Αχαΐα: Αυθαίρετα και καταπατήσεις ετών «αλά Μύκονο» σε παραλίες και δάση – Αδράνεια υπηρεσιών και φορέων

Εισαγγελική «έφοδος» για εντοπισμό και κατεδάφιση παντός είδους παράνομων κατασκευών στον αιγιαλό, με αυστηρό μήνυμα προς κρατικές Υπηρεσίες.

Αχαΐα

Το όργιο αυθαιρεσίας στο αποκαλούμενο «Πριγκιπάτο της Μυκόνου» και η επακόλουθη επιχείρηση κατεδάφισης παράνομων κατασκευών στον αιγιαλό της δημοφιλούς νήσου, έφερε στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα της παράνομης κατάληψης δημοσίων εκτάσεων ανά την Ελλάδα, από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Για πρώτη φορά στα χρονικά γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί το καθεστώς ανομίας, που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και στο πλαίσιο αυτό ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος έδωσε εντολή να αναλάβουν δράση όλοι οι εισαγγελείς της χώρας, για άμεση κατεδάφιση αυθαίρετων, κατασχέσεις και συλλήψεις παρανομούντων, για την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό και την παραλία, αλλά και την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Στη Δυτική Ελλάδα η εικόνα των καταπατημένων παραλιακών εκτάσεων δεν είναι ξεκάθαρη. Η τελευταία καταγραφή είχε γίνει πριν από 5 χρόνια περίπου, όπου η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, είχε ενημερώσει την Βουλή ότι τα καταγεγραμμένα Δημόσια Ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου στην Αχαΐα ήταν 1.706 και το μεγαλύτερο μέρος αυτών, καταπατημένα.

Συγκεκριμένα:

Η Δημόσια Αστική Περιουσία ήταν καταπατημένη σε ποσοστό 47%.

Η Αγροτική Περιουσία σε ποσοστό 64%.

Στην Αχαΐα, η κατεδάφιση Αυθαιρέτων, από τον Σεπτέμβριο του 2018, αφορούσε δεκάδες κτίσματα και κατασκευές σε Αιγιαλό και Δασικές εκτάσεις. Τότε, είχε ανακοινωθεί η κατεδάφιση 15 αυθαίρετων κατασκευών στο νομό  και άλλες 3  στην Κορινθία, ενώ είχαν προγραμματιστεί 52 ακπόμη κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε Αιτωλοακαρνανία και Κεφαλονιά.

Παλαιότερα, είχε καταγράψει στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων 1.816 αυθαίρετα κτίσματα με πρωτόκολλα που συντάχθηκαν από τις Κτηματικές υπηρεσίες και τα Δασαρχεία. Τα 1.208 ήταν αμετάκλητα, εκ των οποίων τα 818 στον Αιγιαλό και 390 σε Δασικές Εκτάσεις. Από τα 1.208 αμετάκλητα αυθαίρετα είχαν ήδη κατεδαφιστεί 354 αυθαίρετα (ποσοστό 30%) και υπολείπονταν προς κατεδάφιση 854, εκ των οποίων 517 στον αιγιαλό και 337 σε δάση.

Στην Αχαΐα, το 2019, συνολικά υπήρχαν 154 αμετάκλητα πρωτόκολλα ή αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων, από τα οποία 29 βρίσκονταν στον αιγιαλό και ένα εξ αυτών στην περιοχή «Αραχωβίτικα».

Mάντρες, επεκτάσεις και αλιευτικά καταφύγια σε Πάτρα, Αιγιάλεια, Αχαγιά

Στην Πάτρα, και συγκεκριμένα στην παραλιακή της ζώνη η «εισβολή» της θάλασσας στην ακτή λόγω της διάβρωσης και η προσπάθεια των ιδιοκτητών να περισώσουν τις περιουσίες τους από τα κύματα, πολλές φορές, τους φέρνει αντιμέτωπους με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με διοικητικά πρόστιμα και δικαστήρια. Το πρόβλημα είναι έντονο, τα τελευταία χρόνια, στις Δάφνες, στο Μονοδένδρι, στα Βραχνέικα, στα Τσουκαλέικα, όπου η κατάσταση περιγράφεται ως χαώδης από υπηρεσιακούς παράγοντες. Βέβαια, δεν λείπουν και οι επιτήδειοι που, με πρόφαση την προστασία της περιουσίας τους από τα κύματα, χτίζουν μαντρότοιχους στον αιγιαλό, με τον κρατικό μηχανισμό να εμφανίζεται ανήμπορος να δράσει έγκαιρα. {arx_2}

