Αποκαλυπτική συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη «Π»: «Η λύση είναι… άλλοι άνθρωποι κι όχι η λύση του ’15 που δεν έσκισε τα μνημόνια»

Μετά από περίοδο «σιωπής», ανοίγει τα χαρτιά του στην «Πελοπόννησο» και απαντά σε επίκαιρα ερωτήματα, πολιτικά, αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος.

Κασσελάκη Από τη συνέντευξη του Στ. Κασσελάκη στην "Π", στο γραφείο του στην Αθήνα

Μετά από περίοδο «σιωπής», που όμως εμπεριείχε τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, του «Κινήματος Δημοκρατίας», ο πρόεδρός του Στέφανος Κασσελάκης ανοίγει τα χαρτιά του στην «Πελοπόννησο». Η συζήτηση μαζί του έγινε στο γραφείο του στην Αθήνα, λίγες ημέρες πριν περιοδεύσει στην Αχαΐα.

Σήμερα, με βάση το επίσημο πρόγραμμά του, στις 9.30 π.μ. βρέθηκε στην Ακράτα, όπου είχε συνάντηση με πολίτες, φίλους και κομματικά μέλη, στις 10.30 π.μ. επισκέφθηκε την Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών (Αίγιο), στη 1.15 μ.μ. θα επισκεφθεί τη διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ενώ στις 3 μ.μ. θα επισκεφθεί-εθιμοτυπικά τον δήμαρχο Πάτρας. Στις 6.15 μ.μ. θα δει τον Σύλλογο Εστίασης και στις 7.15 μ.μ. θα κάνει βόλτα στον εμπορικό δρόμο, λίγο πριν (8 μ.μ.) θα κάνει συνάντηση με την Ομάδα Πρωτοβουλίας Αχαΐας στο wine bar «Κουκουβάγια».

Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε σε επίκαιρα ερωτήματα της «Π», πολιτικά αλλά τοπικού ενδιαφέροντος:

-Γιατί έχετε απομακρυνθεί από τα ΜΜΕ; Είναι στρατηγική; Είναι προσωπική επιλογή;

Δεν νομίζω ότι έχω αποστασιοποιηθεί τόσο πολύ. Θεωρώ ότι στα πιο προβεβλημένα ΜΜΕ της χώρας, υπάρχει μια γραμμή να μην παρουσιάζεται η πολιτική μας πρόταση. Για παράδειγμα, ελάχιστες ήταν οι αναφορές για τη θεσμική στάση, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όλη αυτήν την περίοδο, στο ζήτημα των Τεμπών. Είπαμε ότι φυσικά και πρέπει να υπάρξει πρόταση δυσπιστίας, την οποία θα στηρίξουμε, αλλά να γίνει όταν αποκαλυφθούν περισσότερα στοιχεία. Ξέρουμε ότι έρχονται. Αν μπορείς να κάνεις μόνο μια μομφή το 6μηνο, το κάνεις όταν έχεις στοιχεία κι όχι ευκαιριακά για να πεις ότι πήρες πρωτοβουλία. Κάναμε τροπολογία στο νόμο περί ευθύνης υπουργών για να μην μπορεί να παραγράφεται το αδίκημά τους, εφόσον έχει διαπραχθεί μέσα σε 2 χρόνια. Στην Προανακριτική για τον κ. Τριαντόπουλο είπαμε ότι έτσι δεν βοηθιέται κανείς. Χρειάζεται Προανακριτική για όλους τους εμπλεκόμενους, όταν έχουμε τη δικογραφία. Αυτά δεν παρουσιάστηκαν. Δεν φτάνει μια συνέντευξη στην τηλεόραση. Πρέπει τα ΜΜΕ να προβάλλουν τις θέσεις μας. Στηρίζουμε τον τοπικό Τύπο. Τον θεωρούμε πολύ πιο έντιμο από τον εθνικό, που έχει συμφέροντα τα οποία συναλλάσσονται με τον κρατικό μηχανισμό. Υπάρχει μια στάση από τότε, που κάθε τι που έλεγε ο κ. Σπίρτζης -ο οποίος μπορεί κι αυτός να είναι εμπλεκόμενος στο έγκλημα των Τεμπών, όπως φάνηκε κι από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να υπεραμυνθεί τον κ. Τασούλα- θύμιζε… Γκαίμπελς!

