Πόλεμος στην Ουκρανία – Συγκλονιστικές μαρτυρίες Αχαιών: «Πάρτε μας από εδώ» – «Άδειασαν τα σούπερ μάρκετ»

Ο Μιχάλης Ροδόπουλος και η Άλλα Κόσκορη μεταφέρουν στο pelop.gr τις επικοινωνίες που είχαν με φίλους και συγγενείς από την Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία - Συγκλονιστικές μαρτυρίες Αχαιών: «Πάρτε μας από εδώ» - «Άδειασαν τα σούπερ μάρκετ» Οικογένειες μαζεύουν το βιος τους σε βαλίτσες και φεύγουν όσο πιο μακριά μπορούν, αναζητώντας πιο ασφαλή εδάφη

Οι σειρήνες του πολέμου ήχησαν από τα ξημερώματα της Πέμπτης σε όλες τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις και το «φρικιαστικό σφύριγμά» τους έφτασε μέχρι την Πάτρα. Αυτό μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «Ο Φάρος», Μιχάλης Ροδόπουλος, με τον οποίο επικοινώνησε η «Π» για να μας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στον Ελληνισμό της εμπόλεμης ζώνης.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο κ. Ροδόπουλος, φανερά καταπονημένος από τις αλλεπάλληλες ειδήσεις και επικοινωνίες που είχε με Ελληνες της Ουκρανίας, μετέφερε στην «Π» την αγωνία του για τις τελευταίες εξελίξεις. «Από τις 2.30 τα ξημερώματα ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί σε μεγάλες πόλεις, όπως το Κίεβο, τη Μαριούπολη, την Οδησσό και αλλού. Είχα επικοινωνία από τις πρώτες ώρες της επίθεσης και μου μετέφεραν την κατάσταση» επισημαίνει ο κ. Ροδόπουλος.

ΚΟΠΗΚΕ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράλληλα, συνεχίζει ενημερώνοντας πως χθες το απόγευμα είχε διακοπή η δυνατότητα επικοινωνίας με αρκετά μέρη: «Δυστυχώς από το μεσημέρι της Πέμπτης κόπηκε η επικοινωνία. Με το Κίεβο μίλησα πρόσφατα, αλλά όχι με όλες τις τηλεφωνικές γραμμές. Γενικά η εικόνα που μου έχει δοθεί είναι ότι η Ρωσία ελέγχει το 60% της Ουκρανίας και είναι θέμα χρόνου η παραίτηση του προέδρου της χώρας. Με ενημέρωναν συνεχώς για όσα γινόντουσαν, για βομβαρδισμούς σε σχολεία και νοσοκομεία. Τραγική η κατάσταση».

ΑΛΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ, ΑΛΛΟΙ ΟΧΙ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «Ο Φάρος» ρωτήθηκε από την «Π» αν του μετέφεραν τις τελευταίες ημέρες πως προετοιμάζονταν για επίθεση. Επισημαίνει: «Οι Έλληνες έχουν τεράστια ιστορία αιώνων στην περιοχή. Στην Ουκρανία υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα. Απόγονοι των Ελλήνων έχουν μειονότητα στην περιοχή και κρατούν τις ρίζες. Γιορτάζουν την ελληνική γλώσσα. Εγώ μιλάω σε καθημερινή βάση με τις επαφές μου. Κάποιοι περίμεναν την επίθεση και κάποιοι όχι. Μέχρι το πρωί της Τετάρτης όλα λειτουργούσαν φυσιολογικά στο Κίεβο».

«ΠΑΡΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Η στενοχώρια που νιώθει ο κ. Ροδόπουλος ήταν εμφανής κατά την επικοινωνία μας. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του: «Μακάρι να μπορούσαν να πάω στην Ουκρανία και να είμαι δίπλα στα παιδιά. Δίπλα σε ανθρώπους που τους έχω ζήσει! Δύο παραδείγματα είναι η περίπτωση της Ιννας και του Νίκου, δύο παιδιών που τα είχαν γνωρίσει πριν χρόνια και πλέον έχουν κάνει τις οικογένειές τους. Η Ιννα μου είπε “μπαμπά εδώ θα γίνει πόλεμος, εγώ έχω ένα κορίτσι, πάρε με στην Ελλάδα, δεν θέλω να το ζήσω αυτό”, ενώ ο Νίκος μου ζήτησε να πάρω την οικογένειά του στην Ελλάδα με κάποιο τρόπο».