Στην Αιγιάλεια, μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυθαίρετης κατασκευής στον Αιγιαλό, είναι το λιμανάκι Κρυονερίου Ακράτας. Η υποτυπώδης υποδομή υφίσταται από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και εξυπηρετεί τοπικούς αλιείς στο Κρυονέρι Ακράτας. Αν και έχει βγει οριστικό πρωτόκολλο κατεδάφισης, μέχρι σήμερα έχει αποφευχθεί μετά από παρεμβάσεις τοπικών φορέων, καθώς εξυπηρετεί τους αλιείς της περιοχής. Μάλιστα, βγήκε και υπουργική απόφαση για παράταση της κατεδάφισης, ώστε να υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον Δήμο Αιγιάλειας.

Στην Δυτική Αχαΐα, πιο περίπλοκη και δύσκολη είναι η υπόθεση του Αλιευτικού Καταφυγίου Αλυκών Κάτω Αχαΐας. Εκεί, επικρατεί ένα αλαλούμ αρμοδιοτήτων, με το λιμανάκι να βρίσκεται σε ένα γκρίζο καθεστώς και τους κοινόχρηστους χώρους του ψαροχωρίου, να είναι ακόμα και σήμερα αυθαίρετες κατασκευές. Η δε ΕΤΑΔ αρνείται και σήμερα να τους παραχωρήσει στον Δήμο.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης για 35 αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές εντός Αιγιαλού, στην παραλία Τουρλίδα του Μεσολογγίου.

 

«Ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δεν γνωρίζει»

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος στην εγκύκλιό του επισημαίνει ότι απαγορεύονται απολύτως κτίσματα κι εν γένει η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό και την παραλία ή οποιαδήποτε μόνιμη εκτός των ορισμών του νόμου, οπότε. Οπως τονίζει: «Ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δεν γνωρίζει και αν – ενάντια στον νόμο και ανήθικα κοινωνικά – σε περιοχές υπάρχουν τέτοιες, λόγω μακροχρόνιας παντελούς αδιαφορίας Αρχών και έλλειψης ελέγχου,  πρέπει να επαναφέρουν τα πράγματα στην προτέρα νόμιμη κατάσταση, με την συνδρομή Λιμεναρχείων, Αστυνομιών, Δασαρχείων, Εφορειών Αρχαιοτήτων, Κτηματικής, Περιφερειών κ.λπ.». Καλεί, δε,  τους εισαγγελικούς λειτουργούς να καταστήσουν εμφανές, έστω διά κυρώσεων και δικονομικού καταναγκασμού, ότι κύριος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού».

 

Αλαλούμ… με τις κατεδαφίσεις

Οι πολίτες πολλές φορές διερωτώνται, γιατί αργούμε να δούμε μια κατεδάφιση αυθαιρέτου ή δεν βλέπουμε καθόλου. Γιατί προβλέπονται 13 βήματα – διοικητικές πράξεις για την ολοκλήρωση μιας υπόθεσης κατεδάφισης αυθαίρετου κτίσματος, αν δεν μεσολαβήσουν και δικαστικοί αγώνες. Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει: {arx_2}

  • Εκδοση Εντολής Διενέργειας Αυτοψίας
  • Διενέργεια αυτοψίας από τους Επιθεωρητές Δόμησης και Κατεδαφίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Σύνταξη Εκθεσης Αυτοψίας
  • Εκδοση πράξης κατεδάφισης με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών
  • Εκδοση Εντολής Κατεδάφισης προς το Τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Διαβίβαση της πράξης κατεδάφισης στην αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπου υπάγεται η προς κατεδάφιση αυθαίρετη κατασκευή, για την υλοποίησή της
  • Προμέτρηση και προϋπολογισμός του τεχνικού αντικειμένου της κατεδάφισης
  • Υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο, για εκτέλεση της επικείμενης κατεδάφισης
  • Σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών του έργου της επικείμενης κατεδάφισης και υποβολή τους στη Διεύθυνση Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Διενέργεια διαγωνισμού και σύναψη σύμβασης με ανάδοχο του έργου της κατεδάφισης
  • Εκδοση εντολής εκτέλεσης κατεδάφισης προς τον ανάδοχο του έργου
  • Διενέργεια κατεδάφισης
  •  Σύνταξη πρωτοκόλλου παραλαβής εργασιών.