-Από την άλλη υπάρχει και η άλλη άποψη, από την εμφάνισή σας στην πολιτική, ότι είχατε μια υπερέκθεση. Πιστεύετε ότι ωφέλησε;

Δεν ξέρω αν ωφέλησε ή δεν ωφέλησε, αλλά προσωπικά μου είναι αδιάφορο, υπό την άποψη ότι αυτός είμαι. Δεν παριστάνω κάτι άλλο. Γνωρίζουμε πολύ καλά το πόσο κρύβουν τους εαυτούς τους κάποιοι πολιτικοί, που είναι στην Αθήνα. Το να είσαι διάφανος για την πολιτική σου ζωή, την επαγγελματική σου πορεία και για την ακαδημαϊκή σου σταδιοδρομία είναι απολύτως υγιές. Προφανώς δεν είναι αυτή η κουλτούρα της πολιτικής στην Ελλάδα, αλλά ίσως γι’ αυτό να έχουμε βρεθεί στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ σε όλους τους δείκτες. Οφείλουμε να ξεφύγουμε από τη δηθενιά και τη σοβαροφάνεια και να δούμε τους σωστούς ανθρώπους, που έχουν προθέσεις και όραμα για αλλαγή.

-Είπατε για την Πρόταση Δυσπιστίας στο ζήτημα των Τεμπών. Φαίνεστε να είστε πιο κοντά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει να γίνει τώρα. Τι λέτε;

Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το πώς διαχειρίζεται τα ζητήματα Δημοκρατίας. Αυτό, όμως, που μπορούμε να πούμε είναι ότι θέλει προσοχή όταν πας θεσμικά να προκαλέσεις πολιτικές αντιδράσεις, πέρα από τις νομικές επιπτώσεις αυτών των αντιδράσεων. Ολο αυτό πρέπει να το κάνεις χωρίς βιασύνη και τη σωστή στιγμή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού λάβουμε το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

-Αρα αποφεύγετε τον όρο «συγκάλυψη» της κυβέρνηση;

Οχι, όχι, είναι συγκάλυψη και το είχα πει από τον Οκτώβριο του 2023. Οταν ήμουν στη Λάρισα, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχα συναντήσει τις οικογένειες των θυμάτων, μου είχαν δώσει έγγραφα-αποδείξεις του μπαζώματος του κ. Αγοραστού. Φυσικά κι έχει γίνει συγκάλυψη. Δεν μπαζώνεις μέσα σε 3 ημέρες σημείο εγκλήματος με εταιρεία που δεν υπάρχει και ιδρύεται ένα μήνα μετά! Με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ στο πεδίο και να πιέζει τον περιφερειάρχη να το κάνει. Σε μια χώρα που ο πρωθυπουργός με τον ανιψιό του παρακολουθούν τόσους παράγοντες, προφανώς ξέρουν τι έχει γίνει. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε, με σιγουριά και κατηγορηματικότητα ότι δεν υπήρχε επικίνδυνο φορτίο. Τέτοια βιασύνη και πρεμούρα προεκλογικά, κάτι δείχνουν. Ηθελε να κλείσει έναν φάκελο, που αν άνοιγε τότε, θα άνοιγε και τον ασκό του Αίολου».

Κασσελάκη

-Αν τώρα άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, βλέπετε πολιτικές αναταράξεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρες πολιτικές εξελίξεις;

Προφανώς πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα βγάλει την τετραετία. Οταν έχεις συγκαλύψει κάτι και υπάρχουν ρωγμές στη συγκάλυψη, αυτές θα βαθαίνουν με την πάροδο του χρόνου και όλο αυτό δεν θα έχει αίσια έκβαση. Η πρόβλεψή μου ενισχύεται σε συνδυασμό με το ψεύτικό αφήγημα περί ανάπτυξης και εισαγόμενης ακρίβειας. Ολοι γνωρίζουν, πλέον, ότι αυτή η πολιτική, που εφαρμόζει η κυβέρνηση ευνοεί τα λίγα καρτέλ στο ρεύμα, στα σούπερ μάρκετ κ.λπ. και έτσι η ανάπτυξη δεν διαχέεται στην κοινωνική πλειοψηφία, η οποία τρώει τις περισσότερες φορές από τις οικονομίες της. Τέλος, μακροοικονομικά, οι δασμοί που θα επιβληθούν από τις ΗΠΑ στην ΕΕ θα δημιουργήσουν οικονομικές πιέσεις, που θα επιταχύνουν τις όποιες εξελίξεις.

