Aπόστολος Κόγκας στην «Π»: «Ο κίνδυνος λουκέτου του ΚΕΤΧ Πάτρας εξακολουθεί να υπάρχει…»

« Η υπόσχεση του ΥΕΘΑ για νέους εκπαιδευτές δεν έχει υλοποιηθεί και ο προγραμματισμός προσλήψεων εκκρεμεί», δηλώνει στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», ο Πρόεδρος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Αχαΐας, Απόστολος Κόγκας.

Κόγκας

Η αξιοποίηση του βασικού «όπλου» που διαθετει το ΚΕΤΧ Πάτρας και δεν είναι άλλο από την Εκπαίδευση Τεχνικού, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής μονάδας, αποτελεί σημαία των επί σειρά ετών διεκδικήσεων του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Αχαΐας.

Κόγκας

Σήμερα στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», ο πρόεδρος Απόστολος Κόγκας αναδεικνύει την τεχνική επάρκεια και εμπειρία του προσωπικού. Παράλληλα κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του στρατοπέδου μετά και την οριστική απόφαση να μη συμπεριληφθεί στη λίστα του ΓΕΣ ως ένα από τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων, που θα επαναλειτουργήσουν ανά την ελληνική επικράτεια.

Πόσα χρόνια εργάζεστε και σε ποια ειδικότητα στο ΚΕΤΧ;

Εργάζομαι για 37 χρόνια με την ειδικότητα του εκπαιδευτή Τεχνικών Ειδικοτήτων στα Σχολεία Τεχνικής Εκπαίδευσης του Κέντρο Εκπαιδευσης Τεχνικού. Επιπλέον, είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων και γενικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας μας στο Υπουργείο Αμυνας της ΠΟΕ-ΥΕΘΑ.

– Πώς ήταν κατάσταση τις καλές εποχές και πώς έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια;

Κατά το παρελθόν, το ΚΕΤΧ είχε διπλό εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ως:
Κέντρο Παρουσίασης/Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ): Με πάνω από 7000 νεοσύλλεκτους να παρουσιάζονται και να εκπαιδεύονται κάθε χρόνο.
Ειδικό Κέντρο (Τεχνικής) Εκπαίδευσης (ΕΚΕ): Με περίπου 1000 στρατιωτικούς (αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες) να εκπαιδεύονται σε τεχνικά αντικείμενα κάθε χρόνο.

Μετά το κλείσιμο το 2011 του μεγαλύτερου αριθμού των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, το ΚΕΤΧ έμεινε με αποκλειστικό αντικείμενο την Τεχνική Εκπαίδευση ως Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης (ΕΚΕ). Συνεπακόλουθα, μειώθηκε κατακόρυφα και ο αριθμός των ατόμων που εκπαιδεύονται σήμερα στο ΚΕΤΧ.

Κόγκας

– Προ μηνών η «Πελοπόννησος» είχε αποκαλύψει τον κίνδυνο «λουκέτου», ελλείψει εκπαιδευτών, καθώς οι παλιοί σιγά-σιγά βγαίνουν στη σύνταξη. Υπήρξε η δέσμευση για προσλήψεις. Αρκεί αυτό για το μέλλον της Μονάδας;

Ο συγκεκριμένος κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει και δεν έχει εξαλειφθεί. Οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτών τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν μειώσει το δυναμικό των Εκπαιδευτών Τεχνικών Ειδικοτήτων στα Σχολεία Τεχνικής Εκπαίδευσης από τριάντα έξη (36) άτομα σε μόλις επτά (7) σήμερα, οι οποίοι μάλιστα πρόκειται στην πλειοψηφία τους να συνταξιοδοτηθούν εντός των επόμενων πέντε ετών. Ως πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων, μαζί με το διοικητικό μας συμβούλιο, συνεχώς θέτουμε το θέμα, εγγράφως και προφορικά, προς την ηγεσία, επισημαίνοντας αφενός μεν την απώλεια της τεχνικής γνώσης και εμπειρίας που δεν μεταλαμπαδεύτηκε σε νεότερους συναδέλφους με την αποχώρηση χωρίς αντικατάσταση των συνταξιοδοτηθέντων, αφετέρου δε τον κίνδυνο «λουκέτου» ελλείψει εκπαιδευτών. Η πρόσφατη υπόσχεση της ηγεσίας στο διοικητικό μας συμβούλιο για άμεση πρόσληψη τεσσάρων εκπαιδευτών δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη και ο προγραμματισμός επιπλέον προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ εκκρεμεί.

