Χρήστος Μπούρας: Η Πάτρα δεν φοβάται τα ιδιωτικά ΑΕΙ – Τι λέει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου μιλώντας στην «Π»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου στην πρώτη του συνέντευξη για τη μεταρρύθμιση
Ενα από τα θέματα επικαιρότητας, που είναι ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και βέβαια της κοινωνίας, είναι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, μέσα στο 2025, αφού πρώτα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο , μέσα στον προσεχή Ιανουάριο, που θα θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για τη λειτουργία Παραρτημάτων ξένων Ιδιωτικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Πολλοί έχουν εκφραστεί αρνητικά, σηκώνοντας «σκόνη» και μιλώντας για υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας. Ομως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει τουλάχιστον για το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο σύμφωνα με τον πρύτανη «δεν φοβάται τα ιδιωτικά ΑΕΙ»
Η εφημερίδα «Πελοπόννησοσ» παραθέτει την ενδιαφέρουσα πρώτη συνέντευξη του Χρήστου Μπούρα, η οποία δόθηκε χθες στον Peloponnisos Fm 104,1.
– Πώς ακούσατε, αρχικά, την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;
Είχαμε μια πρώτη ενημέρωση στην πρόσφατη σύνοδο των πρυτάνεων και είχαμε λάβει υπόσχεση ότι μέσα στην εβδομάδα θα είχαμε το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για να το δούμε, όμως δεν το λάβαμε. Με βάση αυτά που δήλωσε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας μπορώ να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις, με βασικότερη ότι δεν έχω δει τι θα γίνει με τα 33 κολέγια στα οποία δίνονται δικαιώματα, ανήκουν στο υπουργείο Εμπορίου και δεν ελέγχονται από κανέναν. Τι εννοούμε μη κερδοσκοπικά και μη κρατικά; Με ποιο μοντέλο θα λειτουργήσουν; Αν θα έχουμε υποδομές κι αν θα ελέγχονται. Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω με ποιον τρόπο θα εισάγονται οι φοιτητές και θα τοποθετούνται οι καθηγητές στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Εμενα, δεν με ενοχλούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά πρέπει να δούμε το πλαίσιο λειτουργίας τους, γιατί δεν μπορεί τα δημόσια να ελέγχονται και τα ιδιωτικά όχι. Κατά την άποψή μου, αυτό θα αλλάξει τον χάρτη με τα δημόσια πανεπιστήμια, μαζί με παράγοντες όπως είναι το δημογραφικό ζήτημα. Εκτιμώ ότι μικρά περιφερειακά πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, γιατί πιστεύω ότι θα ιδρυθούν στην Αττική και ορισμένα στη Θεσσαλονίκη κι αυτό θα παίξει ρόλο.
– Μήπως αυτή η διαδικασία εξαναγκάσει σε λουκέτο μερικά τμήματα πανεπιστήμιων;
Η χώρα έχει 24 πανεπιστήμια και μαζί με την ΑΣΠΕΤΕ φτάνουμε στα 25. Οι διεθνείς οργανισμοί που μετρούν και αξιολογούν τα δημόσια ιδρύματα, κάθε χρόνο ανιχνεύουν 8 με 10 από αυτά, τα κατατάσσουν στα 1.000 καλύτερα του κόσμου. Με τα υπόλοιπα τι γίνεται;
– Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι πανεπιστημιακοί είναι αρνητικοί, γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους από τα ιδιωτικά. Συμφωνείται;
Αφουγκράζομαι την κοινωνία. Το λέω και πάλι, δεν είμαι εναντίον των μη κρατικών πανεπιστήμιων, απλά μίλησα για το πλαίσιο λειτουργίας και να ελέγχονται τα ιδιωτικά, όπως ελέγχονται και τα δημόσια. Ξεκαθαρίζω ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν φοβάται, δεν μπορώ να κάνω σχόλιο για τα υπόλοιπα 23!
– Το επιχείρημα της Πολιτείας, ότι 40.000 Ελληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό και με αυτό τον τρόπο θα τους φέρει πίσω, έχει βάση;
Πρώτα από όλα εγώ βλέπω ότι η Ελλάδα έχει πολλούς πτυχιούχους που δεν μπορεί να αξιοποιήσει και πρέπει να δει το κενό μεταξύ λυκείου και πανεπιστήμιων. Κατανοώ ότι ορισμένοι από τους 40.000 Ελληνες, που σπουδάζουν στο εξωτερικό, ορισμένοι από αυτούς θα γυρίσουν, όμως όχι όλοι. Αυτοί που σπουδάζουν σε καλά πανεπιστήμια σε Αγγλία, ΗΠΑ, δεν θα γυρίσουν, σε αντίθεση με άλλους που σπουδάζουν στην Κύπρο! Μπαίνει θέμα , κόστους, ποιότητας. Εχει βάση το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι κάποιοι θα έρθουν, αλλά δεν ισχύει για όλους.
Με βάση αυτά που είπε ο κ. Μπούρας είναι ξεκάθαρο ότι υψώνει «ασπίδα» προστασίας στα πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας όμως ότι αυτό της Πάτρας είναι κατάλληλα εξοπλισμένο, με καθηγητές υψηλού επιπέδου και μπορεί να παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης, δίχως να φοβάται το οποιοδήποτε ιδιωτικό ίδρυμα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News