-Η πρόσφατη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα ήταν μια δημόσια παρέμβαση; Μια επανεμφάνιση με σκοπό επανόδου του στην πολιτική σκηνή;

Δεν είμαι άνθρωπος, που μπαίνει στα κίνητρα των άλλων. Δεν μπορώ να πω αν ο άλλος δρα με καλή ή κακή προαίρεση, αν δεν ξέρω τι σκέφτεται. Από τα τέλη του 2023, ο Αλ. Τσίπρας κοιτούσε προς έναν νέο φορέα της Κεντροαριστεράς και ότι έχει κάνει έκτοτε ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση. Εάν αυτό επιθυμεί να κάνει, του εύχομαι καλή τύχη! Εμάς δεν μας αφορά. Το «Κίνημα Δημοκρατίας» θα συνεχίσει να υπηρετεί τις αξίες της Αριστεράς, έμπρακτα κι όχι με τις πρακτικές που είδαμε στον ΣΥΡΙΖΑ και τα κενά λόγια. Η συμμετοχική Δημοκρατία είναι για εμάς ότι πιο ισότιμο υπάρχει. Είναι αριστερή στάση. Το καταστατικό μας περνάει από διαβούλευση από τα μέλη και τη βάση. Δεν πρέπει να έχει υπάρξει ξανά τέτοιο κόμμα στην Ελλάδα, ακόμη και στην ΕΕ. Αυτή πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας συνολικά. Πρέπει να πρωτοτυπεί. Να μην είναι ουραγός. Να μην έχει ξενομανία. Να χρησιμοποιεί τα εργαλεία και να αξιοποιεί τους Ελληνες από όλο τον κόσμο. Το «Κίνημα Δημοκρατίας» ξεκινάει από το Κοινωνικό Κέντρο. Η πολιτική έχει αλλάξει. Οι ταμπέλες στον κόσμο είναι πολύ θολές. Γνωρίζουμε όλοι το σύστημα πόσο εύθραυστο είναι, το πώς λειτουργεί η οικονομία. Χρειαζόμαστε ένα ανθρωπιστικό, κοινωνικό, πολιτικό Κέντρο, που θα φέρει συναινέσεις και λύσεις , οι οποίες δεν ανήκουν στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική. Κάποιοι λένε να χαράξουμε νέο παραγωγικό μοντέλο. Εμένα δεν μου αρέσει αυτός ο όρος, μου θυμίζει συγκεντρωτισμό και κρατισμό. Το κράτος πρέπει να λύνει μεγάλα ζητήματα, όπως η στέγαση και το δημογραφικό. Να ‘χει την ευθύνη για την απελευθέρωση της παραγωγικότητας. Να βοηθήσει τους πολίτες να εξελιχθούν και να δημιουργήσουν. Για μένα αυτή είναι η κοινωνική λογική. Τα καρτέλ θα πληρώνουν σε αυτήν την πολιτική. Δεν πειράζει. Θέλουμε καινοτομία σε άλλους κλάδους που θα φέρουν προστιθέμενη αξία στη χώρα.

-Σε ένα πιθανό προσκλητήριο για ένα Κίνημα της Κεντροαριστεράς, υπό τον κ. Τσίπρα, δεν θα ανταποκρινόσασταν;

Αυτό είναι αυτονόητο. Ενα χρόνο στην προεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησα για ενότητα. Φέραμε το κόμμα, από την 3η στη 2η θέση, χωρίς πόρους και με αμφισβήτηση από τον κ. Τσίπρα. Προσπάθησα να εξορθολογήσω τα οικονομικά του κόμματος. Ηταν μια μεγάλη πληγή, η οποία έχει χειροτερέψει μετά την αποχώρησή μου. Οταν ένα κόμμα έχει έλλειμμα Δημοκρατίας δεν μπορείς να συνεργαστείς με αυτό. Είναι αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να αποκλείεις εκλεγμένους συνέδρους. Το ΠΑΣΟΚ είναι συστημικό κόμμα. Το βλέπετε με τη φιλική του στάση του προς τις τράπεζες. Δεν είναι κόμμα στο οποίο μπορείς να βασιστείς για μεγάλες τομές, όπως το να υπάρχει όριο στις θητείες των βουλευτών, καθώς και τα προνόμια και η προστασία τους, να υπάρξει ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργών και βουλευτών, όπως και κατάργηση του διορισμού της ηγεσίας Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Με τον κ. Ανδρουλάκη έχω μια καλή σχέση, προσωπικά. Θα συμφωνήσει, όμως, το ΠΑΣΟΚ στο όριο τριών θητειών για τους βουλευτές του; Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περιθώριο για συμμαχία. Εκτιμώ πολύ τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Από πλευράς μου δεν υπάρχει πρόβλημα για συνεργασία. Εκτιμώ, όμως, ότι το πολιτικό μας αφήγημα θέλει νέο κόσμο, που να ξέρει καλά την οικονομία. Πρέπει, όμως, κι ο κόσμος να θέλει να συμμετέχει, να ακούσει και να αλλάξει τα πράγματα.