– Τι συνέβη και ακολούθησε η φθίνουσα πορεία, όταν μάλιστα το ΚΕΤΧ δεχόταν δεκάδες νεοσύλλεκτους ετησίως;

Δυστυχώς, μετά την αναδιοργάνωση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), το 2011, και το κλείσιμο του μεγαλύτερου αριθμού τους, το ΚΕΤΧ παρέμεινε ως Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης (ΕΚΕ) με αποκλειστικό αντικείμενο την Τεχνική Εκπαίδευση. Ετσι, το ΚΕΤΧ σήμερα δεν εκπαιδεύει πλέον νεοσυλλέκτους, αλλά μόνο μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό και νεοσυλλέκτους του τεχνικού σώματος στα τεχνικά αντικείμενα του στρατού.

– Διεκδικείτε σθεναρά την αναβάθμιση του στρατοπέδου, τι πρέπει να γίνει ώστε να αποκτήσει τη «χαμένη» αίγλη του;

Τα κυριότερα και πιο σημαντικά αιτήματα του Συλλόγου μας, η ικανοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στην αναγκαία αναβάθμιση του στρατοπέδου, είναι:
Η συμπερίληψη του ΚΕΤΧ ως Σημείο Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), αποκλειστικά για τους νεοσύλλεκτους του Τεχνικού και Λοιπών Οπλων & Σωμάτων (ΛΟΣ), που είναι προγραμματισμένο να έρθουν για την τεχνική τους εκπαίδευση στα Σχολεία Τεχνικής Εκπαίδευσης του ΚΕΤΧ (αφού προηγηθεί η ορκωμοσία τους και ολοκληρωθεί η αρχική τους βασική εκπαίδευση) και ανέρχονται σε περίπου 120-150 άτομα κάθε.

Κόγκας
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται:
>Αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων του ΚΕΤΧ, εξοικονόμηση πόρων και οικονομίες κλίμακος για το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΣ, καθώς και μείωση και εξορθολογισμός λειτουργικών δαπανών.
>Αποφυγή περιττών μετακινήσεων/μεταθέσεων των νεοσυλλέκτων από τις μονάδες της Βόρειας Ελλάδας και των νησιών προς Πάτρα για την τεχνική τους εκπαίδευση και στη συνέχεια επιστροφή τους στις προαναφερθείσες προωθημένες μονάδες.
>Ομαλή και χωρίς προβλήματα προσαρμογή των νεοσυλλέκτων από τη βασική στην τεχνική εκπαίδευση, χωρίς αλλαγή περιβάλλοντος και επιβλεπόντων αξιωματικών και υπαξιωματικών.Σημαντική οικονομική ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τόσο εξαιτίας της αύξησης του χρόνου παραμονής των νεοσυλλέκτων στην Πάτρα, όσο και από τις δαπάνες των συγγενών και φίλων, που έρχονται στην πόλη για να τους συναντήσουν.
> Η κάλυψη Κενών Οργανικών Θέσεων Πολιτικού Προσωπικού, κύρια στον χώρο των Εκπαιδευτών Τεχνικών Ειδικοτήτων, αφού κατά την τελευταία δεκαετία συνταξιοδοτήθηκαν χωρίς αντικατάσταση 29 από τους 36 συνολικά υπηρετούντες Εκπαιδευτές Τεχνικών Ειδικοτήτων, και από τους 7 που απέμειναν σήμερα άλλοι 4 πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν στην επόμενη διετία, με ορατό τον κίνδυνο απώλειας πολύτιμης τεχνικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας.
> Η άμεση υλοποίηση προηγούμενων υποσχέσεων της πολιτικής ηγεσίας (ακόμα και μέσα στη Βουλή) για την αναβάθμιση του ΚΕΤΧ σε Διακλαδικό Κέντρο Τεχνικής Εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικής), έτσι ώστε να αξιοποιηθούν ανεκμετάλλευτες δυνατότητές του.

ΠΤΥΧΙΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟΥ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΥΣ 

– Τι «δουλειά» γίνεται στα Σχολεία Τεχνικής Εκπαίδευσης του ΚΕΤΧ;

Είναι το βασικότερο Κέντρο Τεχνικής Εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς και δίκαια αποκαλείται η «καρδιά του Τεχνικού Σώματος». Σκοπός του είναι η παροχή τεχνικής εκπαίδευσης για τη συντήρηση και γενικότερα την επισκευή του υπάρχοντος συμβατικού και πλέον εξελιγμένου Τεχνικού Υλικού στα Σχολεία Εκπαίδευσής του σε όλες τις τεχνικές ειδικότητες αξιωματικών, υπαξιωματικών, ΕΠΟΠ και οπλιτών. Επιπλέον, διαθέτει στο χώρο του Σχολή Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών (ΥΕΑ) καθώς και τη Σχολή Εκπαίδευσης Στελεχών του Τεχνικού. Ακόμα, διατηρεί στον χώρο του τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) του ΚΕΤΧ, που παρέχει πτυχία ειδίκευσης στους νεοσύλλεκτους για να χρησιμοποιηθούν στη μετέπειτα πολιτική σταδιοδρομία τους και είναι πιστοποιημένο από τον ΕΟΠΠΕΠ. Τέλος, στα Σχολεία Εκπαίδευσης εκπαιδεύεται προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στη συντήρηση οπλισμού.

Κόγκας

ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΦΟΔΙΟ

Το Κέντρο διαθέτει 9 επί μέρους Σχολεία Τεχνικής Εκπαίδευσης, με τα οποία μεταφέρονται οι απαραίτητες τεχνικές γνώσεις στους εκπαιδευόμενους για τη λειτουργία, το χειρισμό και τη συντήρηση του Τεχνικού Υλικού του Στρατού, ώστε αυτό να διατηρείται αξιόμαχο και να παρατείνεται η ζωή του όσο είναι δυνατόν. Με την τεχνική αυτή κατάρτιση και υποδομή που δημιουργείται εξασφαλίζεται οικονομία και όφελος στην υπηρεσία και γενικότερα στο κράτος. Επιπλέον, οι στρατιώτες που εκπαιδεύονται στα Σχολεία του ΚΕΤΧ αποκτούν τεχνικές γνώσεις και εμπειρία σε τεχνικά αντικείμενα, τα οποία αποτελούν πολύτιμο επαγγελματικό εφόδιο, εφόσον, όταν απολυθούν, ακολουθήσουν το επάγγελμα του τεχνικού, δημιουργώντας έτσι σοβαρή υποδομή τεχνικού δυναμικού, που είναι απαραίτητη για την πορεία της χώρας.

Τα εννέα Σχολεία Τεχνικής Εκπαίδευσης του ΚΕΤΧ είναι:

Σχολείο Οχημάτων

Σχολείο Ηλεκτρισμού

Σχολείο Μηχανουργικών Κατεργασιών

Σχολείο Μηχανημάτων Μηχανικού

Σχολείο Μηχανοδήγησης

Σχολείο Αρμάτων και Ερπυστριοφόρων Οχημάτων

Σχολείο Οπτικών – Συστημάτων Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ)

Σχολείο Οπλισμού

Σχολείο Πυροβόλων.

Η Τεχνική Εκπαίδευση στα Σχολεία υλοποιείται από τους Εκπαιδευτές Τεχνικών Ειδικοτήτων, που είναι εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, αποτελούμενο κυρίως από πολιτικούς υπαλλήλους, αλλά και από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Τεχνικού Σώματος.

Κόγκας

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  

-Ο εξοπλισμός και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις καλύπτουν τις ανάγκες εκπαίδευσης, που απαιτεί η νέα εποχή;

Το ΚΕΤΧ καταβάλλει συνεχώς ιδιαίτερη προσπάθεια για την προσαρμογή του στις σύγχρονες απαιτήσεις, όσον αφορά τις ανάγκες της εκπαίδευσης καθώς και αυτές της διαβίωσης των εκπαιδευόμενών του. Μεριμνά για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τη χρησιμοποίηση σύγχρονων εκπαιδευτικών μέσων, τροποποίηση και βελτίωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επιλογή εξειδικευμένου προσωπικού, ανάπτυξη εκπαιδευτικών βοηθημάτων κ.ά. Επιπλέον, φροντίζει για βελτιώσεις της διαβίωσης των στρατιωτών με τη βαφή των χώρων, τοποθέτηση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, εκσυγχρονισμό των λουτρών, οργάνωση των μαγειρείων και των εστιατορίων αλλά και εμπλουτισμό τους με σύγχρονα σκεύη κ.λπ. Επίσης, ιδιαίτερη φροντίδα δίδεται για την ύπαρξη κατάλληλων χώρων ψυχαγωγίας καθώς και αθλητικών εγκαταστάσεων (διαμόρφωση αθλητικών χώρων και γυμναστηρίων, προμήθεια οργάνων, συγκρότηση ομάδων κ.λπ).

