζικών καταστημάτων, μέχρι στιγμής διακινούνται μόνο ως φήμες και ότι τα σωματεία δεν έχουν κάποια επίσημη ενημέρωση.

νέο, γύρο

Γιώργος Παπασπυρόπουλος

«Το μόνο που έχουμε χειροπιαστό προς ώρας, είναι η συρρίκνωση εσωτερικών υπηρεσιών», είπε ο κ. Παπασπυρόπουλος. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς, ετοιμάζεται να μεταβιβάσει εσωτερικά τμήματα λειτουργίας, που δεν έχουν άμεσο εμπορικό ενδιαφέρον, σε ιδιωτική εταιρεία, όπως έγινε με την μεταφορά των τμημάτων διαχείρισης δανείων στην Intrum.
Κάτι παρόμοιο αναμένεται να γίνει με τα λογιστήρια και άλλα διοικητικά τμήματα της τράπεζας, με την διαφορά ότι η μεταφορά του προσωπικού σε αυτή την περίπτωση, δεν θα είναι εθελοντική είπε ο κ. Παπασπυρόπουλος. «Περιμένουμε κι εμείς τις εξελίξεις, για να δούμε τι ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει» είπε ο συνδικαλιστής της Πειραιώς.

 

 

 

Ανησυχία στους εμπόρους της Δυτικής Αχαΐας και της Ανατολικής Αιγιάλειας

Να σημειωθεί ότι το 2021 οι τράπεζες έκλεισαν 155 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και για φέτος προγραμματίζουν άλλα 120 με 125 «λουκέτα». Και φυσικά τα νέα σχέδια συρρίκνωσης, συναντούν κοινωνικές αντιδράσεις, ειδικά στις τοπικές κοινωνίες της περιφέρεας, όπου μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν είναι εξοικειωμένα με ψηφιακές δεξιότητες.

 

νέο, γύρο

Βασιλης Καρβουνιάρης

Οπως δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δύμης Βασίλης Καρβουνιάρης, μέσα σε ένα χρόνο αποχώρησε από την Κάτω Αχαΐα η Alpha Bank αφήνοντας μόνο ένα ATM που χρησιμεύει μόνο για ανάληψη χρημάτων και τώρα, οι φήμες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να αποχωρήσει και η Eurobank.

«Εμείς θεωρούμε απαταίτητη την φυσική παρουσία των τραπεζών στην Κάτω Αχαΐα» είπε ο κ. Καρβουνιάρης. Ο δήμος έχει μια μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια, με απομακρυσμένα χωριά, με αγροκτηνοτροφικές μονάδες, εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις, που δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται μόνο με ψηφιακές υπηρεσίες και να καλούνται να πηγαίνουν στην Πάτρα.
Ο κ. Καρβουνιάρης τόνισε ότι οι έμποροι, μαζί με τον αγροτικό και τουριστικό κλάδο έχουν αντιδράσει, με επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς, χωρίς όμως να έχουν λάβει μέχρι σήμερα απάντηση.

 

νέο, γύρο

Γιώργος Σακελλαρόπουλος

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Ανατολική Αιγιάλεια. Ο πρόεδρος του τοπικού εμπορικού συλλόγου Γιώργος Σακελλαρόπουλος, δήλωσε στην «Π» ότι ακόμα και τα ΑΤΜ των τραπεζών, πολλές φορές δεν λειτουργούν γιατί δεν έχουν ρευστό. Οι εμπορικές δραστηριότητες όμως, δυσκολεύονται από την απουσία φυσικών καταστημάτων. Οι έμποροι της περιοχής αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Αίγιο.
«Δεν μπορούν να γίνουν όλες οι εργασίες από ένα κινητό τηλέφωνο ή από ένα ΑΤΜ» τόνισε ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος. Ακόμα, πολλοί αγρότες της περιοχής δεν είναι εξοικιωμένοι με τέτοιες διαδικασίες, ενώ άλλοι δεν έχουν καν σύνδεση στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα, κατά τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αν. Αιγιάλειας, θα γίνει πιο έντονο από την άνοιξη και μετά, όταν θα επανεκκινήσουν οι τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