«Παναχαϊκό, το βουνό της Πάτρας, το δικό μας βουνό»

Άρθρο του Γιώργου Τσόγκα, μέλους της δημοτικής παράταξης σπιράλ

«Παναχαϊκό, το βουνό της Πάτρας, το δικό μας βουνό»

Κάποιοι παλαιοί χιονοδρόμοι της Πάτρας διηγούνται ιστορίες από όταν κάποτε ανέβαιναν στο Παναχαϊκό και, με τον εξοπλισμό που υπήρχε τότε, έκαναν προπόνηση κατεβαίνοντας τις χιονισμένες πλαγιές του βουνού.

Παναχαϊκό Όρος λοιπόν, η αλλιώς Βοδιάς, το «βουνό της Πάτρας», ένα βουνό δίπλα στην πόλη, ένα βουνό επιβλητικό αλλά ταυτόχρονα φιλικό. Η θέα μοναδική, η Πάτρα ακριβώς από κάτω και το μάτι φεύγει, ταξιδεύει βόρεια περνώντας τη Γέφυρα Ρίου –Αντιρρίου, δυτικά προς το Μεσολόγγι και νότια προς τον Ερύμανθο. Δύο κορυφές -ο Πύργος του Παλαβού, η ψηλότερη στα 1928 μέτρα και ο Βοδιάς στα 1836 μέτρα- και ανάμεσά τους το οροπέδιο Πρασούδι.

Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του βουνού σίγουρα προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ενώ παράλληλα αποτελεί κίνητρο για περιβαλλοντολογικές και οικολογικές δράσεις καθώς και εξερευνήσεις. Την προσοχή κερδίζουν και οι εναλλαγές της χλωρίδας, ανάλογα με το υψόμετρο, από θαμνόδεντρα, σε δάση με πεύκα και έλατα και τέλος το φαλακρό του βουνού σε πιο μεγάλο ύψος.

Ένα βουνό φιλικό για πλήθος δραστηριοτήτων, αν διαμορφωθούν βέβαια και οι κατάλληλες υποδομές. Αρχικά διαθέτει ήδη σηματοδοτημένα πεζοπορικά και ορειβατικά μονοπάτια, όπως αυτό που ξεκινά από το Πουρναρόκαστρο και φτάνει μέχρι τον Πύργο Παλαβού, το άλλο από το Άνω Καστρίτσι μέχρι τους Πασχαλιανούς, αλλά και άλλα που πρόσφατα σημάνθηκαν.

Επιπλέον ιδιαίτερες και πρωτοπόρες είναι οι δραστηριότητε αλεξίπτωτου πλαγιάς (παραπέντε) στον Ομπλό.

Επιπροσθέτως, με ήπιες παρεμβάσεις και με σεβασμό προς το περιβάλλον, μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές για ορειβατικό σκι και δίκτυο ποδηλατοδρόμων βουνού, ενώ παράλληλα, το αρκετά μεγάλο υψόμετρο, δίνει τη δυνατότητα για βραδιές αστροπαρατήρησης με τηλεσκόπια .

«Παναχαϊκό, το βουνό της Πάτρας, το δικό μας βουνό»

Ας μην παραλείψουμε, τέλος, τα μοναστήρια στις πλαγιές καθώς και αρκετά μικρά εκκλησάκια που στέκουν καλά κρυμμένα και αξίζει τον κόπο να τα ανακαλύψει κάποιος.

Το 2011 η δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης Παναχαϊκού Όρους ήταν σημαντική και η πρόσφατη σηματοδότηση των μονοπατιών, ήταν ουσιαστική. Υπάρχει όμως πολύς δρόμος ακόμα, μέχρι το Παναχαϊκό να αποκτήσει τη θέση που του αρμόζει στο χάρτη της Ελλάδας.

Παναχαϊκό, ένα βουνό δίπλα μας, το βουνό της Πάτρας, το δικό μας βουνό! Ας το αγκαλιάσουμε, ας το φροντίσουμε, ας το αναδείξουμε και ας ασχοληθούμε μαζί του με σεβασμό, όπως του αξίζει.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