Η ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ροδόπουλος εξέφρασε και τη λύπη του για τη στάση των Ελλήνων τη σημερινή μέρα που σε μία «αδελφή χώρα» ξέσπασε πόλεμος. «Ντρέπομαι σαν Ελληνας για τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης. Στην Ουκρανία έχω δει πραγματικούς Ελληνάρες. Αυτοί είναι αληθινοί πατριώτες. Λυπάμαι που ο κόσμος γιόρταζε για την Τσικνοπέμπτη ενώ δολοφονούνταν οι αδελφοί της Ουκρανίας. Το παρήγορο είναι ότι με πήρε τηλέφωνο αρκετός κόσμος από την Πάτρα για να πάμε να βοηθήσουμε» τόνισε ο κ. Ροδόπουλος εκφράζοντας το παράπονό του.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Από την τελευταία φράση για την προσφορά χείρας βοηθείας, πιαστήκαμε και ρωτήσαμε αν προετοιμάζονται δράσεις αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό. «Ακόμα δεν είναι ώρα για να οργανώσουμε κάποια βοήθεια. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Κοιτάζουμε αρχικά αν μπορούμε να φέρουμε τον κόσμο στην Ελλάδα, πως και που θα τους φιλοξενήσουμε. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον, αλλά θα χρειαστεί να εξασφαλιστούν και χρήματα. Το θετικό είναι πως υπάρχει προσφορά στέγης για να φέρουμε οικογένειες» τονίζει ο κ. Ροδόπουλος και καταλήγει: «Είναι σημαντικό να μπορέσει η κυβένρηση να ανοίξει τα σύνορα για να μπορούν να έρθουν αυτοί οι άνθρωποι και τότε θα δούμε που θα πάμε τα παιδιά και της μητέρες. Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα οργανώσουμε μια ομάδα και θα προσπαθήσουμε να στείλουμε βοήθεια στην Ουκρανία».

«Αδειασαν τα σούπερ μάρκετ, δεν ξέρουν για πόσο θα έχουν νερό»

Από την Αιγιάλεια, το ζεύγος Παναγιώτη και Άλλα Κόσκορη έχει άρρηκτες σχέσεις με την Ουκρανία λόγω της καταγωγής της Άλλα. Τους ζητήσαμε να μας μεταφέρουν συζητήσεις που είχαν τις τελευταίες ώρες με φίλους και συγγενείς από την εμπόλεμη ζώνη.

Ο Παναγιώτης Κόσκορης, αρχικά, είπε πως «έχει παρατηρηθεί ένα πρώτο κύμα αποχωρήσεων κατοίκων από τις οικίες τους στις ανατολικές περιοχές για τις πιο κεντρικές και δυτικές. Επιπλέον, υπάρχει και φήμη πως σήμερα θα γίνει αερομεταφορά προς την Ελλάδα μέσω Μολδαβίας, αλλά χωρίς να είναι κάτι δεδομένο αφού η πληροφόρηση υπάρχει με το σταγονόμετρο».

Η κ. Άλλα Κόσκορη μιλώντας στην «Π» εκφράζει την έντονη ανησυχία της έχοντας μιλήσει με αρκετό κόσμο. Η οικογένειά της ζει σε μια μικρή πόλη στην κεντρική Ουκρανία, αλλά λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους σημειώνονται εκρήξεις σε στρατιωτικές βάσεις.

«Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Όλοι περόμεναν πως θα γίνει εισβολή, αλλά ήταν όλα τόσο καλά σχεδιασμένα που δεν μπορούσε να υπάρξει απόκρουση. Οσοι μπορούν φεύγουν από τα σπίτια τους. Τα σούπερ μάρκετ είναι άδεια και δεν γνωρίζουν για πόσο θα έχουν πόσιμο νερό. Υπάρχει φόβος για επιθέσεις σε κεντρικά σημεία. Στο σπίτι μένουν μόνο όσοι δεν έχουν που να πάνε ή δεν μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο χειμώνα λόγω προβλημάτων υγείας. Οι απλοί άνθρωποι μόνο να προσευχηθούν μπορούν. Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη. Είναι φοβερό να λύνονται με αυτόν τον τρόπο οι όποιες διαφορές τον 21ο αιώνα» τονίζει η κ. Κόσκορη.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