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ 409 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

 

Κόγκας

-Η αξιοποίηση του πρώην 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην Πάτρα προς το παρόν έχει «παγώσει». Θα επανέλθετε και εάν ναι ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Μετά την άγονη κατάληξη του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του πρώην 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στις 22/2/2023, καθώς δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά, άνοιξε ένα καινούργιο «παράθυρο» ευκαιρίας για την πόλη μας και την τοπική κοινωνία, ώστε να αξιοποιηθεί το 409 ως υγειονομική υποδομή και συγκεκριμένα με τους ακόλουθους τρόπους:

Δημιουργία Πρότυπου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου (ως Τοπική Ομάδα Υγείας) Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης/Παροχής Πρώτων Βοηθειών & Εξωτερικών Ιατρείων, σε συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΣΥ. Θα είναι στελεχωμένο με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Υγείας, ενώ θα καλύψει και τις ανάγκες ασθενών από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής. Επιπλέον πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής είναι: Αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου κληροδοτήματος, αποσυμφόρηση των δυο δημόσιων νοσοκομείων της Πάτρας, απαλλαγή της Στρατιωτικής Αρχής από το κόστος συντήρησης και της διάθεσης προσωπικού για κάλυψη των αναγκών φύλαξης, εξοικονόμηση του κόστους μεταφοράς ασθενών σε νοσοκομεία άλλων περιοχών.
Μεταστέγαση της 5ης Τοπικής Ομάδας Υγείας του Δήμου Πατρέων (ΤΟΜΥ Ανω Πόλης), που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το 409 ΣΝ και λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο κτίριο επί της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού αριθμός 176. Η μετακίνηση του ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού μαζί με τον εξοπλισμό του ΤΟΜΥ θα υλοποιήσει το κομμάτι της συμμετοχής του υπ. Υγείας στο κοινό εγχείρημα του δύο υπουργείων στο 409 ΣΝ, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομήσει στο υπ. Υγείας τα ενοίκια που καταβάλλονται σήμερα για τη χρήση του κτιρίου της οδού Γερμανού.

Λειτουργία Μονάδας Φροντίδας Ασθενών Τελικού Σταδίου με την παραχώρηση μέρους του διαθέσιμου χώρου του κτιρίου, όπως πρότεινε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος. Πρόκειται για μια δομή που λείπει από την ευρύτερη περιφέρειά μας και που θα προσφέρει αξιοπρεπές τέλος στους ασθενείς μας που βρίσκονται στο τελικό στάδιο και το υγειονομικό μας σύστημα δεν μπορεί πλέον να τους προσφέρει κάτι άλλο. Αυτός ο τύπος μονάδας υγείας υπάρχει σε όλα τα οργανωμένα κράτη του κόσμου και με την αξιοποίηση χώρων του 409 ΣΝ για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία της περιοχής και θα ανακουφιστούν οικονομικά και ψυχολογικά οι ασθενείς και οι οικογένειές τους.

Δέσμευση μέρους του κτιρίου για χρήση από το Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης νέων ιατρείων –ειδικοτήτων που θα οδηγήσει σε βελτίωση–, αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους μικρούς ασθενείς της Περιφέρειάς μας, με παράλληλη λειτουργία Φορέα Φροντίδας Μητέρας Παιδιού, δημιουργώντας έτσι ένα ολοκληρωμένο Νοσοκομείο, όπως πρότεινε το Σωματείο Εργαζομένων του Καραμανδάνειου. Θα υπάρξει, επιπλέον, αποφόρτιση του Καραμανδάνειου και θα καλυφθεί πλήθος αναγκών της ευρύτερης περιοχής.

Κλείνοντας, να σημειωθεί ότι το Σωματείο μας έχει έρθει ήδη σε επαφή και συνεργασία με τα αντίστοιχα Σωματεία Εργαζομένων στο Καραμανδάνειο και στο Νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών μας για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.