-Δηλαδή όταν έρθουν οι εκλογές δεν θα δούμε υποψηφίους με το κόμμα σας μόνον αυτούς που παραδοσιακά ανήκουν στην Κεντροαριστερά;

Είμαστε ένα Κίνημα των πολιτών κι όχι των ετικετών. Αυτό μιλάει από μόνο του. Αν κάποιος θέλει η Υγεία να μην είναι δικαίωμα όλων των Ελλήνων και θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει μίξη ιδιωτικού τομέα-ΕΣΥ, δεν έχει θέση μαζί μας ως υποψήφιος. Κάποιοι, δεξιοί ψηφοφόροι μπορεί να συμφωνήσουν μαζί μας, σε θέσεις π.χ. για το μεταναστευτικό, όμως μπορεί να μας επιλέξουν για τις προτάσεις μας στην Οικονομία. Εχω υπάρξει ξεκάθαρος για τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας. Είμαστε υπερβατικοί, μεταμοντέρνοι για το πώς προσεγγίζουμε τον κόσμο.

-Τι ήταν πιο βαρύ: Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή η ηγεσία ενός κόμματος που τώρα ξεκινά κι έχει δρόμο να διανύσει;

Υπάρχει κόσμος εκεί έξω, που νιώθει προδομένος από πολιτικούς. Που είδε τις ελπίδες του να εξαϋλώνονται, που δεν αισθάνεται ευτυχισμένος, γιατί δεν βλέπει κάποιο μονοπάτι που θα τον βοηθήσει να κάνει οικογένεια και να τη στηρίξει. Αισθάνομαι ότι αυτό, που κάνω, είναι μια προσφορά στην πατρίδα μου. Ξέρω ποιος είμαι, ξέρω γιατί το κάνω, ξέρω ότι δεν συμβιβάστηκα ποτέ με το σύστημα, παρά τις ευκαιρίες που είχα. Μακάρι να το δει αυτό ο κόσμος και να αφήσουμε μια καλή παρακαταθήκη, μια εναλλακτική λύση, που να ταιριάζει στην εποχή και να είναι πλειοψηφική στο μέλλον.

-Το «Κίνημα Δημοκρατίας» είναι κόμμα διαμαρτυρίας ή πιστεύετε ακόμα ότι θα γίνετε κάποια στιγμή πρωθυπουργός;

Τίποτα δεν είναι βέβαιο στη ζωή, όμως είναι μια πιθανότητα. Από τη στιγμή, που μπορώ να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο, πιστεύω ναι. Γνωρίζω τα χρηματοοικονομικά και μπορώ να προσφέρω μια από τις καλύτερες εμπειρίες. Μακάρι αυτό να γίνει και να είναι χρήσιμο για τον λαό. Το Κίνημα φυσικά μπορεί να γίνει κυβερνητικό κόμμα γιατί έρχεται από το μέλλον. Επενδύει στις ανάγκες του μέλλοντος. Δεν θέλει να χωρίσει τον κόσμο σε Δεξιά κι Αριστερά. Θέλει να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό τις καταστάσεις και να φέρει νέους ανθρώπους στα κοινά. Εχουμε πάνω από 200 Τοπικές Οργανώσεις στην επικράτεια και στην ομογένεια και μεγάλη κινητικότητα διαδικτυακά. Είμαστε σε διαδικασία ανάπτυξης. Εχουμε σημαντικό αριθμό ενεργών μελών, ο οποίος θα πάει το Κίνημα στο μέλλον. Εχω δεχθεί προσωπικά τεράστιο πόλεμο, λάσπη, σπίλωση και παραπληροφόρηση, όμως έχουμε μια καλή μαγιά. Θεωρώ ότι η στρατηγική μας είναι σωστή. Το τάιμινγκ του μέλλοντος δεν το ξέρω. Θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές, τις πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ όμως με τα οικονομικά συμφέροντα, δεν θα έχουμε στείρα ρητορική, δεν θα λέμε ναι σε όλα. Η λύση είναι… άλλοι άνθρωποι. Οχι σαν εκείνη, όμως, τη λύση του 2015 που δυστυχώς δεν μπόρεσε να σκίσει τα Μνημόνια. Θέλει λύση εκλαϊκευμένη, με ρεαλιστική προοπτική.

