Αίγιο: Πώς να προστατέψουμε τα παιδιά από τη βία στο σχολικό πλαίσιο – Ενδιαφέρουσα ομιλία του δρ. Γεωργίου Νικολαΐδη

Ο κος Νικολαΐδης ανέφερε ότι όταν εξετάζουμε το φαινόμενο των νέων που ασκούν βία, θα πρέπει πρώτα να έχουμε αναγνώσει την βία που ασκείται από την κοινωνία μας προς τους νέους και με ποιο τρόπο. Μεταξύ των πιο σημαντικών δηλώσεων του ομιλητή είναι οι εξής:

Αίγιο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», η ομιλία του Δρ. Γεώργιου Νικολαΐδη, Διευθυντή του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, με θέμα «Παιδί και Βία στο Σχολικό Πλαίσιο-Προστατεύοντας το Μέλλον μας». Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, με την υποστήριξη του Δήμου Αιγιαλείας του κου Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Δημήτρη Ελευθεριώτη.

Ο κος Νικολαΐδης ανέφερε ότι όταν εξετάζουμε το φαινόμενο των νέων που ασκούν βία, θα πρέπει πρώτα να έχουμε αναγνώσει την βία που ασκείται από την κοινωνία μας προς τους νέους και με ποιο τρόπο. Μεταξύ των πιο σημαντικών δηλώσεων του ομιλητή είναι οι εξής:

«Τα προβλήματα της σημερινής γενιάς των νέων έως και 16 ετών, όπως και η αυξημένη σκληρότητα της βίας, πηγάζουν από τα ίδια τα προσωπικά βιώματα των παιδιών, δηλαδή από τότε που θυμούνται την ζωή τους, όπου με ένα συνεχή και διαφορετικό τρόπο έβλεπαν μπροστά τους ως να επίκειται καταστροφή (από το 2011 οικονομική κρίση, υγειονομική – καραντίνα, γεωπολιτική και νέα οικονομική κρίση). Εντέλει δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να δουν με αισιοδοξία το μέλλον τους. Εμείς οι ενήλικες κάναμε ό,τι μπορούσαμε έτσι ώστε το παιδί να αποξενωθεί, να αποεπενδύσει το ένα από το άλλο, ενώ οι κρίσεις οδηγούσαν σε μια εξατομίκευση της ζωής – ακόμα και η αντιμετώπιση του κορονοϊού έδειχνε τον άλλο άνθρωπο ως πηγή θανάσιμου κινδύνου. Η λύση σε αυτό, είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να ξανά – ανακαλύψουνε την χαρά του άλλου ανθρώπου, την χαρά της από κοινού δημιουργίας, την χαρά της προσμονής ενός καλύτερου αύριο μαζί με τον άλλο άνθρωπο.»

‘’Μην ξεχνάμε, ένα παιδί που ασκεί βία, είναι ένα παιδί που έχουμε αποτύχει ως ενήλικες να του δώσουμε διεξόδους, τρόπους να διοχετεύει την δημιουργικότητά του – όπως για παράδειγμα η ενασχόληση με τη μουσική που θα το καταστήσει αναντικατάστατο μέλος μιας μπάντας ή μιας χορωδίας, να το βοηθήσουμε τελικά να βλέπει καλύτερα το μέλλον του.’’
‘’Η προάσπιση των αδυνάτων από τα ίδια τα παιδιά είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της βίας ακόμα και αν αυτή χρειαστεί, να διεκδικείται καθημερινά, έντονα και δυναμικά  απέναντι στην κάθε μορφής βίαιης επικύρωσης της ισχύος του δυνατού προς τον αδύνατο. Η δημοκρατική συμμετοχική σχολική κοινότητα, πρέπει να αποτελεί τον πυλώνα σε όλες τις βαθμίδες, από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.’’

Καταλήγοντας, ο ομιλητής σημείωσε: ‘’Συμβουλή μου προς τους γονείς είναι να προσπαθούν να συζητούν με τα παιδιά τους και αρκεί μία ερώτηση προς το παιδί όπως – ‘’αν είχες την δυνατότητα να έχεις άριστους βαθμούς χωρίς να το αξίζεις, θα το επέλεγες;’’, ερώτηση που μπορεί να οδηγήσει σε ενδιαφέροντα διάλογο για τα προβλήματα που διακυβεύονται.’’
Σε σχέση με την σεξουαλική κακοποίηση έγινε ιδιαίτερη μνεία με αναφορά σε στατιστικό στοιχείο που τονίζει ότι σίγουρα έως την ηλικία των 18 ετών, 1 στους 30 νέους θα δεχθεί απόπειρα βιασμού ή και βιασμό, δηλαδή σίγουρα κάποιος νέος στο ιδιαίτερα κοντινό μας περιβάλλον.
Ο κος Νικολαΐδης, ορίστηκε ως επικεφαλής από την κυβέρνηση σε επιστημονική ομάδα εργασίας και έχει καταθέσει στην προεδρία για να νομοθετηθεί, ένα συνεκτικό σχέδιο για να υπάρχει ένα εθνικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει όλα τα βήματα διαχείρισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών από κάθε χώρο και κάθε στιγμή  που διαπιστώνεται έως και την μακροπρόθεσμη αποκατάσταση, για να προστατεύονται τα παιδιά και να μην ενοχοποιούνται τα θύματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, έως το τέλος της εκδήλωσης, το κοινό ήταν καθηλωμένο, καθώς ο ομιλητής ξεδίπλωσε μοναδικά και επιστημονικά, τα αίτια και εν συνεχεία με αφοπλιστικό τρόπο τις κατευθύνσεις επίλυσης των προβλημάτων των νέων, ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις – ερωτήσεις και διάλογος, με πρώτο τον αντιδήμαρχο κο Ελευθεριώτη.

Διαβάστε επίσης:

Άγιοι Ανάργυροι: Η κατάθεση της αξιωματικού υπηρεσίας -«Της είπα ότι δεν μπορεί να μπει σε περιπολικό, παρά μόνο να κληθεί το 100»

Τραγωδία στην Πάτρα: Περίμεναν να τα πάει στο σχολείο και βρήκαν τον πατέρα τους νεκρό

Πάτρα: Επιχείρηση αποτροπής γυναικοκτονίας – Ωρες αγωνίας για 48χρονη που «καταδιώκε» ο σύζυγός της

Νίκος Χαρδαλιάς: Διέγραψε τον Μανώλη Σφακιανάκη μετά τις δηλώσεις του για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης στους 11 βουλευτές των Σπαρτιατών και στον Κασιδιάρη – Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Μανούσος