Τι περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Η αθηνοκεντρική δομή της χώρας σε συνδυασμό με τον ασθενή σφυγμό των περιφερειών συμβάλλουν στη διαιώνιση των γνωστών ελληνικών παραδόσεων: Η εμφάνιση του εκάστοτε πρωθυπουργού σε μια περιφερειακή περιοχή, αποτελεί γεγονός της χρονιάς για την ηγεσία της και για την τοπική κοινωνία. Συνδυάζεται άλλωστε με σημαντικές εξαγγελίες, που προετοιμάζονται μεθοδικά και πυρετωδώς, και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της επίσκεψης.
H επιτυχία αυτή δεν αφορά μόνο τις προοπτικές της περιοχής, αλλά και τις προοπτικές του κυβερνώντος κόμματος και του ηγέτη στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται μια περιοχή που εθίστηκε αναγκαστικά σε μια αθηνόστροφη νοοτροπία και κουλτούρα, κάτι που της κοστίζει ηθικά, δεδομένου ότι σε μια παλαιότερη εποχή αποτελούσε ηγετική δύναμη στον εθνικό χώρο.
Η Αχαΐα, πρωτοπόρα, καινοτόμα και αυτάρκης κάποτε, βίωσε μια δραματική μεταβολή συνθηκών και βυθίστηκε σε μια μοιρολατρική στάση και μια αυτο-απαξίωση.
Σήμερα, μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας πιστεύει ότι η περιοχή υπολείπεται έναντι άλλων περιφερειακών περιοχών και ότι πληρώνει ανεπάρκειες τοπικών ηγεσιών αλλά και τον αποπροσανατολισμό του κοινωνικού της δυναμικού, ενώ επικρατεί η πεποίθηση, επίσης, ότι το εθνικό κέντρο την παραμερίζει ως περιοχή δεύτερης ταχύτητας, καθώς είναι πολιτικά δεδομένη, αδρανής και εν τέλει αμελητέα.
Εχει βέβαια δώσει το εθνικό κέντρο δικαιώματα σε μια τέτοια πεποίθηση. Αλλά σε μεγάλο βαθμό βιώνουμε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Οταν πιστεύεις ότι δεν σου αξίζει καλύτερη μοίρα, παραιτείσαι φιλοδοξιών και προσπαθειών, με αποτέλεσμα η μοίρα σου να μην βελτιώνεται. Και πράγματι δεν βελτιώνεται, μολονότι η Αχαΐα πριμοδοτήθηκε την τελευταία 20ετία από σημαντικές υποδομές, όπως η Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, οι νέοι οδικοί άξονες- τους οποίους βέβαια και δικαιούταν – το Φράγμα Πείρου, ενώ αναβαθμίστηκε ως κέντρο ακαδημαϊκών σπουδών, έρευνας και καινοτομίας. Στο μεταξύ, έστω και με καθυστέρηση και προβληματισμούς ως προς τη χάραξη, επίκειται η ολοκλήρωση της σύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής. Και η τελική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Οι Αχαιοί πιστεύουν πως είναι ριγμένοι, τη στιγμή που άλλες γειτονικές περιοχές τους θεωρούν προνομιούχους.
Τι συμβαίνει λοιπόν;
Φαίνεται ότι μετά την απώλεια της βιομηχανικής δραστηριότητας και τη μείωση του εμπορευματικού χαρακτήρα του λιμανιού της Πάτρας, άρα και το στένεμα των οριζόντων προς τη Δύση, η περιοχή υπέστη καταδικαστική κάμψη των παραγωγικών της δομών μέχρις απορφανισμού. Εχασε τον ρόλο της, δεν ανέπτυξε καινούργιο. Υπό τους όρους αυτούς, η ενίσχυση των υποδομών της, δεν αποκτά αφ’ εαυτής αναπτυξιακό χαρακτήρα χωρίς παραγωγική ανασυγκρότηση.
Το αποτέλεσμα είναι παρατεταμένη απώλεια ταυτότητας, χλωμοί δείκτες, μεμψιμοιρία. Και βιώνουμε το πικρό οξύμωρο να χαρακτηρίζει την περιοχή μας συντηρητικό πνεύμα και έλλειμμα πρωτοβουλιών, τη στιγμή που αναγνωριζόμαστε ως νομός με προοδευτικές πλειοψηφίες. Απλά την έννοια του προσήμου της ψήφου, που αποτελεί ένα παραδοσιακό ανακλαστικό και δεν μετασχηματίζεται σε προοδευτική κινητικότητα. Αυτοεπαιρόμαστε, απλά, ότι «ψηφίζουμε σωστά», σαν να πρόκειται για θρησκευτική παράδοση.
Η Πάτρα υποδέχεται έναν πρωθυπουργό που κατά κοινή ομολογία διακρίνεται από μεταρρυθμιστική διάθεση. Και αυτή είναι η μεγάλη ελπίδα των Αχαιών: Μια ηγεσία που φιλοδοξεί να βάλει τη χώρα σε νέες τροχιές. Και που διακρίνει ότι η θεραπεία της γενικής ελληνικής παθογένειας, η οποία ήταν η κοιτίδα μιας κρίσης νομοτελειακής, έγκειται στην ανασυγκρότηση κάθε γωνιάς της επικράτειας.
Η Αχαΐα έχει ανάγκη από ένα μεταρρυθμιστικό σοκ: Εναν αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα στοχεύει στα πλεονεκτήματά της, φυσικά, ιστορικά, στρατηγικά όπως επίσης στο ανθρώπινο κεφάλαιό της, και θα της δώσει νέο ρόλο, νέα ταυτότητα, νέο προσανατολισμό. Αποτελεί ατύχημα το έλλειμμα προσωπικοτήτων που θα ηγούνταν τοπικά σε μια τέτοια δημιουργική επανάσταση, αλλά το έλλειμμα αυτό είναι εξηγήσιμο: Η μετριότητα τείνει να αναπαράγεται. Αποτελεί όμως και ευτύχημα το γεγονός ότι η κυβερνητική ηγεσία κατανοεί τη φύση των καταστάσεων και δρομολογεί απαντήσεις. Αυτό είναι που περιμένουμε από τον πρωθυπουργό:
Ενα στρατηγικό σχέδιο για την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα και μια αποδοτική επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο που θα συμμεριστεί το σχέδιο αυτό και θα το μετατρέψει σε μια νέα πραγματικότητα, σε μια νέα εποχή.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News