Το όργιο αυθαιρεσίας στο αποκαλούμενο «Πριγκιπάτο της Μυκόνου» και η επακόλουθη επιχείρηση κατεδάφισης παράνομων κατασκευών στον αιγιαλό της δημοφιλούς νήσου, έφερε στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα της παράνομης κατάληψης δημοσίων εκτάσεων ανά την Ελλάδα, από ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Mάντρες, επεκτάσεις και αλιευτικά καταφύγια σε Πάτρα, Αιγιάλεια, Αχαγιά
Στην Πάτρα, και συγκεκριμένα στην παραλιακή της ζώνη η «εισβολή» της θάλασσας στην ακτή λόγω της διάβρωσης και η προσπάθεια των ιδιοκτητών να περισώσουν τις περιουσίες τους από τα κύματα, πολλές φορές, τους φέρνει αντιμέτωπους με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με διοικητικά πρόστιμα και δικαστήρια. Το πρόβλημα είναι έντονο, τα τελευταία χρόνια, στις Δάφνες, στο Μονοδένδρι, στα Βραχνέικα, στα Τσουκαλέικα, όπου η κατάσταση περιγράφεται ως χαώδης από υπηρεσιακούς παράγοντες. Βέβαια, δεν λείπουν και οι επιτήδειοι που, με πρόφαση την προστασία της περιουσίας τους από τα κύματα, χτίζουν μαντρότοιχους στον αιγιαλό, με τον κρατικό μηχανισμό να εμφανίζεται ανήμπορος να δράσει έγκαιρα. {arx_2}
«Ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δεν γνωρίζει»
Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος στην εγκύκλιό του επισημαίνει ότι απαγορεύονται απολύτως κτίσματα κι εν γένει η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό και την παραλία ή οποιαδήποτε μόνιμη εκτός των ορισμών του νόμου, οπότε. Οπως τονίζει: «Ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δεν γνωρίζει και αν – ενάντια στον νόμο και ανήθικα κοινωνικά – σε περιοχές υπάρχουν τέτοιες, λόγω μακροχρόνιας παντελούς αδιαφορίας Αρχών και έλλειψης ελέγχου, πρέπει να επαναφέρουν τα πράγματα στην προτέρα νόμιμη κατάσταση, με την συνδρομή Λιμεναρχείων, Αστυνομιών, Δασαρχείων, Εφορειών Αρχαιοτήτων, Κτηματικής, Περιφερειών κ.λπ.». Καλεί, δε, τους εισαγγελικούς λειτουργούς να καταστήσουν εμφανές, έστω διά κυρώσεων και δικονομικού καταναγκασμού, ότι κύριος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού».
Αλαλούμ… με τις κατεδαφίσεις
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News