Κασσελάκη

-Πείτε μας τα σχέδιά σας για την Πάτρα και την Αχαΐα.

Για μένα είναι μια σημαντική περιοχή. Ηταν η πρώτη πόλη, στην οποία έκανα εκδήλωση όταν ήμουν υποψήφιος για την προεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ. Φοβόμουν ότι θα ήμουν μόνος και ξαφνικά μαζευτήκαν 300 άτομα. Ηταν κάτι, που μου τόνωσε το ηθικό. Με στήριξαν όλοι. Είμαι ευγνώμων. Προφανώς η Πάτρα είναι προπύργιο των Δημοκρατικών αγώνων και πρέπει να παραμείνει έτσι. Είναι μια πόλη αδικημένη από τις επιλογές της Πολιτείας. Το Πανεπιστήμιο της πόλης είναι ένα πολύ σημαντικό. Επρεπε να είχε γίνει κοιτίδα στην καινοτομία. Εχει όλα τα εχέγγυα η Πάτρα για να είναι μια σημαντική ευρωπαϊκή πόλη. Είναι, όμως, πολιτική επιλογή να έχεις ένα υδροκέφαλο μοντέλο.

-Πιστεύετε ότι σωστά θέλει ΤΑΙΠΕΔ και ΟΛΠΑ να φτιάξουν μαρίνα Mega Yacht και χώρο κρουαζιέρας , στην Πάτρα, παρά τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής;

Από τη φύση του το σχέδιο αυτό θα φέρει ανάπτυξη, όμως πρέπει να δούμε κι αν όλο αυτό θα είναι βιώσιμο κι ότι δεν θα μολύνει το περιβάλλον. Πιστεύω ότι μπορούν να συνυπάρξουν ανάπτυξη κι επενδύσεις με έναν τρόπο στοχευμένο, προς όφελος της κοινωνίας. Μια δογματική άρνηση δεν είναι θετική εκ μέρους του δημάρχου. Η πεποίθησή μου σε αυτά τα ζητήματα είναι ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να συμμετέχει στις αποφάσεις. Επιβάλλεται μια ανοικτή και πλατιά διαβούλευση, με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων. Είμαστε υπέρ των τοπικών δημοψηφισμάτων. Πρέπει να έχεις τη συναίνεση, τη συγκατάθεση και τη θετική έγκριση της κοινωνίας. Οχι απλά να συμφωνείς με κάτι που της δίνεις. Η ίδια η κοινωνία πρέπει να πλάσει το Master Plan. Ολο αυτό το σύστημα πρέπει να το χρησιμοποιούμε πιο συχνά. Θα προέτρεπα τον δήμαρχο να κάνει ανοικτή διαβούλευση και μικρά δημοψηφίσματα για να εμπλουτίσουν το σχέδιο. Αυτό θα πει σύγχρονη και συμμετοχική Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΔΕ μετά από καταγγελίες καθηγητριών για σεξουαλική παρενόχληση, ερευνάται Αχαιός στέλεχος της Περιφερειακής Εκπαίδευσης

Πάτρα: Ο Καθηγητής Γυμνασίου, η καταγγελία για «ύποπτη χειρονομία» και η αντίδραση των μαθητών

Σεισμοί Κυκλάδες: Μπαράζ νυχτερινών δονήσεων πάνω από 4 ρίχτερ, συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου

Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τέμπη: Τι κατέσχεσε η ΕΛΑΣ κατά την «έφοδο» στην εταιρεία φύλαξης

Διπλό φονικό στη Λάρισα: Τα θύματα της εν ψυχρώ εκτέλεσης

Καιρός: Ψυχρό κύμα με χιονοπτώσεις, βροχές και παγετό, η πρόγνωση για την Πάτρα

Το λιμάνι της Πάτρας έτοιμο να υποστηρίξει τις έρευνες για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο

Αχαΐα – Κατολισθήσεις: Θέμα χρόνου οι διώξεις για τα καθυστερούμενα – Το Δασαρχείο ζήτησε παράταση!